Jocuri de socializare esenţiale pentru copii de 4-6 ani, cele mai cunoscute şi amuzante jocuri de conectare pe care le jucam în copilărie şi de care cei mici se bucură în continuare.
Vezi cum se joacă fiecare dintre aceste jocuri de socializare pentru copii de 4-6 ani.
♠
1. Leapşa
- Numar jucători: minim 2
- Vârsta: + 4 ani
Cum se joacă Leapşa:
Se alege un jucător. Pentru a face asta puteţi folosi o numărătoare distractivă. Cel ales îi aleargă pe ceilaţi. Dacă îl atinge pe un alt jucător, atunci acesta din urmă devine leapşă şi trebuie să îi alerge pe ceilalţi pentru a-i atinge şi a nu mai fi leapşă.
2. Şotron
- Numar jucători: minim 1
- Vârsta: + 4 ani
Cum se joacă Şotron:
- Se deseneaza şotronul cu cretă pe asfalt. Vezi desenul alăturat. Se poate merge pănă la orice număr, nu neaparat până la 10.
2. Se alege ordinea în care jucătorii vor intra în joc. Pentru a face asta puteţi folosi o numărătoare distractivă.
3. Jucătorul stă la START şi încearcă să arunce o pietricică în căsuţa 1 (poate fi monedă sau orice obiect). Dacă pietricica a căzut pe linie, aruncare se repetă. Dacă reuşeşte, atunci jucătorul sare într-un picior în casuţa 1, ia pietricica şi se întoarce, tot într-un picior, la start şi trece la punctul 4. El nu are voie să atingă linia şotronului sau să iasă în afara lui, nu are voie să sară în 2 picioare. Dacă nu reuşeşte să arunce pietricica în căsuţa 1, atunci vine rândul următorului jucător să încerce acelaşi lucru.
4. La fel, jucătorul stă la START şi încearcă să arunce o pietricică în căsuţa 2. Dacă reuşeşte, atunci sare într-un picior în căsuţa 1, după care în căsuţa 2, de unde ia pietricica şi se întoarce, tot într-un picior, la start şi trece la punctul 4. Dacă nu reuşeşte să arunce pietricica în căsuţa 2, atunci vine rândul următorului jucător să încerce să arunce pietricica în căsuţa la care a rămas.
5. Jocul continuă în acelaşi fel până jucătorii parcurg tot traseul, de la 1 la 10 şi înapoi de la 10 la 1.
Câştigă jucătorul care parcurge primul tot traseul.
Vezi și: 99 de Jocuri Distractive din Copilărie. Jocuri în Aer Liber şi de Interior
3. Baba Oarba
- Numar jucători: minim 3
- Vârsta: + 3 ani
Cum se joacă Baba Oarba:
a. Se alege unul dintre jucători. Pentru a face asta puteţi folosi o numărătoare distractivă. Jucătorul este legat la ochi cu o eşarfă prin care nu poate vedea. Ceilalţi jucători stau în cerc în jurul lui. Cel legat la ochi este învârtit un pic după care prinde unul dintre jucătorii din jurul lui şi încearcă să ghicească cine este. Cel prins este baba oarba dacă cel legat la ochi ghiceşte cine este.
b. Se alege unul dintre jucători. Pentru a face asta puteţi folosi o numărătoare distractivă. Jucătorul este legat la ochi cu o eşarfă prin care nu poate vedea. Ceilalţi jucători stau într-un spaţiu bine desemnat. Cel legat la ochi este învârtit un pic după care se deplasează şi încearcă să prindă unul dintre ceilalţi jucători. Eventual să ghicească cine este. Cel prins este baba oarba dacă cel legat la ochi ghiceşte cine este.
Îți recomandăm: Evenimente pentru Copii și Părinți Săptămâna Asta
4. De-a v-ați ascunselea
- Vârsta: + 0 ani
- Numar jucători: minim 2
Cum se joaca? Este un joc care se poate juca la orice varsta. Jucatorii se ascund in casa mai putin unul dintre acestia care „se pune”, adica sta cu fata la perete si numara lent pana la 10 si la final spune „Cine nu e gata, il iau cu lopata”, dupa care pleaca in cautarea celorlalti. Primul pe care il gaseste „se va pune” in runda urmatoare si ii va cauta pe ceilalti.
Chiar si cu bebelusul tau poti incerca sa joci o adaptare amuzanta a jocului care ii va placea nespus. Stand fata in fata cu copilul acopera-ti fata cu mainile cateva secunde dupa arata-ti din nou fata si bucura-te de reactia celui mic.
Citește și: 8 Super Excursii de Weekend În Familie la Mai Puţin de 200 km de București
5. Sticluţa cu Otravă
- vârsta: +6 ani
- minim 3 jucători
Cum se joacă Sticluţa cu Otravă:
Jocul începe prin alegerea jucătorului care va jucă rolul “sticlutei”. Pentru a-l alege puteți folosi o numărătoare distractivă în versuri.
Cel ales este “sticluţa” și stă cu mâinile întinse. Ceilalți jucători îl prind de câte un deget după care el spune “Sticluţa cu suc/apă/oțet/ulei”, sau cu oricare alt lichid sau obiect. Atunci când se hotărăște să spună “Sticluţa cu otravă” jucătorii trebuie să fugă în așa fel încât să nu fie prinși sau atinși. Cine este prins sau atins iese din joc. Mai există și varianta în care el devine “sticluţa”.