Minciunile copiilor si incurajarea onestitatii. De ce mint copiii?

De ce mint copiii? Cand sunt mici, copiii nu pot distinge intotdeauna adevarul de fictiune. Despre incurajarea onestitatii.

De ce mint copiii?

Cand sunt mici, copiii nu pot distinge intotdeauna adevarul de fictiune. De aceea cand cel mic spune o minciuna pe adulti ii incearca sentimente contradictorii – pe de-o parte se amuza de o asemenea idee traznita, mai ales cand copilul o spune cu cea mai mare candoare, iar pe de alta parte se ingrijoreaza. Afla mai jos cum ar trebui sa reactionam cand copiii spun minciuni.

Poate o sa vi se para ciudat, dar atunci cand copiii incep sa minta este de fapt un semn de dezvoltare. Capacitatea de a minti este una dintre aptitudinile sociale, cum este de exemplu, vorbitul. Fiecare om adult spune cate o minciuna de cel putin 2-3 ori pe zi si sincer, e greu sa ne imaginam o lume in care toata lumea incepe brusc sa spuna adevarul. Capacitatea de a spune in mod deliberat o minciuna – adica atunci cand ascundem cu buna stiinta adevarul pentru a obtine unele beneficii sau pentru a evita responsabilitatea – apare in jurul varstei de 5-6 ani. 

Pana la aceasta varsta copiii nu au acel sentiment interior de moralitate. Aceasta inseamna ca nu sunt in masura sa inteleaga ca ceva este gresit. Ei inteleg ca ne supara anumite lucruri, dar nu si faptul ca minciuna este rea in sine. La aceasta varsta copilul vede deja corelatia dintre o minciuna si consecintele sale. Dar in general vede doar consecintele imediate si pozitive. De exemplu daca nu recunoaste ca a spart vaza, va evita pedeapsa. Sau daca le spune colegilor de la gradinita ca tatal sau este pilot de avion, il vor invidia.

Si desenele animate sunt un sprijin in acest sens. Sa ne amintim doar de episodul din Sofia Intai in care Amber a mintit ca si-a croit singura costumul de fluture ca sa castige concursul pentru cel mai frumos costum. Copiii pot invata de aici ca atunci cand esti lipsit de onestitate e posibil sa ai de castigat pe termen scurt, dar pe termen lung ai mult mai mult de pierdut.

La varsta de 4-5 ani, parintii copilului nu ar trebui sa ignore un asemenea comportament, dar nici nu este cazul pentru sanctiuni severe (mai ales daca se intampla sa minta doar din cand in cand). Ar trebui sa-i explicati copilului efectele secundare si negative ale minciunilor sale. De exemplu ce se intampla daca cel mic le spune colegilor de la gradinita ca tatal sau lucreaza intr-un birou? Si atunci vedem care este de fapt problema, de ce copilul vrea sa ascunda adevarul?

De cele mai multe ori parintii isi doresc pur si simplu ca cei mici sa nu mai minta si se concentreaza pe eradicarea acestui obicei urat al copilului. Cand de fapt ar trebui sa afle de ce mint copiii, sa se concentreze in primul rand asupra motivelor care il fac pe copil sa nu fie onest.

Probabil ca cel mic nu face fata propriilor sale probleme si ii este frica sa vorbeasca despre ele. Nu se simte pe deplin iubit si acceptat, ii este teama ca nu este capabil sa indeplineasca asteptarile parintilor. Minciuna este apararea si remediul sau, o cale de iesire dintr-o situatie dificila. 

In aceasta situatie cea mai buna cale este comunicarea cu copilul pentru ca el sa inteleaga ca tu esti langa el si il vei ajuta sa depaseasca orice problema fara sa-ti ascunda adevarul.


Sfatul psihologului

Onestitatea este principala virtute pe care parintii si-o doresc de la copiii lor. Sinceritatea copiilor depinde insa, in mare masura, de modul in care ne comportam ca si parinti. De cat de rabdatori sau intelegatori suntem, de cat de drepti sau de severi, de cat de increzatori sau suspiciosi. Minciuna este un comportament rezultat dintr-o nevoie nesatisfacuta a copilului: nevoia de siguranta, nevoia de apreciere, nevoia de independenta. Copiii nu mint pentru a ne face rau. Nu mint pentru a ne pedepsi. Minciuna nu este despre noi, ci despre ei. Despre ceea ce ii sperie, ceea ce le da siguranta, ceea ce cred ca ii ajuta”, declara psiholog Roxana Purcarea.

5 recomandari ale psihologului despre: Cum sa incurajezi onestitatea?

  1. Multumeste-i ori de cate ori spune adevarul. “Multumesc ca mi-ai spus adevarul. Ai dat dovada de curaj si responsabilitate.” Incurajarea comportamentului dorit in favoarea pedepsirii celui indezirabil este deseori o solutie mult mai usor de “auzit” de catre copii.

  2. Nu ii testa onestitatea. Daca stii sigur ca a facut un lucru, spune-i pur si simplu: “Stiu ca ai facut asta si as vrea sa inteleg ce te-a determinat sa ascunzi. Inteleg ca ceva te-a suparat/ ingrijorat atat de tare incat nu ai gasit alta metoda in acel moment”

  3. Evita pedeapsa. Desi pare o metoda functionala, pedeapsa inchide orice cale de comunicare intre parinte si copil. Odata pedepsit, copil va incerca sa descopere modalitati mai ingenioase de a se ascunde, va incerca sa fie mai prudent, nicidecum mai onest sau mai responsabil.

  4. Evita etichetarea negativa a copilului. Minciuna nu il face “mincinos”. Spune-i mai degraba: “Tu esti un copil ONEST in majoritatea timpului. Ce te-a facut acum sa recurgi la minciuna?”

  5. Respecta-i dreptul la intimitate.Toti avem nevoie de micile noastre secrete. Copilul are dreptul sa aleaga ce si cat spune intr-un anumit moment. Ofera-i siguranta si intelegere si lasa-l pe el sa decida cand si daca este pregatit sa dezvaluie mai mult.

Sofia IntaiSofia Intai este unul din serialele educative de la Disney Junior, pe care il poti urmari cu cel mic si care poate fi un punct de plecare pentru o discutie legata de calitatile de caracter pe care sa le cultivati impreuna. Sofia este o fetita ce devine printesa dupa ce mama ei se casatoreste cu regele. Familia ei se mareste si acum are doi frati, Amber si James care ii fac viata palpitanta. Desi statutul ei s-a schimbat, Sofia ramane aceeasi fetita onesta si modesta, pastrandu-si vechile prietene si facandu-si multi alti prieteni ca printesa.

Unul din episoade este o adevarata lectie despre onestitate. Desi James este avertizat de ce se poate intampla atunci cand te joci in interior cu mingea, el decide ca este o buna idee, iar inevitabilul se produce: noul vitraliu infatisand intreaga familie, si care era o supriza pe care tatal lor o pregatise pe mama lor, se sparge. El isi da seama ca va fi pedepsit pentru ceea ce a facut si le cere surorilor sale sa il ajute sa ascunda greseala pe care a facut-o. Ii cer ajutorul vrajitorului castelului insa acesta are propria agenda si sfarseste prin a incurca si mai tare situatia. In final, parintii lor afla si hotarasc sa pedepseasca vinovatul prin a-i interzice sa mearga la carnavalul din oras. Stiind ca James isi doreste foarte tare sa mearga, Sofia ia vina asupra ei.

In final, adevarul iese la suprafata, asa cum se intampla intotdeauna, iar copii, atat James cat si Sofia, afla o lectie importanta: atunci cand nu asculti sfatul parintilor si se intampla ceva rau nu trebuie sa ascunzi ceea ce ai facut ci sa-ti recunosti vina si sa accepti consecintele. Ascunderea adevarului, chiar si cu cele mai bune intentii, asa cum a facut Sofia, nu este o solutie. Fiecare trebuie sa isi asume propriile fapte si sa invete lectia ce decurge din fapta lui. Situatiile mai putin favorabile sunt intodeauna o sursa de invatare si de cunoastere a propriei tarii de caracter si este bine sa invatam din vreme ca onestitatea este atitudinea corecta.

Noi episoade din Sofia Intai va asteapta in fiecare sambata cu noi lectii despre onestitate, de la ora 10.00, numai la Disney Junior.

In plus, poti citi mai multe recomandari ale psihoterapeutului Roxana Purcarea aici. Mai mult, pentru ca familia este prima si cea mai importanta sursa de cunoastere a copilului, in primii ani de viata, am conceput un test distractiv pe care il poti face impreuna cu cei mici: „Cat de onest este copilul tau?”. Completeaza cu orice exemplu ti se pare potrivit, inspirat din intamplarile vietii de familie.

Photo: brocku.ca


Citeste si 

Copilul meu minte! Cand minciunile copiilor devin o problema?

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU