Concurența între Elevi și Principalele Probleme ale Copiilor la Școală

Primii ani de școală influențează felul în care copiii percep școala și determină relația lor cu învățarea.

Cum școala trebuie să fie un loc în care elevii să vină cu plăcere, specialiștii Intuitext în educație prezintă modul în care îi pot susține cadrele didactice și părinții deopotrivă.

Activitățile școlare nu trebuie să reprezinte o ruptură în viața copilului, iar mediul școlar nu ar trebui să fie unul rigid, ci relaxant, în care copilul să se manifeste cu spontaneitate, să învețe jucându-se, să beneficieze de un climat cald, calm, protector și încurajator.

Cadrul didactic este cel care propune activități de învățare plăcute, diversificate, care să-l incite pe copil la acțiune: jocuri didactice, jocuri de rol, experimente, întreceri, activități care integrează muzica, dansul sau desenul. Un alt „secret” sunt scurtele momente de relaxare. Zâmbetul, râsul și voia bună relaxează, dau o stare de bine, detensionează, captează atenția și copilul învață mai ușor și cu plăcere.

În ceea ce-i privește pe părinți, aceștia trebuie să fie parteneri dispuși să ofere sprijin la nevoie, de aceea comunicarea în cadrul familiei este extrem de importantă. Copilul împărtășește cu cei apropiați aspectele pozitive, dar și aspectele mai puțin plăcute, iar părinții sunt cei care îl sprijină necondiționat, oferindu-i soluții optime pentru rezolvarea unor situații apărute școală.

Concurența între elevi

Educația din România pune un accent deosebit pe note și pe concurența între elevi, astfel încât apare următoarea întrebare: ajută acest sistem de evaluare sau, dimpotrivă, este generator de frustrare și chiar determină inabilitatea de a lucra în echipă?

La Clasa Pregătitoare, unde nu există notare, am observat că elevii erau foarte detașați, răspundeau liber și dezinvolt, erau mai îndrăzneți, experimentau mai mult, ceea ce este benefic pentru procesul de dezvoltare a unui copil.

Sistemul de notare cu ajutorul calificativelor reprezintă acel «rău necesar» în procesul de învățare. De ce «rău»? Deoarece unii elevi sunt mai inhibați când este vorba de măsurarea cunoștințelor și capacităților pe care le-au dobândit la un moment dat. Când se gândesc la calificativ, cei emotivi manifestă deseori blocaje. „Necesar”, deoarece îl ajută pe copil să conștientizeze măsura în care și-a însușit materia parcursă și ne ajută pe noi, cadrele didactice, să întreprindem măsuri de ameliorare a învățării, de exersare sau de dezvoltare, în funcție de rezultatele obținute de fiecare elev.

În ceea ce privește lucrul în echipă, nu am constatat, la ciclul primar, că notarea influențează semnificativ colaborarea și cooperarea în cadrul grupului de copii. În echipă copiii se manifestă mai zgomotos, iau decizii împreună, cântărind ideile fiecărui membru, uneori sunt categorici și vehemenți cu ideile emise de colegii lor, alteori sunt foarte creativi lucrând împreună, unii au veleități de leader, în sensul că preiau tacit conducerea grupului. Tot grupul se bucură de rezultatele realizate împreună și împărtășesc succesul obținut (care poate fi un calificativ acordat întregii echipe“ , este de părere Iuliana Drăgan, specialist Intuitext și profesor pentru învățământ primar.

Temele pentru acasă

O problemă cu care se confruntă o parte dintre elevi este programul zilnic foarte încărcat, ca urmare a activităților opționale pe care le desfășoară în afara școlii. De asemenea, temele pentru acasă reprezintă un subiect delicat atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Atunci când temele pentru acasă sunt într-un volum rezonabil, care să nu răpească copiilor din ciclul primar mai mult de 1-2 ore (în funcție de vârstă), temele sunt binevenite, eficiente pentru procesul de învățare. Studiul individual este de o importanță majoră pentru însușirea temeinică a cunoștințelor, pentru formarea capacităților și competențelor necesare în viața de zi cu zi.

Dar cum nu toți copiii au același ritm de lucru, se pot administra teme diferențiate, în senul că un anumit număr de exerciții sunt obligatorii, iar altele sunt opționale, la alegerea copilului. De asemenea, se pot administra teme pe fișe diferențiate, având nivel de dificultate minimal, mediu și maximal.

Copiii, și uneori părinții, sunt nemulțumiți când volumul temelor este prea mare, când unele sarcini sunt repetitive sau când temele sunt prea dificile pentru nivelul copilului, iar tema nu poate fi efectuată fără ajutorul unui părinte“, este de părere specialistul Intuitext.


 RECOMANDARE

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU