Cum Gestionam Emotiile cand Apare Rivalitatea intre Frati. Interviu cu Gabriela Maalouf, NLP Parenting trainer

Despre rivalitatea intre frati intr-un interviu cu Gabriela Maalouf, formator, consilier de dezvoltare personala si NLP Parenting trainer.

Pe Gabriela am auzit-o vorbind despre copii, parenting si independenta copiilor la un atelier pentru parinti organizat de Totul despre Mame si mi-a placut naturaletea cu care povestea despre experienta ei ca mama, dar si despre metodele pe care le aplica in familia ei pentru a-si creste copiii cu empatie si sa le ofere spatiu pentru exprimarea emotiilor.

Si pentru ca Gabriela are doi copii, o fetita si un baiat, am vrut sa aflu mai multe despre cum gestioneaza ea rivalitatea intre frati la ea acasa.

Gabriela Maalouf este formator, consilier de dezvoltare personala si primul practician NLP din Romania, specializata in Marea Britanie in programare neurolingvistica pentru copii si parinti (NLP Parenting trainer).

Zina Nichita (Gokid): Te-am urmarit la prezentarea despre independenta copiilor si mi-a placut felul in care ai abordat aceasta tema de mare interes pentru parinti. Cum ai ajuns sa te specializezi in consilierea parintilor?

Gabriela Maalouf: Era o minunată zi de toamna, când am avut parte de primul tantrum al fetiţei mele. Nimic nu ar fi prevestit scena, parcă ruptă dintr-o carte, pe care nu ai avut încă timp să o citeşti- ştiai că este importantă, dar uite că nu ai citit-o. Am realizat că vor urma multe momente de genul acesta şi am zis că pentru dăţile următoare ar fi bine să fiu pregătită. Aşa că m-am apucat de citit şi învăţat, moment în care am descoperit că drumul acesta mi se potriveşte şi că pot împărtăşi şi celorlalţi din descoperirile, dar şi din succesele pe care le-am avut cu cei care au venit la mine. Cum timpul a trecut pe negândite, a mai apărut o minune în viaţă noastră, un băieţel, iar nevoia mea de cunoaşterea a mers mai departe. Ne-am găsit în mare măsură pacea cu NLP şi ştim că suntem pe drumul cel bun.

Z.N. De ce apare rivalitatea intre frati? Ca parinti ne dorim sa avem copii care sa fie prieteni, sa se ajute, nu sa se sicaneze.

G.M. Gelozia este o emoţie firească, ce apare de cele mai multe ori spontan, în funcţie de aşteptările pe care ni le setăm sau de dorinţele pe care le avem. De cele mai multe ori, aşteptările sunt nerealiste, iar nevoile confundate cu dorinţele. Prin experimentarea stării de gelozie trecem cu toţii, nu doar copiii. La copii, în special la fraţi, o sesizăm pentru că ei stau tot timpul cu noi, exprimarea acestei emoţii este mult mai explozivă şi din nou, este foarte posibil ca noi să ne fi setat o aşteptare nerealistă de genul: “Ai mei copii nu vor experimenta asta, voi avea eu grijă să fac totul bine”. Şi ne mâncăm din pretioșii nervi, într-o bătălie nefirească. Statistic vorbind, toţi îşi găsesc un personaj, la un moment dat, cu care să intre într-un episod de rivalitate, chiar şi cei care nu au fraţi, tocmai pentru că este firesc să experimenteze şi genul acesta de emoţie.

Vezi si:

CARTI: Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor – de Francoise Dolto, o carte care contine o multime de sfaturi practice.

ACTIVITATI: Mic atelier de creatie art & craft: Zambile handmade

EVENIMENTE: Unde iesim cu copilul in weekend

 

Z.N. Există familii in care sa nu se manifeste gelozia intre frati? Are rivalitatea intre frati vreun rost?

G.M. Pot exista familii care să nu remarce rivalitatea intre fraţi sau copiii să-şi ascundă foarte bine această emoţie. Gelozia nu poate fi apreciată drept benefică sau în detrimentul cuiva, este doar firească. Gestionarea incorectă o poate transforma într-un sentiment ce conduce la un comportament dăunător părţilor implicate, aşa cum şi gestionarea corectă poate aduce beneficii, cum ar fi înţelegerea lucrului în echipa, dezvoltarea empatiei.

rivalitatea intre fratiZ.N. Ce atitudine să aibă părinţii când observa ca apare rivalitatea intre frati in familia lor?

G.M. Ei bine, în loc să ne consumăm energia fizică sau psihică, fie în slujba prevenţiei, fie în slujba combaterii ei, atunci cand apar gelozia si rivalitatea intre frati ar fi bine dacă ne-am concentra pe gestionarea emoţiilor, trăirilor pe care copiii noştri le experimentează. Atitudinea părinţilor este necesar a fi proactivă în fiecare moment al zilei. Ce înseamnă atitudine proactivă? Omul proactiv este diferit de cel reactiv, este persoana care nu reacţionează imediat ce se află în faţă unui stimul. Omul proactiv ştie că natura l-a înzestrat cu un creier dezvoltat ce îi dă şansa să facă o pauză între stimul şi reacţie. Iar că în perioada de pauză are libertatea de a alege cum va acţiona în continuare. Libertatea de a alege poate fi dată prin conştiinţa, conştiinţa de sine, imaginaţie sau voinţă, independenţa.

Concret: când avem doi fraţi care se ceartă (stimul) nu trebuie să ne aruncăm în reacţie, care poate fi fie să îi certăm, pedepsim, fie să încercăm să îmbunătăţim situaţia.

Soluţia stă în cele patru componente ale libertăţii de a alege şi este specifică fiecărui om în parte [n.a. aflam mai jos care sunt componentele libertatii de a alege].

Citeste si: Parentaj sensibil si inteligent. Sa ne intelegem pe noi insine, pentru a creste copii fericiti. Daniel J. Siegel, Mary Hartzell

Z.N. Cum gestionam rivalitatea intre frati?

G.M. Dacă luăm componentele libertăţii de a alege, descoperim că soluţiile pot fi multiple:

– ascultarea sentimentelor fiecărui copil în parte, în mod echitabil. Gelozia poate veni tocmai din senzaţia că unul este mai ascultat decât celălalt sau că niciunul nu este înţeles. Ascultarea sentimentelor şi înţelegerea lor constă în empatia pe care o are părintele faţă de ceea ce trăieşte copilul lui în acel moment, pentru că ceea ce trăim este spontan şi nu poate fi prevenit sau înlăturat. Atât sentimentele pozitive, cât şi cele negative sunt demne de a fi ascultate, comportamentul ce vine în urma acestora poate fi, chiar este indicat de a fi gestionat pe măsură, prin tehnici de liniştire şi autoliniştire.

“Înţeleg, văd că eşti furios ( înţelegerea, acceptarea sentimentului apărut spontan). Acum, fireşte, nu te poţi răni sau răni alte persoane. Poate ar fi util să numărăm, să respirăm -orice acţiune specifică gândirii (gestionarea comportamentului).”

  • descrierea situaţiei: “ Văd că îl loveşti pe fratele tău. Fraţii nu sunt pentru lovit!”
  • încurajarea empatiei:

“ Trebuie să îl doară acum. Mai ţii minte ce tare doare când te loveşti sau eşti lovit?”
“ Iar tu chiar eşti furios. Ceva te-a supărat foarte tare…hmmm… ( lăsat să spună el ce este)”

  • oferă informaţii, nu sfaturi, la persoană a III a:

“ Nervii, furia pot fi desenate, cântate”
“Când oamenii sunt furioşi pot plânge, vorbi cu cineva.”
“ Este foarte posibil ca un om lovit, rănit să nu se mai poată juca în continuare.”

  • descrie ceea ce simţi:

“ Am o stare de discomfort când aud oamenii care se ceartă.”

  • scrie-le biletele cu ceea ce îţi doreşti:

“ Dragul meu fiu/ dragă mea fiica, îmi doresc linişte, înţelegere ( sau lucruri specific). Cu multă dragoste, mami!”

Pot fi trimise pe sub uşa sau avioane zburătoare, care ajung la destinaţie. Pot fi desene sau cântecele, pentru cei care nu ştiu să citească încă.

Vezi si:

SANATATE: Pro Vaccin vs. Anti Vaccin

PSIHOLOGIE: Cum sa dezvolti inteligenta emotionala la copii

 

Z.N. Ce faci in prezent, cum te pot gasi parintii interesati?

G.M. Sunt formator si primul practician NLP din Romania care se specializeaza in programare neurolingvistica pentru copii si parinti, in Marea Britanie. Pentru părinţi, organizez atelierul meu de suflet “Ghidul familiei împlinite”, un ghid de patru sesiuni, unde discutăm despre cum putem dezvolta un parteneriat trainic cu micuţii noştri. De asemenea, lunar organizez ateliere, cu teme diverse: anxietate de separare, gestionarea crizelor, independenţa copiilor, cum îi ajutăm pe copii să înveţe.

Toate aceste detalii pot fi gasite pe site-ul Gabrielei Maalouf: familie-implinita.ro, pe pagina de facebook sau pe grup, amândouă cu acelaşi nume: Familie Împlinită, fie pe pagina de Facebook Gabriela Maalouf.

Gabriela MaaloufPe Gabriela o poti gasi si pe blogul de pe pagina ei, mai scrie la Totul despre mame sau o poti intalni la videomeditatiile de la Itsy Bitsy. Adresa de contact: office@familie-împlinită.ro

Ii multumim Gabrielei Maalouf pentru aceste informatii pretioase!

Citeste si alte articole scrise de Gabriela: Cum Rezolvăm Anxietatea de Separare a Copilului. Paşii integrării la Grădiniţă

Foto: oohsncoos.com

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU