Cum să-ți faci prieteni. Poveste terapeutică

La Povestea de Duminică Seara #149 de astăzi îi însoțim pe cei mici în lumea viselor cu povestea terapeutică Cum să-ți faci prieteni.

Povestea este destinată copiilor care au nevoie să învețe despre deschiderea de a lega noi prietenii și modalitatăți de te conecta cu ceilalți.

Preambul: Deschiderea de a face ceva diferit, dorința de a explora noi relații, modalități de a lega noi prietenii, a învăța ce funcționează și ce nu, a face complimente, a-i ajuta pe ceilalți sunt aspectele pe care această poveste le țintește.

* * *

Cum să-ți faci prieteni

Poveste terapeutică

Uneori poate fi trist, dacă ești un șoarece care locuiește de unul singur într-o gaură în peretele din colțul unei case. Alteori te poți simți la fel de singur, chiar dacă mai sunt și alții care locuiesc în aceeași casă cu tine.

Fred Șoricelul se bucura uneori că traiește de unul singur: în special când avea o farfurie de sandwich-uri cu pâine prăjită și brânză, toată numai pentru el.

Dar câteodată, șoricelul se gândea că i-ar plăcea să aibă un prieten cu care să se joace.

Într-o bună zi, preocupat de acest gând ieși afară și o luă spre drumul care ducea la golful unde obișnuia să stea singur pe marginea debarcaderului și să asculte clipocitul apei. Nici nu ajunse bine acolo, când delfinul Flipper își scoase capul din apă și veni lângă el, privindu-l cu ochii lui mari și sticloși.

– Bună Fred, îl salută el zâmbind. Ce faci aici?

– Mă gândeam cum să găsesc un prieten cu care să mă joc.

– Poți să te joci cu mine, spuse Flipper.

– Cum? Noi suntem atât de diferiți! spuse Fred. Tu ești delfin, eu sunt șoricel. Tu trăiești în apă și eu pe pământ.

Citește și: Jocul Cunoașterii pentru Copii și Părinți. Conectare, Joacă și Empatie

– Ah, exclamă delfinul cu o umbră de tristețe. Apoi, înviorându-se, adăugă: poate există o soluție. Dacă tu te-ai așeza pe spatele meu și te-ai prinde de aripioara mea, te-aș lua la o plimbare prin apă, fără să te uzi… Ei, poate te-ai uda doar așa, puțin.

În timp ce Fred se bucura de plimbare împreună cu Flipper se gândea că a găsit o cale amuzantă de a-și face noi prieteni și anume de a face împreună ceva care să-i bucure pe amandoi. Ca și când i-ar fi ghicit gândurile, Flipper spuse:

– Mă gândeam și eu la același lucru: cum să-ți faci noi prieteni? Știi, sunt o multime de lucruri pe care trebuie să le eviți dacă vrei să-ți faci prieteni.

– Îl vezi pe Samy? spuse el arătând cu nasul spre mare.

Fred îl văzuse deja pe Samy cum așteptase valul cel mai mare pentru a face apoi un salt uriaș chiar peste vârful lui.

– Nu-l ajută să iasă în evidență în felul acesta. Samy nu are prea mulți prieteni deoarece crede că este mult mai bun decât oricare dintre ei. De asemenea, nu ajută nici sa fii timid. Îl vezi pe delfinul acela? Nu-l vei vedea ieșind în evidență precum Samy. El întotdeauna înoată în spatele celorlalți și îi lasă pe ei să facă primul pas și de aceea nu are mulți prieteni.

VIDEO. 1000+ Minute Speciale cu Cirque du Soleil. Show Total de Îndemânare, Muzică Originală și Dans 

Șoricelul Fred începu să se întrebe în sinea lui: „Dacă sunt atât de multe lucruri pe care trebuie să le eviți, cum este posibil să-ți mai faci prieteni?” Își aduse aminte, însă, de întâlnirea de la debarcader cu Flipper și își aminti cât de bine s-a simțit când delfinul îi zâmbise, se uitase în ochii lui și îl întrebase ce face.

Poate că este important ca să-ți faci prieteni, să fii interesat de ceilalți, se gândi Fred, să-i întrebi cum se simt și ce gândesc. Când Flipper a făcut toate acestea, Fred s-a simțit important și special. Așa că, ce-ar putea face el Fred, astfel încât Flipper delfinul să se simtă la fel de special și de important?

Nu era posibil să-l invite la el acasă. Oare exista vreo soluție astfel încât delfinul să se strecoare prin gaura mica din colțul casei? Dacă Flipper ar putea să facă asta, Fred l-ar invita la el și i-ar arăta că îl place ca prieten. Dar pentru că asta nu era posibil, Fred s-a gândit că ar putea să-i spună chiar acum delfinului ce anume i-a făcut plăcere:

– A fost frumos din partea ta să-mi acorzi atenție când stăteam singur pe marginea debarcaderului, spuse Fred.

– Pentru ce sunt prietenii? spuse Flipper și zâmbi. Prietenii sunt aceia care doresc să stea cu tine atât la bine cât și la greu, când ești vesel sau când ești trist, continuă el.

– Ai făcut mult mai mult, accentuă Fred. Tu ești foarte amabil și grijuliu. Când am fost la plimbare împreună, tu nu ai uitat că sunt pe spatele tău și ai avut grijă să nu mă ud.

– Mulțumesc, spuse Flipper, acceptând complimentele lui Fred. Șoricelul rămase surprins. El fusese învațat să fie modest, să nege când cineva îi făcea un compliment răspunzând de exemplu: „nu sunt chiar așa” sau „evident, nu mă cunoști îndeajuns”.

Totuși Fred se simți bine când Flipper i-a acceptat complimentul iar acesta părea că se simte la fel.

Chiar atunci Fred observă ceva la prietenul său: „Știai că ai niște alge prinse de năsuc?” Fred se gândi că nu observase aceasta în timp ce se plimbau prin apă.

– Da, am tot încercat să scap de ele, răspunse Flipper. Am tușit, am strănutat, dar degeaba, eu neavând brațe, nu pot să ajung la ele să le înlătur.

– Lasă-mă să te ajut, spuse Fred. Și astfel Flipper suflă iar Fred, cu lăbuțele lui, scoase toate algele afară.

– Ai avut dreptate când ai spus mai devreme că suntem diferiți, remarcă Flipper. Eu pot să înot și tu nu poți, dar putem merge la plimbare dacă suntem prieteni.

Citește și: Viața de Lux a Câinelui Alunel. Poveste de copilul Mircea Drăgoi

– Iar eu pot să-ți curăț năsucul de algele marine, adaugă Fred.

Din ziua aceea, Fred știu că atunci când va fi singur acasă și va dori să fie împreună cu cineva, va putea să meargă la debarcaderul din golf pentru a se întâlni cu Flipper. Era adevărat că ei doi erau atât de diferiți dar asta nu avea importanță atâta timp cât puteau împărți o mulțime de lucruri. Un delfin și un șoarece!

– O relație neobișnuită! spuse Flipper.

– Și o mare prietenie! adaugă Fred.

VIDEO. Napo. Scurtmetraj Brazilian de Animație Premiat

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

1 COMENTARIU

  1. Cand multi prieteni sunt plecati in vacanta de vara, povestea asta este geniala pt cei care raman in oras si sunt fortati sa iasa din zona de confort, sa-si faca noi prieteni.

ADAUGĂ COMENTARIU