Vreau Bomboanele Mele! Poveste Terapeutică despre Igiena Dentară la Copii Mici | PDS #167

La Povestea de Duminică Seara #167 citim împreună Vreau Bomboanele Mele!, o poveste terapeutică despre îngrijire dentară, alimentație sănătoasă și respect față de autoritate. Aceasta vorbește cât se poate de direct despre consecințele negative ale consumului excesiv de bomboane și gustări dulci, care poate afecta sănătatea dentară și poate cauza dureri și probleme dentare.

Povestea subliniază importanța igienei dentare și a obiceiului de a te spăla pe dinți după mese și înainte de culcare. Copiii învață că deciziile pe care le iau au urmări și că este important să fie responsabili în alegerile lor.

Este de asemenea important că cei mici înțeleg de este bine să țină cont de sfaturile părinților și a persoanelor în autoritate, să asculte atunci când le este în joc siguranța.

Vreau Bomboanele Mele!

Poveste Terapeutică despre Igienă Dentară și Alimentație Nesănătoasă

Micuțului Dino îi place să mănânce. Dacă mâncarea delicioasă se termină, Mami Dino trebuie să refacă stocurile, deoarece Micul Dino mănâncă mult!

După prânz, micuțul Dino mai ia o gustare de biscuiți și chipsuri de cartofi. În timpul ceaiului, mânâncă ciocolată, bomboane și bea suc! Mami Dino este îngrijorată de sănătatea micuțului Dino. Ea îl avertizează: „Dragul meu, te vor durea dințișorii dacă mănânci prea multe bomboane și gustări dulci.”

Micuțul și lacomul Dino îi răspunde: „Nu îți face griji, mami. O sa fiu bine.” Micul Dino își ignoră mama și continuă să mănânce gustările dulci și nesănătoase. Mai mult, înainte de culcare refuză să se spele pe dinți!

Când Mami Dino îi amintește în mod repetat să se spele pe dinți, el respinge neîncrezător cererea mamei. De aceea mami decide să ascundă toate ciocolatele și bomboanele pentru ca Micul Dino să aibă mai puține dulciuri la îndemână.

„Vreau bomboanele mele, mamă!” Acum Micul Dino se înfurie de fiecare dată când mama lui îi spune că nu le poate avea. Enervat că primește mai rar gustări dulci, Micul Dino pune la cale un plan.

Noaptea, când părinții dorm, Micul Dino se strecoară din pat și merge tiptil spre bucătărie. Deschide frigiderul și mănâncă prăjiturile și înghețata. Scotocește și prin dulapuri și găsește borcanul de zahăr. Încântat, începe să înfulece lingură după lingură. Noapte de noapte, Micul Dino își face astfel de cap.

Într-o zi, micuțul Dino se trezi cu obrazul umflat. „Au! Mă doare gura. Ce se întâmplă? Este dureros!” Se așeză pe pat și plânge ținându-se de obraji. Mami aude și vine în dormitor: „Ce se întâmplă? Ce s-a întâmplat?” „Mamă, mă doare dintele! Mă doare dintele rău.” răspunde trist Micul Dino. „Dragul meu, s-ar putea să ai carii. Deschide-ți gura și lasă-mă să văd.”, sugeră Mama Dino.

Într-adevăr, mama Dino vede un dinte înnegrit. „Trebuie să vizitezi medicul dentist. Văd o carie și doar un dentist te poate ajuta.”, îi explică Mami Dino.

„O să doară? Mi-e frică să merg la dentist, mamă!”, exclamă Micul Dino. „Nu-ți face griji, dragă. S-ar putea să simți un pic de disconfort. Dar după aceea, durerea pe care o simți va dispărea.” îl asigură Mami Dino. Micul Dino nu are de ales decât să meargă cu mama lui la dentist.

Recomandare: 15 Cadouri pentru Copii care Iubesc Mișcarea și Sportul

Când ajunge la clinica dentistului, Micul Dino este surprins de primirea călduroasă. „Bună ziua, micuțule Dino. Bine ai venit la clinică.”, spune medicul stomatolog Hippo. “Ce pot face pentru tine azi?”

„Mă dor atât de tare dinții! Mama spune că doar dentistul mă poate ajuta. Mă puteți ajuta să-mi repar dinții, domnule stomatolog Hippo?” întreabă Micul Dino. “Bineînțeles, dragul meu. Întinde-te pe scaun aici și relaxează-te. Deschide-ți gura larg și lasă-mă să arunc mai întâi o privire.” îi răspunde dentistul Hippo în timp ce reglează scaunul și aprinde lumina spre gura Micului Dino.

Examinează bine dinții micuțului Dino și observă câțiva dinți cariați. Are pete întunecate și pe alți dinți. Dentistul Hippo își scoate uneltele și începe să zgârie ușor pe dinți. „Hmm. Sunt pete de ciocolată pe dinți?” Micul Dino se simte stânjenit, dar răspunde: „Da, am băut ciocolată caldă înainte de a merge la culcare”.

Dentistul Hippo îi spune: „Știu că bomboanele sunt delicioase. Cu toate acestea, nu poți mânca prea des, pentru că vei avea carii dentare. De asemenea, trebuie să te speli pe dinți după masă și înainte de culcare. Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi. Altfel, vei avea dureri de dinți!”

Micul Dino se simțit rușinat și spuse: „Știu, nu voi mai face asta niciodată”.

Dentistul Hippo continuă: „Deocamdată, îți voi salva toți dinții rămași, ca să nu se carieze și să îi pierzi”. El scoase unelte pentru a extrage dinții foarte cariați ai micuțului Dino.

Citește și: Aparatul Dentar la Copii, între Moft si Necesitate

Se aud zgomote de găurire și tragere în timp ce Dentistul Hippo face extracția. Experiența a fost chinuitoare pentru micuțul Dino.

Și-a învățat bine lecția!

De atunci, Micul Dino are grijă de dinții lui. Nu mai mănâncă bomboane. De asemenea, își amintește să se clătească gura și să se spele pe dinți înainte de culcare!

Sfârșit

Citește și: Mânuța rușinoasă. Poveste Terapeutică despre Curaj | PDS #157

De discutat cu cei mici:

Întrebări care să ajute copiii să tragă învățăminte după citirea povestii “Vreau Bomboanele Mele!”:

  1. Care era obiceiul micuțului Dino în privința mâncării și a gustărilor dulci?
  2. Cum a reacționat mama lui Dino când a văzut că el mânca prea multe bomboane și dulciuri?
  3. Care a fost atitudinea lui Dino când mama lui i-a spus că nu mai poate avea bomboane?
  4. Ce plan a pus la cale Dino pentru a mânca bomboane și dulciuri în secret?
  5. Care a fost consecința obiceiului lui Dino de a mânca prea multe dulciuri?
  6. Ce l-a determinat pe Dino să meargă la dentist?
  7. Ce i-a spus dentistul lui Dino despre importanța igienei dentare și a mâncatului moderat de dulciuri?
  8. Cum s-a schimbat obiceiul lui Dino după întâlnirea cu dentistul?

Aceste întrebări ar trebui să îi ajute pe copii să reflecteze asupra consecințelor alegerilor alimentare și importanța îngrijirii dentare adecvate.

Adaptare după: https://storydino.com/i-want-my-candies-free-short-stories-for-kids/

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU