Lecții pe care copiii ar trebui să le predea adulților

 

Fiecare moment alături de un copil poate fi o sursa de lecții de viață 

kidsCopiii, prin inocența lor și prin faptul că mintea și sufletul nu le este încărcat cu diverse evenimente din trecut, au capacitatea de a fi fericiți – cu adevărat fericiți.

Ei fac lucruri pe care noi le-am uitat demult. Copiii reușesc să depășească momentele neplăcute iertând, uitând și trecând mai departe. De câte ori avem noi, adulții, capacitatea aceasta? Deseori ne agățăm de comportamentul pasiv-agresiv, pe principiul “iert, dar nu uit”.         

Astfel, fără să ne dăm seama, purtăm după noi un sac cu emoții negative. Cu trecerea timpului sacul se îngreunează, răbdarea scade, iar momentele de fericire rămân în umbră. Fără acest sac târât după noi, am avea energie suficientă încât să ne bucurăm din mărunțișuri și să fim cu adevărat fericiți.

A doua lecție la care cei mici sunt experți este să spună mereu ceea ce gândesc. A spune ce gândești este un lucru util indiferent de situație. Util – pentru că a ne spune părerea ne face să ne simțim importanți, iar feedback-ul pe care îl primim duce la validarea noastră.

Pe de altă parte, atunci când o situație ne înfurie, este indicat să ne exprimăm, nelăsând să se acumuleze emoții negative și să se umple sacul. Modul în care ne exprimăm înso în astfel de situații este important. Urmând următorii pași ne putem exprima fără să jignim sau să fim nepoliticoși: facem referire la comportamentul deranjant (nu la persoana), spunem cum ne-am simtit în situație și dăm o sugestie pentru viitor.

Încrederea în sine și în propriile idei tot de la copii o putem învăța cel mai bine. Ei nu știu încă ce este rușinea, teama de eșec sau frica de a vorbi în public, ceea ce îi face să-și exprime liber ideile, să fie inventivi și neașteptat de creativi. După ce își expun ideile primesc feedback, care deseori este pozitiv, ceea ce le demonstrează că au comportament ce merită continuat. Astfel se cladește stima de sine ridicată, dar și încrederea că atunci când îți dorești cu adevărat un lucru, el chiar se poate întâmpla.

Fiecare moment alături de un copil poate fi sursa lecțiilor de viață dacă suntem deschiși. Zâmbetele și ideile lor pot fi molipsitoare, însă cu condiția să îi susținem în ideile ce ne par în primă fază imposibile. 

 

Autor: Andreea Manolache, psihoterapeut la Echilybrum

0724. 735. 987/ 0755. 080. 436

email  [email protected]

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU