Când ne naştem, avem în corp 97.000 de km de vase sangvine, din care doar 1,6 sunt vizibili. Ceilalţi transportă nutrienţi şi reziduri. Nici matematica şi nici capacitatea de înţelegere a omului nu pot desluşi complexitatea modului în care se clădeşte treptat corpul uman.


Conception to birth – visualized

Matematicianul Alexander Tsiaras este profesor asociat de medicină și șef al vizualizării la catedra de medicină a Universităţii Yale. El a lucrat la algoritmii și codurile pentru operațiile chirurgicale virtuale ale NASA, de pregătire a astronauţilor pentru zborurile de lungă durată, ca ei să poată sta în capsule robotice. A avut ocazia de a vedea complexitatea corpului uman la un nivel extrem de profund.

Un exemplu pe care acesta ni-l dă este colagenul, principala componentă a ţesuturilor conjuctive. Întregul corp este din colagen. Părul, pielea, oasele, unghiile. Colagenul are o structură asemănătoare unei funii, răsucită şi încovrigată. Doar în cornee colagenul își schimbă structura. În ochi, structura acestuia seamănă cu un grilaj și e transparentă, nu opacă.

Vezi prezentarea unui proiect ce ne dezvăluie această complexitate copleşitoare, un proiect ce a implicat scanarea unui făt de la concepție la naștere, folosind tehnologii noi.


 RECOMANDARE

SURSĂYoutube/TED
DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU