Amintiri din Copilăria României. Aniversăm 1 Decembrie în Atmosfera Marii Uniri

VIDEO. Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat în 1918 unirea Transilvaniei cu Regatul României, constituit prin Unirea Principatelor Române în 1859. Pe 1 Decembrie sărbătorim faptul că toate provinciile istorice locuite de români s-au contopit într-un singur stat național. Atmosfera acelor vremuri s-a păstrat în imagini și filme și ne propunem să parcurgem câteva dintre cele mai reprezentative pe care le putem găsi online în filme documentare și emisiuni.

Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România pe 1 august 1990. Până atunci România și-a sărbătorit ziua națională în alte 2 date. Între anii 1866 și 1947, Ziua Națională a fost oficial celebrată în data de 10 mai, dată când Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în anul 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa României. În 1947, ca urmare a abdicării regelui Mihai I, a fost proclamată Republica Populară Română. Între 1948 și 1989 Ziua Națională a fost sărbătorită pe 23 august, data în care România a întors în 1944 armele împotriva Germaniei naziste. Ziua era celebrată cu parade, marșuri și demonstraţii propagandistice la care atât angajații cât și copiii erau obligați să participe pentru a-l omagia pe “conducătorul iubit” și “Epoca de Aur”.

Intrăm în atmosfera Bucureștiului Interbelic cu vocea lui Jean Moscopol și câteva imagini emblematice ale arhitecturii și vieții bucureștene după care vedem scurte istorii ale importantului eveniment.

România Mare 1918 în imagini, cu Neagu Djuvara

1918

“Marea Unire – România, la 100 de ani”, documentar video bazat pe oameni şi mărturiile acestora

România Mare – Primul Centenar: 5 minute de istorie – Unirea de la 1 Decembrie 1918

Documentar: 1918 Momentul romanilor

The sights of Bucharest, Romania, 1930’s


 RECOMANDARE

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU