10 Principii de Alimentatie Sanatoasa in Familie

 

Aplicarea unor principii de alimentatie sanatoasa in familie este poate unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru copiii noștri.  La fel ca si buna creștere, deprinderile alimentare corecte ii transforma pe copii in adulti responsabili si sanatosi.

Andreea-Carmen Radu creatoarea blogului Mamica in forma, copil sanatos! ne impartaseste cateva dintre cele mai bune obiceiuri de urmat in familie.

 _

10 principii de alimentatie sanatoasa in familie

 

1. Cumparati fructe si legume de sezon si nu va feriti sa puneti muraturi!

alimentatie sanatoasa in familie lista de cumparaturi

Cel mai sanatos este sa mancam legumele si fructele in sezonul lor, atunci cand sunt proaspat culese si cand nu au avut timp sa stea in cine stie ce depozit stropite cu diversi conservanti. Puteti sa creati un obicei foarte frumos in familie si sa luati copiii la cumparaturi cu voi. Studiile comportamentale arata ca daca un copil face mofturi in ceea ce priveste legumele poate deveni mai interesat sa le consume daca participa la alegerea si cumpararea lor iar mai apoi la pregatirea lor. Nu va feriti sa puneti toamna muraturi in saramura. Da, este o munca laborioasa insa saramura este un mod foarte sanatos de conservare iar consumul de muraturi aduce multe beneficii organismului. Atentie ce sare puneti, de recomandat este sa folositi sare marina precum sarea marina grunjoasa de la Solaris.

Sarea marina Solaris contine iod natural si constituie un condiment de baza in alimentatie. Cu puritate 99,67%, este extrasa din apa de mare si contine un intreg complex de minerale avand efecte benefice asupra organismului.

2. Cand faceti cumparaturi la supermarket pregatiti o LISTA

alimentatie sanatoasa in familie lista de cumparaturi

Este cel mai bun lucru si cel mai eficient, va scuteste de timpul pierdut in magazin incercand sa va ganditi ce anume va trebuie si veti fi mai putin tentati sa aruncati in cos si produse de care de fapt nu aveti nevoie. Puteti sa faceti un plan alimentar pentru o intreaga saptamana si astfel sa evitati consumul de semi preparate.

O lista de baza ar putea fi cu urmatoarele alimente:

Descopera gama de uleiuri Solaris presate la rece pe presa.logo Solaris gokid alimentatie sanatoasa in familie

Prin procesul de presare la rece, aveti garantia unui produs de calitate, decantarea si filtrarea se fac printr-un filtru de bumbac natural. Materia prima folosita este selectat cu atentie pentru a asigura cea mai buna calitate a uleiului obtinut.

3. Gatiti in familie

Acesta este un mod excelent de socializare atat pentru parinti cat si pentru copii. Evident ca uneori poate fi aglomerat in bucatarie insa cum mamicile au un spirit nativ de “comandant de osti” este usor sa-i organizeze pe toti membrii familiei: spalat legume si fructe, tocat, amestecat, asezat in frigider, se gaseste ceva de facut pentru fiecare de la mare la mic. In plus, timpul alocat procesului de pregatire al mancarii va fi mai mic iar copiii fericiti ca pot ajuta.

Joaca-te mai mult cu copilul tau! Citeste cartea Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau.

 

4. Mancati cat mai variat si colorat

alimentatie sanatoasa in familie culori colorat

Farfuria ideala din punctul meu de vedere arata cam asa: un sfert proteine (de origine animala sau vegetala: carne alba, carne rosie, peste, linte, fasole soia nemodificata genetic, quinoa), un sfert carbohidrati buni (paste integrale de grau, secara, cous-cous, orez integral, cartof – dar NU prajit), jumatate legume (aici variantele sunt nenumarate, tin de imaginatia noastra si de ceea ce ne place cel mai mult din randul acestei categorii de alimente).

 

5. Transformati ora mesei in timp de calitate petrecut impreuna

alimentatie sanatoasa in familie masa timp de calitate

Desi traim intr-o epoca a vitezei si avem programul foarte incarcat ar trebui sa incercam in timpul saptamanii ca macar cina sa o servim in familie. Mesele in familie in timpul weekendului ar trebui sa devina un obicei. Este un moment placut al zilei, cand putem sa povestim fiecare ce am facut, putem sa radem si sa creionam planuri de viitor, este momentul care ne aduce impreuna.

 

6. Nu mancati la televizor sau in fata calculatorului

alimentatie sanatoasa in familie masa calculator

Da, stiu suntem o generatie care poate sa faca multe lucruri in acelasi timp insa aceasta regula nu se aplica timpului mesei. Fie ca este vorba de mancatul la birou in timpul zilei sau seara acasa, alegeti sa va detasati de cele doua obiecte pentru ca nu veti putea manca corect cu ochii la TV sau calculator. Veti manca pe fuga, creierul nu va percepe senzatia de satietate si de aici un consum de mancare mai mare decat necesar sau dureri de stomac cauzate de mancarea insuficient mestecata. In plus, exemplul dat copiilor nu este nici pe departe unul pozitiv.

Citeste si:

Meiul – Un super-aliment potrivit pentru întreaga familie si pentru bebelusi

Sfaturi pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi

9 sfaturi pentru formarea unei imagini sanatoase despre sine

7. Respectati regula 3-2, adica 3 mese principale si 2 gustari

Aceasta regula este esentiala pentru o buna functionare a metabolismului si pentru a-i oferi organismului energia de care are nevoie pe durata zilei. Micul dejun este extrem de important si este esential sa nu sarim peste el nici noi si nici cei mici. Copiii care sar peste micul dejun in mod regulat au foarte multe sanse sa nu se dezvolte corect, sa fie mai putin activi, sa aiba probleme de concentrare si sa devina supraponderali.

Daca nu ai timp sa-i prepari o gustare sanatoasa puiului tau, pe langa fructe poti alege biscuitii cu faina integrala sau saratele cu faine integrala si seminte de la Solaris.

Vezi si Retete de smoothie sanatoase pentru copii la micul dejun

 

8. Hidratati-va suficient

alimentatie sanatoasa in familie masa apa

Apa este elementul esential fara de care nu putem supravietui. Suntem 70% apa iar daca fara mancare am reusi sa traim aproximativ o luna, fara apa putem trai doar cateva zile. Apa este singura bautura care potoleste setea, asadar nu ar trebui inlocuita cu sucuri sau bauturi racoritoare.

 

Nu trebuie sa confundam foamea cu pofta. Mîncatul în exces sau de poftă duce la îngraşare atât în rândul adulţilor cât al copiilor

9. Nu mancati fast-food

alimentatie sanatoasa in familie masa fast-food

Indiferent care este vorba despre cartofi prajiti, hamburger, chicken nuggets, pentru toate exista alternative sanatoase care pot fi preparate acasa. De exemplu, in loc de cartofi prajiti de la fast food, mai bine cumparati 1 kg de cartofi din piata, curatati-i, si puneti-i pe hartie de copt la cuptor dupa ce in prealabil i-ati stropit cu 1 lingura de ulei de masline si condimente. Ies perfect crocanti si mult mai sanatosi decat varianta fast- food.

 

10. Opriti-va din mancat daca v-ati saturat

Trebuie sa invatam sa ascultam ce ne cere organismul iar daca apare senzatia de satietate nu ar mai trebui sa luam nici o lingura in plus de mancare. Nu trebuie sa confundam foamea cu pofta, mancatul in execes sau de pofta duce la ingrasare atat in randul adultilor cat si in randul copiilor.

Pe Andreea Carmen Radu o puteti gasi pe blogul sau, Mamica in forma, copil sanatos! (www.carmenradu.ro)

Citeste si:

10 Restaurante cu locuri de joaca pentru copii in Bucuresti

Cartea pentru copii Nasturel, de Don Freeman, Editura Cartea Copiilor

Cele Mai Potrivite Desene Animate Pentru Copii De 1 An

Sursa poza: melissaanddoug.com

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU