Centru de tranzit pentru tinerii care ies din sistemul de protectie, la Baia Mare

HHC România şi Kaufland au demarat oficial în Baia Mare construcţia unui Centru de tranzit, asistenţă şi consilere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie

 

Centru de tranzit pentru copiii care ies din sistemul de protectie, la Baia Mare 

Hope and Homes for Children România (HHC), cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Municipiul Baia Mare, a demarat oficial, pe 17 noiembrie, lucrările de construcţie pentru proiectul pilot Centru de Tranzit, Asistenţă, şi Consiliere pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului. Locul viitorului centru este situat în Baia Mare, pe strada Cuza Vodă nr. 8.

 

Centrul de tranzit, asistenţă şi consilere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului din municipiul Baia Mare are o capacitate de 19 locuri şi are scopul de a rezolva, pe termen scurt şi mediu (6-24 luni), problema critică a locuirii pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie din judeţul Maramureş. Centrul e conceput ca parte a sistemului de îngrijire, asigurând un flux rezonabil de ieşiri din sistemul de protecţie de stat și reducând astfel numărul de copii din sistem de la nivelul județului.

 Centru de tranzit pentru copiii care ies din sistemul de protectie, la Baia Mare

În deschiderea evenimentului, Otto Sestak, directorul național al HHC România, a declarat: “Cea mai grea problemă cu care se confruntă tinerii la părăsirea sistemului de protecţie este că nu au o locuinţă şi nici resursele finaciare să obţină una. Fără stabilitatea unui cămin din cadrul căruia să-şi poată proiecta şi construi o viaţă independentă, puţini dintre ei au o şansă reală la integrarea în societate, fiind aproape condamnaţi la marginalizare şi excluziune socială pentru tot restul vieţii. Aceşti tineri au nevoie de un cadru de tranziţie către viaţa independentă, în care să li se poată oferi servicii şi intervenţii integrate, locuire, informare şi consiliere, asistare, mediere, monitorizare.”

 Centru de tranzit pentru copiii care ies din sistemul de protectie, la Baia Mare

La rândul său, Bogdan Gavra, director general al Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare, a spus: “Mă bucur că am ajuns în momentul materializării acestui proiect. Până acum, în Baia Mare nu au existat astfel de servicii şi este, practic, o îmbogăţire a serviciilor  pe care SPAS le are la nivel de municipiu, ceea ce va putea oferi, pentru o perioadă limitată de timp, sprijin pentru aceşti tineri. Aşadar, sperăm să finalizăm cât mai repede această cosntrucţie. Mulţumesc şi spor la treabă!”

 

Codruţ Suciu, manager al magazinului Kaufland Baia Mare, a declarat: “Pentru Kaufland România, a fi o companie responsabilă implică asumarea unui rol activ de partener social în comunitățile în care activează. Mă bucur mult ca suntem parteneri în cadrul unui asemenea proiect care va putea contribui la reducerea riscului de excludere socială a acestor tineri. Suntem conștienți de faptul că nu există prea multe alternative pentru ei. Prin urmare, avem încrederea că Centrul va veni în sprijinul tinerilor ce părăsesc sistemul de protecție. Ne dorim ca proiectul demarat să fie un start bun şi să nu fie singurul la nivelul țării.”

 Centru de tranzit pentru copiii care ies din sistemul de protectie, la Baia Mare

La eveniment au participat partenerii din proiect, respectiv reprezentanţi ai HHC România, SPAS Baia Mare,  Kaufland România, precum şi tineri care vor fi beneficiarii direcţi ai acestui centru.

 Centru de tranzit pentru copiii care ies din sistemul de protectie, la Baia Mare

 

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. http://www.hhc.ro/

 

Despre Kaufland România

 Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.150 de magazine în 7 țări: în Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Bulgaria și România. Kaufland România este de cinci ani consecutiv centrul comercial cu cea mai mare încredere la secțiunea Categoria locală, potrivit studiului Trusted Brands al Reader’s Digest

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU