Primăria Municipiului București a desfăşurat până de curând campania ‘Propune pentru București!’, care a selectat 20 de proiecte de interes local depuse chiar de către cetăţeni pentru a le include în bugetul pe 2018. Valoarea fiecărui proiect este de maxim 200.000 de euro cu TVA inclus.
Anul acesta tot Primăria Capitalei a oferit 30.000 de tichete către locuitorii Bucureştiului pentru achiziția de biciclete. Acest fapt va duce, cel puţin teoretic, la creşterea numărului de biciclete din trafic începând de anul viitor, în condiţiile în care autorităţile nu se grăbesc să rezolve problema pistelor de biciclete.
Un mic pas, de doar 200.000 de euro, pentru a face din Bucureşti un oraş mai prietenos cu bicicliştii, este făcut chiar de către cetăţeni, printr-un proiect depus în cadrul campaniei ‘Propune pentru București!’. Acesta poartă numele ‘Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi – Creșterea siguranței rutiere în 255 de intersecții și 320 km de străzi’ şi a fost depus de Marian Ivan, de la Optar.ro şi dezvoltat de o echipă formată din: Vladimir Iuganu, Lucian Munteanu, Vali Munteanu, Andrei Avram, Ioana Alexandra Rusu, Alex Ițcuș, Mircea Bobină, Bogdan Stanimir, Viorel Bâtu, Tiberiu Simtion, Sergiu Nicolae Brega, Vitalie Brega, Bogdan Chirițescu, Oana Vernescu, Cosmin Vîlcu și bineînţeles Marian Ivan. Ei au beneficiat de sprijin logistic din partea Bucharest Bike Commuter, Bogart Media Creation și E-dea Works.
Marcajele propuse prin proiectul „Împreună, în siguranță, pe aceleași străziˮ funcționează în baza dispozițiilor legale existente. De altfel, aceste marcaje se regăsesc în “Ghidul de realizare a infrastructurii pentru biciclete în zona urbană” ce a fost adoptat de Consiliul General al Municipiului București odată cu adoptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov.
i-bike.tvA fost de altfel şi cel mai popular dintre proiectele depuse, întrunind 1446 voturi. Astfel, în 2018 nu mai puţin de 185 de artere sau tronsoane (aproximativ 320 km) și în 255 de intersecții din Bucureşti vor beneficia de marcaje rutiere care cresc impactul vizual asupra participanților la trafic vulnerabili (bicicliști) pentru reducerea numărului de accidente rutiere.
Iniţiatorii proiectului estimează următoarele efecte ale implementării proiectului:
- Reducerea numărului de accidente rutiere și în special a celor soldate cu victime omenești, prin creșterea creșterea impactului vizual a categoriei de participanți vulnerabili la trafic aflate pe partea carosabilă – bicicliștii
-
Reducerea congestiilor în trafic prin scăderea numărului de deplasări motorizate pe distanțe scurte și medii în favoarea deplasărilor cu mijloace alternative, datorită creșterii siguranței în trafic pentru categoriile vizate.
-
Creșterea siguranței efective și a percepției asupra siguranței în trafic pentru categoriile de participanți la trafic care nu folosesc autoturismele pentru deplasări.
-
Educarea categoriilor de participanți la trafic cu privire la prevenirea situațiilor periculoase.
-
Proiectul poate fi implementat, cu costuri scăzute, pe tronsoanele de străzi până la momentul realizării de infrastructură dedicată bicicliștilor, conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov.
-
Reducerea costurilor cu agenții rutieri, a costurilor cu carburantul, reducerea poluării, reducerea presiunii asupra serviciilor medicale
-
Creșterea stării de sănătate a locuitorilor, prin scăderea sedentarismului și a poluării
Scăderea nivelului de stres pentru participanții la trafic, sporind astfel atenția în trafic și crescând productivitatea la locul de muncă
Iată lista tuturor proiectelor selectate:
1. „Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi” – creșterea siguranței rutiere în 255 de intersecții și 320 km de străzi
2. Newborn – destinat cuplurilor cu probleme de fertilitate și venituri sub 4.000 RON/cuplu, pacienții aflați la vârsta fertilă, diagnosticați cu diferite tipuri de cancer. Scopul acestui proiect este facilitarea accesului persoanelor cu venituri mici sau pacienților tineri diagnosticați cu cancer la tratamente de înalta specialitate în vederea creșterii natalității și prezervarea fertilității.
3. Pista de ALERGARE din TARTAN in HERASTRU – Conform Notei Comisiei de evaluare a proiectelor acest proiect va fi implementat intr-o locatie pretabila, respectiv Parcul Tineretului si va fi folosită gratuit de toți locuitorii care practica alergarea în parc, joggingul, participanții la maraton sau sportivii care vor să facă încălzirea înainte de sportul practicat.
4. PIETONALE DE WEEKEND ÎN CARTIERUL CREATIV AL BUCUREȘTIULUI – proiectul presupune transformarea unor străzi, puncte strategice din Cartier, în străzi pietonale, pe durata weekendurilor. Este vorba despre Calea Grivița — partea situată între Buzești și Dacia, precum și Strada Brezoianu.
5. TOTEMURI CU VALOARE CULTURALĂ ÎN CARTIERUL CREATIV AL BUCUREȘTIULUI
6. Regenerare urbană: Reconstrucția Piațetei Decebal
7. Aplicaţie de avertizare parcare neregulamentară
8. Loc de joaca pentru copii, zona de relaxare/destindere pentru adulti, varstnici – un spatiu verde nou, extins pe verticala
9. Tehnologie revolutionara de eliminare a infectiilor nosocomiale din spitale cu ajutorul robotilor
10. Zero bordura la trecerile de pietoni
11. MONUMENT SALA DALLES – ,, IN MEMORIA TINERILOR EROI UCISI IN 21 DECEMBRIE 1989
12. Calea Victoriei – o istorie de peste 300 de ani
13. SMURD SOCIAL – Aplicatie IT pentru toate persoanele aflate in stare de vulnerabilitate
14. Aparate automate pentru procurarea călătoriilor ex : 2 călătorii / abonament
15. INCLUSIVE HUB – centru multifunctional de integrare socio-profesionala a persoanelor vulnerabile
16. Aplicatie pentru telefonul mobil de semnalare a locurilor de parcare libere – proiect pilot
17. Cișmele / tisnitori publice cu jet de apa in Bucuresti cu sistem de oprire apa simplu
18. Campanii de consultatii medicale gratuite pentru copii si elevi initiate de Primaria Muncipiului Bucuresti
19. Reteaua Bicicletelor
20. Menținerea liberă a liniilor de tramvai înainte de intrarea în intersecție prin sistem video automat de detecție.
Detalii > http://propunepentrubucuresti.pmb.ro/pages/centralizator.
Sursa: https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/11/24/comunicat-de-presa-pmb-18-55-55