Cum convingem copiii sa bea lapte?

Cum convingem copiii sa bea lapte?

Laptele este alimentul esential pentru bebelusi din primele zile de viata si pana la 6 luni. Un sugar nu are nevoie nici macar de apa sau de ceai, laptele (ideal sa fie cel matern) fiind suficient pentru acoperirea nevoilor nutritionale ale bebelusului, pana la diversificare.

Chiar daca dupa 4 luni incepe diversificarea alimentatiei, bebelusii continua sa bea lapte, matern sau formula, deoarece laptele asigura cresterea si dezvoltarea optima a copiilor pe tot parcursul copilariei pana la maturizare.

 

De ce este laptele un aliment important pentru copii?

Laptele contine o varietate de nutrienti esentiali pentru crestere: este sursa principala de calciu, cu absorbtie si eficienta crescute datorita prezentei concomitente a vitaminei D. Este o sursa de energie, datorita caloriilor, de proteine, glucide si lipide; contine zinc, magneziu, vitaminele A, B2 si B12. In plus, laptele ajuta la absorbtia iodului si a vitaminelor B3 si B6. De asemenea, aportul de fier din lapte este extrem de important.

Foarte important in laptele matern este raportul Ca/ p de 2.7 in colostru si de 2 in laptele matur, care se apropie cel mai mult de raportul optim de Ca/ p de 1.7. Acest raport favorizeaza absorbtia de calciu, atat de necesara pentru protejarea oaselor – osteosinteza, ce are efect antirahitigen.

 

Laptele este un aliment cu valoare nutritionala mare in raport la numarul de calorii, ceea ce il face valoros pentru alimentatia copiilor, care au nevoie de mancare bogata din punct de vedere nutritiv, dar cu calorii cat mai putine.

BV0E5331

 

Cat lapte este indicat sa bea copiii?

Cantitatea de lapte necesara unui copil variaza de la nastere pana in copilarie. Daca in primele zile de la nastere, bebelusul are un stomac foarte mic si nu poate sa bea decat vreo 5-10 ml/ masa, la 6 luni poate ajunge la 600 ml pe zi.

Alimentatia naturala se face exclusiv la sanul mamei, la cerere. Cantitatea de lapte prin formele adoptate se face in functie de varsta, starea de dezvoltare, sanatatea copilului si nevoile sale de crestere.

Pe masura ce creste, copilul incepe sa fie mai putin interesat de lapte. Acest lucru se datoreaza si faptului ca incepe sa manance cantitati mai mari de mancare solida, descoperind alimente noi, cu gusturi si texturi noi.

Astfel, in jurul varsti de 1 an, cantitatea de lapte pe care o bea copilul incepe sa scada la cca 300-400 ml. Sunt copii care continua sa bea lapte de 2 ori pe zi si dupa varsta de 1 an, ajungand totusi la 500 ml. Totul depinde de preferintele copilului si de obiceiul de consum din familie.

 

Cum il putem incuraja pe copil sa bea lapte?

1.Fiti un model. Daca isi vor vedea parintii ca beau lapte, copiii s-ar putea sa ceara singuri un pahar cu lapte

2.Oferiti-i laptele intr-o cana speciala sau intr-un pahar cu un pai frumos colorat. Faptul ca va avea cana lui de lapte ii poate creste apetitul pentru lapte.

3.Incercati sa lasati macar o ora distanta intre masa solida si lapte.

4.Incurajati copilul sa guste, s-ar putea sa ii placa si nu va mai fi nevoie de munca de convingere

5. Daca nu ii place laptele simplu, incercati diferite arome (cu cacao sau pudra de roscove, vanilie) sau milkshake-uri sanatoase, preparate in casa si nu luate din comert.

6. Oferiti-i copilului lapte cu cereale sau clasicul gris cu lapte, orez / paste/quinoa cu lapte.

7. Copilul poate avea un calendar propriu, in care sa bifeze portia zilnica de lapte

8. Incercati sa ii dati lapte de consum imediat dupa ce l-ati intarcat sau i-ati dat formula, ca sa se obisnuiasca cat mai repede cu noul lapte. In acest fel, laptele poate deveni bautura preferata a copilului.

9. Incercati sa ii dati copilului lapte rece. Sunt multi copii care prefera laptele rece celui cald

10. Nu uitati nici de produsele lactate cum ar fi brânză sau iaurt, care contin si ele multe proteine şi calciu.

 

SFAT MEDIC:

Laptele ramane alimentul esential in cresterea si dezvoltarea normala a omului, incepand de la nastere si pana la perioada de batranete.

La nastere se insista pe alimentatia naturala, cand nou-nascutul si apoi sugarul mic (0 – 4 – 6 luni) este hranit „la cerere”numai cu lapte de mama sau, dupa caz, cu lapte formula (lapte cu compozitia apropiata de laptele matern si in general imbunatatita cu fier, vitamine etc). Se asigura astfel necesarul celor 3 principii alimentare esentiale: proteine, glucide, lipide (grasimi). Laptele asigura aportul de minerale precum calciul sau fosforul, de apa – zerul din laptele de mama, dar si de vitamine – D, A sau B.

Daca alimentatia naturala se da „la cerere” copilului, alimentatia artificiala se va administra la un interval de ore calculat la ratia de lichide, calorii/ kg corp/ zi. Totodata, se va tine cont si de starea de sanatate si de evolutia greutatii si taliei copilului din momentul respectiv.

Dupa 6 luni se va incepe diversificarea mancarii sugarului pe etape de varsta si in functie de toleranta lui digestiva, astfel incat curba sa ponderala sa fie in crestere.

Nevoile copilului de apa si de calorii se calculeaza strict pe numarul lui de kilograme si pe nevoile acestuia de apa, astfel ca raportul de apa si de calorii in primele luni de viata ar fi de 80-100 ml/ kg/ zi si de 90 cal/ kg/ zi. In intervalul 3-6 luni, nevoile de apa si de calciu cresc, 150 ml/ kg/ zi si 119 cal/ kg/ zi, iar la 1 an valorile sunt de 110 ml/ kg/ zi si 110 cal/ kg/ zi.

Alaturi de apa si de calorii, mineralul considerat esential pentru cresterea armonioasa a copilului este Calciul. El exista in lapte, insa trebuie administrat dupa necesitatile varstei sau greutatii copilului.

Astfel, valorile sale la nastere sunt de 400 mg/ zi, la 6 luni de 500 mg

/zi, in timp ce la un an ajunge la 600 mg/ zi.

Un alt element important in dezvoltarea armonioasa a copilului este Fierul, administrat echilibrat, respectandu-se din nou varsta. La nastere, copilul are nevoie de 6 mg/ zi, la 6 luni – 8 mg/ zi, in timp ce la 1 an ajunge la 10mg/ zi.
Intre 1 – 3 ani, ratia optima de lapte/ zi este de aproximativ 500 ml/ zi , cu mentiunea ca laptele trebuie sa fie integral.

In alte perioade de crestere si de dezvoltare, necesarul de lapte si de produse lactate va fi:

– la copii de 7 – 10 ani – 800 ml/zi

– la copii de 11 – 14 ani – 750 ml/ zi

– la copii de 15 – 19 ani – 700 ml/ zi

 

Cum convingem copiii sa bea lapte?

O curba ponderala stagnanta sau chiar descendenta indica o cauza patologica (stari cronice de boala: diabet zaharat, hepatita cronica, ulcer gastric sau duodenal, cancer). Dimpotriva, o crestere exagerata a curbei ponderale indica ori o supra-alimentatie (exces caloric), ori lipsa de activitate fizica (sedentarism). In caz contrar, se efectueaza un control medical riguros pentru depistarea problemelor de sanatate.

Lactag Lapte_MIX

Alimentatia sanatoasa a copilului include nu numai ceea ce mananca el sub aspect calitativ si cantitativ, ci si modul in care sunt pregatite alimentele si prezentate la masa. Se recomanda ca alimentele sa fie cat mai simplu si mai dietetic pregatite si sa fie oferite copilului intr-un mod cat mai apetisant si mai variat, pentru a evita monotonia si refuzul acestuia. Climatul de la masa trebuie sa fie relaxat si linistit, fara a forta copilul sa manance.

A servi la o anumita ora un preparat lactat (sau derivat din lapte) cu toata familia este o modalitate de stimulare a copilului mic. Pentru a evita refuzul copilului fata de alimentatia cu lapte dupa varsta de 1, puteti varia zilnic alimentatia sub diferite forme de lapte sau produse derivate din lapte.

Parintii trebuie sa cunoasca toate aspectele enumerate mai sus si sa fie convinsi ei insisi de importanta alimentatiei cu lapte sau produse lactate.

Mult succes!

 

Inspira-te din retetele Pe Gustate, incearca noi combinatii si bucura-te de gustul si calitatea produselor Lactag.

 

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU