Cum pregatim o masa de pranz sau cina fara gluten?
Atunci cand avem nevoie sa gatim fara gluten, optiunile nu sunt chiar nenumarate, prin urmare introducerea oricarui ingredient nou in dieta poate fi o bucurie.
Cartofii sunt prezenti in meniurile tuturor cu o frecventa destul de mare, fie ca suntem sau nu alergici la gluten. Dar cu siguranta ca nu foarte multi dintre noi am mancat gnocchi de cartofi.
Va propun asadar o reteta fara gluten pentru masa de pranz sau cina:
Gnocchi cu cartofi si sos de spanac
Ingrediente:
O portie gnocchi 250 g
200 ml smantana de gatit
200-250 g spanac tocat congelat
O ceapa medie
Nucsoara
Usturoi, Sare, Parmezan sau fulgi de drojdie uscata
Se fierb gnocchi conform instructiunilor de pe ambalaj (cca 10 minute), in apa cu sare. Se scurg de apa.
In acest timp, se taie ceapa marunt si se caleste in putina apa, dupa care se pune spanacul tocat congelat si se lasa sa fiarba cca 10 minute. La final se pune peste spanac smanatana de gatit, usturoiul pisat, nucsoara, sare si gnocchi si se lasa cca 2 minute sa se patrunda toata ingredientele.
In final in farfurie se rade parmezan, cascaval maturat sau se pun fulgi de drojdie uscata.
Daca va place sunca, atunci se poate adauga si niste sunca sau alte produse care contin carne.
Pofta buna!
Beneficii spanac:
Spanacul este recomadat in starile de anemie, in hipotensiune, in sanatatea pielii si a vederii, pentru imunitate, sanatatea oaselor, in detoxifiere sau in curele de remineralizare.
Frunzele de spanac conţin în cantitate mare clorofilă dar si acid folic, vitamine din completul B, vitamina C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier.
Nu se va consuma de către pacientii bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni (din cauza oxalatilor de potasiu şi calciu).
Reteta face parte din campania initiata de AlimenteSpeciale.ro, #MănâncResponsabildeSărbători care are ca misiune sa ofere alternative celor preocuapti de un regim fara gluten, sau fara zahar, oua, etc.