Când ne naştem, avem în corp 97.000 de km de vase sangvine, din care doar 1,6 sunt vizibili. Ceilalţi transportă nutrienţi şi reziduri. Nici matematica şi nici capacitatea de înţelegere a omului nu pot desluşi complexitatea modului în care se clădeşte treptat corpul uman.
Conception to birth – visualized
Matematicianul Alexander Tsiaras este profesor asociat de medicină și șef al vizualizării la catedra de medicină a Universităţii Yale. El a lucrat la algoritmii și codurile pentru operațiile chirurgicale virtuale ale NASA, de pregătire a astronauţilor pentru zborurile de lungă durată, ca ei să poată sta în capsule robotice. A avut ocazia de a vedea complexitatea corpului uman la un nivel extrem de profund.
Un exemplu pe care acesta ni-l dă este colagenul, principala componentă a ţesuturilor conjuctive. Întregul corp este din colagen. Părul, pielea, oasele, unghiile. Colagenul are o structură asemănătoare unei funii, răsucită şi încovrigată. Doar în cornee colagenul își schimbă structura. În ochi, structura acestuia seamănă cu un grilaj și e transparentă, nu opacă.
Vezi prezentarea unui proiect ce ne dezvăluie această complexitate copleşitoare, un proiect ce a implicat scanarea unui făt de la concepție la naștere, folosind tehnologii noi.