Iohannis: Sistemul de învaţământ preuniversitar îi „minte” pe elevi şi pe părinţi că le dă o educaţie potrivită

Preşedintele României Klaus Iohannis transmite un mesaj clar în ceea ce priveşte modul în care sistemul de învăţământ preuniversitar îî pregăteşte pe elevi pentru piaţa forţei de muncă, cu care subliniază că există o „catastrofă de corelare”. Acesta a spus explicit ceea ce cu toţi vedem de ani de zile, că actualul sistem de învățământ preuniversitar îi „minte pe elevi și pe părinți că le dă o educație potrivită”.

Iohannis a participat la Timişoara la deschiderea noului an universitar şi s-a folosit de ocazie pentru a atrage atenţia asupra dezastrului care se conturează, am spune pas cu pas:

„Există nu o problemă, nu aș numi-o problemă a sistemului educațional cu piață muncii, a sistemului universitar cu piață muncii, există o catastrofă națională, o necorelare profundă și gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că toți investitorii și români și străini cer forță de muncă cu calificare, meseriași și noi avem o țara plină de licee teoretice, dar nicio școală care îi pregătește pentru o meserie? Rezultatul a fost o tragedie națională”.

Preşedintele a susținut necesitatea ca învățământul preuniversitar să fie reconstruit din temelii iar tinerii să înveţe că viaţa se construieşte pe abilităţi şi nu pe diplome.

„Toți ajung la Bac și cred că atunci totul este ok, dar nu este. Anul trecut o jumătate de generație a picat la Bac. Anul acesta a fost mai bine, doar o treime de generație a picat la Bac, ori acest procent trebuie să fie infim. Nu știu cât ar fi optimal-5%, 10% -, dar o jumătate de generație? Va dați seamă ce tragedie națională am creat aici. Sistemul preuniversitar este neadaptat, prost orientat, foarte prost construit și trebuie reconstruit din temelii. Trebuie să avem filiera teoretică ce îi pregătește pe cei dornici și capabili să ajungă la Bac să studieze și să meargă mai departe. Este însă la fel de evident că trebuie să dăm o șansa și tinerilor care nu mor de dragul cărții (…), dar care vor să învețe ceva”, a spus șeful statului.

Nici învăţământul universitar nu a fost uitat în declaraţiile preşedintelui, el i-a îndemnat pe tineri să ţină cont de ceea ce se cere pe piaţa muncii.

„Trebuie sa avem curajul sa spunem tinerilor ca poate este bine ca atunci cand isi aleg ce vor sa studieze lucrul acesta sa fie corelat si cu ce se cere pe piata muncii si cu ce activitati si aptitudini au si atunci lucrurile pot merge gradual mai bine. Deci nu avem o problema, avem o catastrofa de corelare”, a declarat Iohannis.

Declaraţia şefului statului s-a încheiat cu referire la gradul de alfabetizare, care de-a lungul timpului a înregistrat un regres evident.

„Nici macar nu reusim sa atingem gradul de alfabetizare pe care l-am avut cu ani in urma, este o tragedie nationala. Despre asta nu vorbeste nimeni ca nu da bine la politica, dar asta este. Nici macar alfabetizarea nu reusim sa o ducem la nivelul pe care l-am avut cu ani in urma”

Vezi şi:

Top 10 filme romanesti online pt copii din timpul comunismului

Otilia Mantelers Despre Cum Ne Susținem Copiii Când Iau Note Proaste

Evenimentele pentru Copii din Weekendul Acesta

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU