Se deschide Muzeul Comunismului pentru Copii la Memorialul Închisoarea Pitești

Pe 23 august 2022, de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, se deschide la Pitești Muzeul Comunismului pentru Copii. Începând cu ora 10:00 cei mici pot veni însoțiți de familie la singurul muzeu din lume în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul copiilor.

Intrarea este gratuită! Amenajat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești din Str. Negru Vodă, nr. 30 din Pitești, muzeul va oferi copiilor ocazia să afle pe înțelesul lor mai multe despre propagandă, naţionalizare, colectivizare.

Pe tot parcursul zilei de 23 august, până la orele 19:00, vizitatorii cei mai tineri pot să exploreze primele două camere din cele 6 planificate ale muzeului și să participe la atelierele programate și la dezbateri. În cadrul muzeului va fi disponibil și volumul „Jurnalul meu de istoria comunismului în România”, un caiet de lucru cu informații, jocuri și desene pe care cei mici îl pot completa și lua acasă.

„Muzeul Comunismului pentru Copii este un proiect complex dedicat copiilor și adolescenților, ce are ca scop informarea acestora cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului, participând, în același timp, la crearea muzeului. Muzeul este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești. Copiii sub 12 ani nu pot vizita Memorialul din cauza subiectului extrem de violent, astfel că am dorit să facem subiectul accesibil și celor mai mici, gândind un proiect centrat pe nevoile și ideile copiilor. La începutul anului 2022 am obținut o finanțare de la AFCN pentru 2 camere din cele 6 ale Muzeului Comunismului pentru Copii, un manual digital pentru elevi și profesori și un jurnal/caiet de lucru pentru elevi.” se spune în comunicatul de lansare a proiectului.

Proiectul a fost demarat din aprilie 2022 cu istoricul Lucian Vasile care s-a ocupat de cercetare și documentare, Ioana Hașu (istoric) și Iulia Iordan (educator muzeal) au creat și desfășurat ateliere-pilot la școli din Recea și București, Maria Axinte (muzeograf) și Cătălina Bocanu (ghid) au continuat să desfășoare ateliere la Memorialul Închisoarea Pitești și în mai multe școli din Argeș pe parcursul lunilor mai și iunie. Atelierele au fost create pentru a afla ce ştiu copii despre comunism dar şi pentru implicarea lor în crearea muzeului. Copiii au desenat planuri ale muzeului, în viziunea lor, și au venit cu idei de teme și jocuri pentru viitorul muzeu. În 2023 proiectul va continua pentru deschiderea următoarelor camere din muzeu. Temele abordate sunt cele din programa școlară. Vizitatorii vor afla despre dictatura comunistă parcurgând temele: introducere în comunism și propagandă, naționalizarea, colectivizarea, detenția/rezistența, viața cotidiană și zona de dezbatere.

Temele din muzeu și din materialele conexe sunt cele din programa școlară. Vizitatorul va afla despre dictatura comunistă parcurgând temele: introducere în comunism și propagandă, naționalizarea, colectivizarea, detenția/rezistența, viața cotidiană și zona de dezbatere.

Expoziția din muzeu este completată și articulată de o serie de elemente precum:

• Atelierele educaționale care au scopul de a încuraja implicarea copiilor în procesul de creare a expoziției și discursului muzeal, dar și de a ajuta copiii să înțeleagă mai bine temele din muzeu prin abordarea unor subiecte specifice, de a-i ajuta în gestionarea emoțiilor provocate de parcurgerea
expoziției, dar și de a-i asista în înțelegerea unor subiecte dificile sau încărcate de violență.
• Manualul digital de Istoria Comunismului (Istoria comunismului pentru copii și tineri) cuprinde toate temele din muzeu și va servi ca material suport atât în înțelegerea discursului din muzeu, prin completări de informație, biografii, imagini, ilustrații, dar și în cadrul cursurilor școlare. Manualul va fi disponibil în format digital pentru accesarea de la distanță, atât copiii, cât și părinții și profesorii putând lucra pe baza acestuia.
• Caietul de lucru are forma unui jurnal personalizat (Jurnalul meu de istoria comunismului în România, Editura Manuscris) pentru a motiva copiii să se exprime creativ prin desene și texte pe care le pot adăuga în anumite pagini, dar și să se raporteze critic la informații prin interviuri, exerciții practice sau cercetări întreprinse chiar de ei și notate în caiet. Caietul de lucru va fi disponibil în format tipărit în cadrul muzeului și va fi folosit ca material suport în cadrul atelierelor.
•Tururile ghidate completează activitățile din proiect și au rolul de a facilita parcurgerea temelor pentru copii, de a încuraja dialogul între membrii grupului, dar și de a obține feedback în timp real și direct de la copii.

Memorialul Închisoarea Pitești este un muzeu memorial privat aflat în interiorul fostului penitenciar Pitești. Muzeul este deschis de joi până duminică, între orele 11-18.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU