***O Introducere în Filosofia și Practica Vijñāna-bhairava-tantra***
23 Februarie, ora 19:00.
G.Petre (http://yogaepoche.ro/) & V.Șovărel (https://șovărel.ro/).
DETALII CURS:
Ne vom întâlni vinerea de la 19:00 – 21:30 pe perioada 2-23 februarie 2018. Sesiunile durează aproximativ 2 ore și jumătate, integrând practicile și studiul textului. Deși accesibil începătorilor, aceste ședințe sunt menite cu precădere celor cu o oarecare experiență în practica Yoga sau în meditație.
CONTRIBUTIE: Aceste sesiuni sunt oferite pe baza de donatie :))
INSCRIERI: Pentru participare trimiteți un email la: [email protected].
CONTEXT
În primele câteva secole ale erei noastre suntem martorii unei noi apariții, a unui nou tip de spiritualitate în cultura indiană.
Această tendință nouă nu numai că influențează ceea ce în general am numit „hinduism”, dar afectează și curentele Yoga, dând naștere în același timp buddhismului tantrika, ajungând în cele din urmă la o sinteză a elementelor principale ale spiritualității indiene.
Cunoaștem acest curent sub numele de „Tantra”, însemnând pur și simplu ‘expunere’ sau ‘tratat’.În această sinteză apare o viziune nouă pentru omenirea care trăiește ultima epocă: Tantra introduce posibilitatea depășirii antitezei dintre experiențele simțurilor și practica ascetică care era, pentru mulți, singura posibilitate pentru atingerea unui grad de libertate (mokṣa).
Cu alte cuvinte, curentul Tantra introduce o disciplină spirituală în mijlocului tumultului lumesc. Aici lumea nu mai este văzută ca ‘māyā’ – adică, aparență, iluzie sau miraj – ci este reală, oferind experiența simțurilor ca oportunitate pentru cultivarea cunoașterii realitatii- singura cunoastere care poate elibera!
Coexistența paradoxală a transcendenței și a capacității de a gusta din plin experiențele vieții este manifestă într-un mod direct în viziunea Tantrika. Aceasta nu este altceva decât imposibilitatea de a separa principiului conștiinței (Śiva) de cel al energiei creatoare (Śakti).
Aici eliberarea nu mai este o eliberare din lume, ci o eliberare în lume.
Vijñāna-bhairava este un text cheie din curentul Tantrik, prezentând 112 tehnici care fac posibilă experiența acestei realități. Aceasta este descrisă ca fiind viziunea lucrurilor ‘așa cum sunt’ (tattvārtha-darśana), starea de conștiență pură (bhairava-rūpatā), starea de vacuitate (śūnya) transcendentă (parama), sau, mai simplu, starea de pace și beatitudine supremă (parama-sukha).
Vijñāna-bhairava-tantra folosește tot bagajul tehnic din „Yoga Clasică” (Yoga lui Patañjali din Yoga-sūtra) – postura (āsana), controlul suflului vital și tehnici de stimulare și control a energiei vitale (prāṇāyāma), practica meditației (dhyāna), adăugând recitarea formulelor mistice (mantra japa) și contemplarea creativă (bhavana).
Spre deosebire de Yoga-sūtra însă, Vijñāna-bhairava descrie această cultivare într-o incredibilă varietate de condiții și circumstanțe.
Aici, nici un aspect al experienței nu este exclus din domeniul practicii. Deși corpul fizic și cel energetic sunt domeniile principale a le travaliului, suntem invitați să experimentăm cu atenție și lumea exterioară senzorială – fiecare experiență devine un obiect pentru meditație.
Texte referință:
• The Vijñānabhairava Tantra, An English Translation. Tr. Mark Dyczkowski (unpublished).
• Vijñāna Bhairava, The Practice of Centering Awareness. Tr. Swami Lakshman Joo (Indica Books, 2002).
• Vijñāna Bhairava, Divine Consciousness. Tr. Jaideva Singh (Motilal Banarsidass, 1979).
• Vijñāna-bhairava-tantra. Tr. Vlad Șovărel (https://șovărel.ro/
https://www.facebook.com/events/276535226213528/