Cafékultour – Săptămâna Cafenelelor 2018

16-22 Aprilie 2019
Timisoara

Cafékultour – Săptămâna cafenelelor a ajuns la cea de-a paisprezecea ediție și, din acest an, e un festival cu… buletin! Sau carte de identitate. Iar ceea ce-i constituie identitatea și i-o afirmă se regăsește și în ediția din 2018: aducerea artei contemporane, sub diferite forme, pe scene improvizate în cafenele, librării și spații neconvenționale din orașul de pe Bega.

Creat în 2005, la inițiativa INSTITUTULUI FRANCEZ și a CENTRULUI CULTURAL GERMAN din Timișoara, festivalul și-a propus să exploreze spații culturale alternative, pe atunci aproape inexistente în oraș. Săptămâna cafenelelor este în egală măsură o sărbătoare a multiculturalității, ilustrând, timp de șapte seri, diversitatea culturilor din Timișoara. Cafékultour este, în acest sens, un festival care seamănă orașului, creând pentru locuitorii săi pretexte de întâlnire cu forme artistice variate, provenind din șapte țări : Italia, Polonia, Cehia, Serbia, Franța, România, Germania.

Ediția cu numărul 14 este fidelă liniei urmate de festival în toți acești ani, aducând la un loc : expoziții, teatru-mimă, concert, dans contemporan, un film premiat și, nu în ultimul rând, un spectacol inedit de muzică clasică. Două țări participă pentru prima dată la festival: una apropiată ca spațiu (Serbia), cealaltă, apropiată lingvistic (Italia).

Evenimentul este coorganizat de către Centrul Cultural German și Institutul Francez din Timișoara, cu susținerea Ambasadei Franței în România, a Goethe Institut și a Primăriei Municipiului Timișoara.
INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE!

Detalii pe site-urile:
Institutului Francez din Timișoara: www.institutulfrancez.ro
Centrului Cultural German: www.ccgtm.ro

* * * * * * * *

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

PROGRAM
(detalii despre fiecare seară, mai jos)

Luni, 16 aprilie, ora 19 | ITALIA
„DE LA SILE LA BEGA – DIVINITĂȚI FEMININE ALE RÂURILOR”
expoziție de pictură, lucrări de Luciano Longo
Musetti d’Oro Espresso Club (Eugeniu de Savoya, nr.7)

Marți, 17 aprilie, ora 19 | POLONIA
GRĂDINA SPERANȚEI (”The Zookeeper’s Wife”)
proiecție de film, regia: Niki Caro (SUA, 2017)
Casa Artelor (Episcop Augustin Pacha, nr. 8)

Miercuri, 18 aprilie, ora 19 | CEHIA
12 WORLDS
expoziție de afișe / ilustrații de cărți pentru copii, curator Radim Kopač
Librăria Cărturești (Iulius Mall)

Joi, 19 aprilie, ora 19 | SERBIA
SMOOTH AND SPICY: Milan Savić & Jelena Radulović
concert: saxofon/ DJ/ vioară
Aethernativ (str. Mărășești, nr. 14)

Vineri, 20 aprilie, ora 19 | FRANȚA
DEUX RIEN
spectacol de teatru / mimă (compania Comme Si)
D’Arc (Piața Unirii, nr. 5)

Sâmbătă, 21 aprilie, ora 19 | ROMÂNIA
PLANET DANCE
spectacol de dans contemporan (compania Unfold Motion)
Ambasada (str. Anton Seiller, nr. 2)

Duminică, 22 aprilie, ora 19 | GERMANIA
CANTATA CAFELEI
concert, moderator Christian Rudik
Pepper Steak & Shake (Piața Unirii, nr. 13)

* * * * * * * *

PROGRAM DETALIAT

* * *
Luni, 16 aprilie, ora 19 | ITALIA
Musetti d’Oro Espresso Club (Eugeniu de Savoya, nr.7)

„DE LA SILE LA BEGA – DIVINITĂȚI FEMININE ALE RÂURILOR”
expoziție de pictură, lucrări de Luciano Longo

Cafékultour 2018 se deschide cu vernisajul unei expoziții care face legătura între Italia și România. Seara italiană ne propune o călătorie imaginară de la Sile, râul din Treviso, la Bega „apă dulce” din Timișoara, o călătorie populată de divinități ale râurilor, siluete feminine sinuoase ce reprezintă armonia naturii din apele curgătoare, o sursă de viață pentru toate culturile și civilizațiile.
Luciano Longo va fi prezent la vernisajul expoziției.
Absolvent al Liceului Artistic și al Academiei de Arte Frumoase din Veneția, pictorul italian locuiește și își desfășoară activitatea la Treviso. Născut într-o familie de artiști – tatăl său, Luigi, fiind un renumit pictor de fresce și decorator -, a primit o solidă educație artistică de tip figurativ. Studiul operelor clasice i-a influențat profund caracterul artistic, astfel că, după o etapă dedicată producției abstracte, revine la analiza corpului uman, mai ales în relațiile sale spațiale. A expus în mai multe orașe din Italia, în Europa și în întreaga lume, în galerii, muzee și în alte structuri publice și private.
Vernisajul expoziției are loc luni, 16 aprilie de la ora 19, la Musetti d’Oro Espresso Club urmând ca , ulterior, întreaga expoziție să poată fi vizitată în spațiul expozițional de la Centrul Multifuncțional Bastion. Durata expoziției: 16-30 aprilie.

Eveniment organizat în parteneriat cu Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Timișoara & Institutul Italian De Cultura Vito Graso.

* * *
Marți, 17 aprilie, ora 19 | POLONIA
Casa Artelor (Episcop Augustin Pacha nr. 8)

GRĂDINA SPERANȚEI (”The Zookeeper’s Wife”)
proiecție de film (SUA, 2017)
Regia: Niki Caro
Distribuția: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl ș.a.
film în limba engleză, subtitrare în limba română

Cea de-a doua seară Cafékultour e seara poloneză care aduce în fața publicului timișorean un film în avanpremieră. “Grădina speranței” este o producție cinematografică din 2017 care prezintă povestea lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia, și a soției acestuia, Antonina, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat peste 300 de evrei, ascunzându-i în vila lor aflată pe terenul grădinii. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.
„Este dificil să-l faci pe spectator să simtă groaza și teroarea celui de-Al Doilea Război Mondial ca și cum ar fi ceva nou. Deși războiul a fost și rămâne cea mai mare calamitate care s-a întâmplat vreodată, ea a făcut subiectul multor filme, bune sau rele. Cu toate acestea, Grădina speranței ne captivează din primele secunde.” (Mick LaSalle, www.sfgate.com).
Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie.

* * *
Miercuri, 18 aprilie, ora 19 | CEHIA
Librăria Cărturești (Iulius Mall)

„12 WORLDS”
expoziție de afișe / ilustrații de cărți pentru copii, Curator Radim Kopač

Cafékultour 2018 aduce în fața publicului lucrările a doisprezece ilustratori cehi contemporani. Ilustrațiile acestor artiști versatili își găsesc locul pe diferite suporturi: nu doar cărți, ci și benzi desenate, film, performance sau fotografie. Aceștia se bucură de succes în rândurile criticilor și cititorilor din Cehia, precum și a celor din străinătate. Ilustrațiile contemporane și cărțile de benzi desenate din această țară sunt în plină expansiune. Să nu uităm de faptul că prima carte ilustrată din Europa a fost realizată în Cehia în secolul al XVII-lea de către Jan Comenius, celebrul teolog și pedagog ceh .
Vorbim de „12 lumi” deoarece artiștii au stilul lor unic, creându-și fiecare propria sa lume în imagini. Curatorul expoziției este criticul literar și de artă Radim Kopač.
Ilustrațiile vor fi expuse în recent inaugurata librărie Cărturești din Iulius Mall, în perioada 18 aprilie – 18 mai.

Eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest).

* * *
Joi, 19 aprilie, ora 19 | SERBIA
Aethernativ (str. Mărășești nr. 14)

SMOOTH & SPICY: Milan Savić & Jelena Radulović
concert: saxofon/ DJ/ vioară

Delicată și, în același timp, „bine condimentată”, cu note suave, dar și cu sonorități care nu vă vor lăsa să stați jos – așa va fi cea de-a patra seară Cafékultour! Altfel spus, „Smooth and Spicy”. Concertul Jelenei Radulović și al lui Milan Savić este o combinație unică între DJ-ing și un spectacol live cu două instrumente: saxofon și vioară. Un mix plin de energie și pasiune, foarte apreciat în capitala Serbiei, și o experiență unică pentru publicului timișorean.
Milan Savić este directorul Festivalului Internațional de saxofon Belgrad SAXperience.

* * *
Vineri, 20 aprilie, ora 19| FRANȚA
D’arc The Bar (Piața Unirii, nr. 5)

DEUX RIEN
spectacol de teatru gestual / mimă (compania Comme Si)

Seara franceză prezintă un spectacol de teatru gestual și mimă realizat de compania Comme Si (Paris). Joc de cuvinte între răspunsul politicos „de nimic” și calificativul „două persoane de nimic”, spectacolul „Deux Rien” înfățișează doi cerșetori și reflexia comică a acestor ființe zdrențăroase și dezabuzate. Ce fac aceștia? Nimic, de două ori nimic. Doar stau. Doi clovni care creează un oarecare disconfort între lejeritatea copilăriei și duritatea apăsătoare a lumii în care trăiesc. Neîndemânatici, lunatici, naivi și fără cuvinte, aceștia au gesturile și sensibilitatea personajelor din teatrul mut, trecându-l pe spectator printr-un du-te-vino între povestea în alb-negru de altădată și drama de azi. Povestea „Deux Rien” se scrie în mișcare. Este un spectacol între dans, mimă și clovn, în care gestul devine cuvânt, iar emoțiile dans, pentru a ilustra un moment burlesc. Compania Comme Si a primit numeroase premii pentru dans și coregrafie la festivaluri din Franța și Italia.

Eveniment organizat de Institutul Francez Timisoara – Institut français de Timisoara, cu sprijinul Ambasadei Franței în România

* * *
Sâmbătă, 21 aprilie, ora 19 l ROMÂNIA
Ambasada (Strada Anton Seiller, nr. 2)

PLANET DANCE (compania Unfold Motion)
spectacol de dans contemporan

Seara românească își face o tradiție din a prezenta publicului dansul conemporan prin elementele sale cele mai reprezentative. După succesul performance-ului semnat de Răzvan Mazilu în 2017, în acest an, ștafeta este preluată de compania timișoreană Unfold Motion. „Planet Dance” este un spectacol în coregrafia Laviniei Urcan despre „dansul care trebuie dansat și nu analizat”.
Coregraf și director artistic al companiei Unfold Motion, Lavinia Urcan susține cursuri de dans contemporan pentru copii, adolescenți și adulți, și contribuie la dezvoltarea dansului contemporan în Timișoara.
Performance-ul „Planet Dance” este realizat de Oana Mureșan, dansatoare si coregrafă, Alina Ștefan, dansatoare independentă și membră a trupei Unfold Motion și de Oana Vidoni, actriță la Teatrul German de Stat din Timișoara si colaboratoare Unfold Motion.
Muzica spectacolului este semnată de Ovidiu Zimcea, compozitor de muzică de film și teatru, din Timișoara, cunoscut datorită proiectelor muzicale Armies si Murnau, și datorită colaborărilor cu Exit Oz, Paperjam si Alexandrina.

* * *
Duminică, 22 aprilie, ora 19 | Germania
Pepper Steak & Shake (Piața Uniri, nr. 13)

CANTATA CAFELEIi de J.S. Bach
concert, moderator Christian Rudik

Seara germană, care încheie ediția cu numărul 14 a Cafékultour, prezintă o piesă scrisă de Bach în 1735 pentru un ansamblu muzical – Collegium Musicum care își desfășura activitatea în cafeneaua lui Zimmerman în Leipzig, Germania. Întreaga cantată a lui Bach pare a fi scrisă având în minte publicul din cafenea. Cantata Cafelei este despre o tânără, Aria, înnebunită după cafea. Tatăl ei e complet împotriva acestei pasiuni… cafeneizate, așa că încearcă să îi interzică să mai bea cafea. Într-un final, cei doi se împacă. Interpreți: baritonul Roman Tsotsalas, soprana Rut Iovescu, tenor Daniel Zah, flaut Gianluca Vanzelli, vioara I Cristina Mălăncioiu, vioara II Evelina Icleanu, viola – Daniel Robu, violoncel Darius Tereu, clavecin Victor Părău. Dirijor Laurențiu Muntean. Evenimentul va fi moderat de Christian Rudik. Baritonul Roman Tsotalas e originar din Düsseldorf, și-a făcut studiile la Universitatea de Muzică și Teatru din Hanovra și la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneția. Din 2016 locuiește în Malmö și lucrează de acolo ca interpret de operă și concerte freelancer.

Eveniment organizat de Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Goethe Institut București

Detalii Eveniment

Perioada:
16-22 Aprilie 2019

Ora incepere:
19:00

Orasul:
Timisoara

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Timisoara!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL