Cum mancam naut? Reteta de humus

 

Nautul, alaturi de alti frati si surori din familia leguminoaselor, contine o cantitate importanta de proteine de calitate si putem prepara o multime de feluri de mancare sanatoasa pentru copii.

Pentru ca ne place foarte mult nautul, aproape saptamanal fierbem naut…si cine il foloseste in alimentatie stie ca nu e asa simplu sa fierbi nautul… caci iti ia foarte mult timp. Adica fierberea nautului trebuie planificata caci trebuie sa te invarti in jurul bucatariei cam 2-3 ore pana se fierbe, ba mai mult, se pune si la inmuiat peste noapte dupa ce se spala bine.

Prin urmare, pun la fiert intotdeauna ceva mai mult decat este necesarul curent deoarece de regula impart in 3 parti: o parte o folosesc la humus, o parte las naut fiert boabe pentru salate si o parte las naut fiert de pus in congelator pentru zilele cand raman fara proteine consistente 🙂

Mie humusul imi place cand este proaspat facut, cald si cremos, cand se raceste si trece mai mult de o zi nu prea mai pot sa il maninc, asa ca fac de regula destul de putin.

 reteta humuscc licensed ( BY ) flickr photo by artbystevejohnson

 

Cantitatile pentru a face humus dar si pentru a avea naut fiert pentru alta macare /pastrat la congelator.

Eu folosesc 500 g de boabe naut Solaris (care se lasa in apa rece peste noapte si se va umfla foarte mult, de aceea pun apa in cantitate dubla fata de naut).

A doua zi se pune la fiert nautul, apa sa depaseasca cu 1-2 degete nivelul si dupa ce fierbe cam 20 de minute, se schimba apa. Timpul total de fierbere depinde de naut, dar in general dureaza cca 2.5-3 ore, timp in care eu schimb apa de 2 ori.

Dupa ce boabele se fierb bine, sunt moi si se pot pasa usor cu o furculita, pastram cca ½ cana din apa apa ramasa dupa fierbere si restul se arunca.

Boabele de naut pe care dorim sa le folosim pentru humus se mizeaza cu blenderul alaturi de: 2 catei de usturoi (dupa gust), 2 linguri de Pasta de susan Tahini Solaris, ½ lingura de zeama de lamaie, un varf de lingurita de sare fina de Himalaya Solaris, 2 linguri ulei de masline, ½ lingura ulei de canepa/in (sau alt ulei nutritiv pe care il aveti in casa). Se adauga si zeama in care a fiert, ca sa nu fie foarte groasa pasta de naut.

Pentru variatie puteti adauga si 1 lingurita de seminte de susan, dar daca doriti sa fie o crema fina atunci nu le puneti.

Eu combim mai multe uleiuri caci in acest fel ma asigur ca am variatie, si pentru ca unele uleiuri au un gust pronuntat, nu le pot folosi in cantitati mari si atunci le combin cu alte uleiuri pe care le pot folosi in cantitati mai mari (masline sau floarea soarelui). Neaparat uleiurile sa fie presate la rece.

De retinut ca uleiul si condimentele se pun dupa gust, nu exista o reteta standard care sa placa tuturor…

Pasta de naut, humusul, poate fi servita la micul dejun, pe felii de paine integrala sau direct pe legume: barcute cu ardei, bastonase de castravete, rosie umpluta cu humus si atunci poate sa devina o mancare preferata si sanatoasa pentru copii.

Se poate pune si putina pudra de boia dulce deasupra si stropit cu ulei de masline.

Noi combinam humusul si cu paste, orez integral, cartof copt in coaja, si cu orice altceva cand avem nevoie de un aport de proteine.

Nautul fiert il puteti adauga in orice salata sau practic orice mancare. Daca doriti o sugestie, va recomandam si reteta de salata de naut cu patrunjel.

 

Ce contine nautul?

Daca sunteti in cautare de mancare sanatoasa pentru copii, nautul este o sursa foarte buna de carbohidrati 27%, proteine 9%, acid folic, vitamina B6, contine fier, fosfor, zinc, magneziu, multe fibre. Mai multe informatii despre beneficiile consumului de nau gasiti aici: http://www.fitbody.ro/care-sunt-beneficiile-consumului-de-naut.html

De unde vine nautul?

Tarile care cultiva cel mai mult sunt: India, Australia si Pakistan.

Cam asa arata nautul cand creste 🙂

 

cum creste nautul Sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Chickpea

 

Articol scris de Zina Nichita, Editor Gokid.

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

1 COMENTARIU

  1. Interesant. Recunosc nu am facut pana acum, dar cu siguranta am sa incerc pt. fetita mea. Eu il folosesc la diferite mancaruri si in salate.

ADAUGĂ COMENTARIU