Muzeul Botanic cuprinde aproape 7000 de exponate ce dau posibilitatea vizitatorilor și studenților să-și completeze cunoștințele despre bogăția, evoluția și importanța lumii vegetale.
Este adăpostit la parterul Institutului Botanic, fiind organizat ca o expoziție permanentă. Dispunerea în muzeu a materialului, care este conservat fie pe cale uscată (prin presare sau sub formă de mulaje), fie pe cale umedă (în diverse lichide conservante), se face urmărind criteriile sistematic, ecologic și economic.
10 Stațiuni Balneoclimaterice pentru Vacanțele Familiilor cu Copii în România
Câteva din colecțiile muzeului fac parte din patrimoniul cultural național:
- colecția de plante medicinale și droguri farmaceutice, care prin cele peste 800 de exponate este cea mai mare din țară;
- colecția de secțiuni longitudinale și transversale prin esențe lemnoase;
- colecția de fructe și semințe de palmieri.
Harta Grădinii Botanice din Cluj
Atracții ale Grădinii Botanice:
- Grădina japoneză, concepută de Alexandru Borza în stilul tradițional intermediar gyō nō niwa. Punctul central al grădinii japoneze este ceainăria, construită pe un mic lac și îmbrăcată în frumoasa glicină (Wisteria sinensis). Elementele arhitecturale specifice sunt numeroase: două mici cascade, o punte de piatră care conduce pe o insulă, un pod curbat tradițional japonez, lanterne de piatră, pietre de pășit – care alcătuiesc cărări ce te conduc prin toată grădina, o fântână de piatră și un adăpost specific din lemn, precum și o poartă sacră torii.
- Grădina Romană este punctul de originalitate al grădinii botanice, fiind situată în apropierea complexului de sere. În centrul grădinii romane se găsește statuia zeiței Ceres, zeița agriculturii la romani. În apropierea ei se găsesc două sarcofage romane provenite din cimitirul anticului municipiu roman Napoca.
- Turnul de apă, utilizat în trecut ca rezervor de apă necesară irigării grădinii botanice. În prezent reprezintă un important punct de observație pentru vizitatori, care pot admira diversitatea speciilor de arbori din această parte a grădinii botanice, precum și structura coronamentelor de foioase și rășinoase.
- Statuile din Grădina Botanică, realizate de diferiți sculptori, din diverse perioade ale dezvoltării sale: bustul profesorului Alexandru Borza, al botanistului Florian Porcius, statuia de bronz a poetului Mihai Eminescu sau a zeiței romane a agriculturii, Ceres, situată în grădina romană.
5 Excursii în Familie la Cai în Transilvania. Cluburi de Echitaţie şi Ferme Kid-Friendly
Program Grădina Botanică:
Grădina Botanică A. Borza este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00 și 17:00 (ultimele bilete se pot achiziționa până la ora 16:00).
Gradina este închisă in zilele de 25 decembrie, 1 ianuarie și 24 ianuarie.
Program sere:
Sera Palmariu și Sera plantelor mediteraneene şi australiene sunt deschise între orele 09:00 și 16:00 (ultimele bilete se pot achiziționa până la 15:15, iar ultimii vizitatori întră în seră la ora 15:45). Datorită activităților de întreținere, serele sunt închise în primele două zile de luni din fiecare lună.
Muzeul botanic este deschis de luni până vineri, între orele 9:00 și 15:00.
Accesul cu animale de companie, biciclete sau trotinete este interzis.
12 Activităţi la Iarbă Verde în Familie. Cum Ne Pregătim şi Ce Facem la Pădure
Taxe acces:
15 lei / adult (9 lei – în intervalul în care serele sunt închise)
7 lei / copii peste 3 ani, elevi, studenți de la alte universități cu vârsta de până la 26 de ani, pensionari (5 lei – în intervalul în care serele sunt închise)
Accesul este gratuit pentru:
- studenții și angajații Universității Babeș-Bolyai
- copiii sub 3 ani
- persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora
- copiii proveniți din casele de copii sau plasament familial
- veteranii de război
Contact
Adresa: Str. Republicii 42, Cluj-Napoca
Website: http://gradinabotanica.ubbcluj.ro/
10 Stațiuni Balneoclimaterice pentru Vacanțele Familiilor cu Copii în România
Detalii Locație
Județ:
Cluj
Oraș:
Cluj-Napoca
Adresa:
Strada Republicii, 42