De Ce Apar Certurile între Fraţi sau Surori? Sfaturi pentru a Gestiona Momentele Tensionate

„Certurile intre frati sunt normale si inevitabile, reprezentand aspecte esentiale in construirea identitatii copiilor” afirma psihologul Ioanela Buroaga. Însă parintii trebuie sa stie cand si cum sa intervina, astfel incat sa se asigure ca acestea nu degenereaza.

De ce apar certurile intre frati si surori si cum pot parintii sa le gestioneze?

 

Atunci cand parintii nu sunt stapani pe sine, fac comparatii intre frati sau surori si nu-i lasa sa negocieze intre ei, pot aparea rivalitati, care vor deveni o sursa de stres in familie, de multe ori, pentru toata viata.

Incurajeaza-i se se comporte cu calm

Cauta diferite modalitati de a-i invata cum sa rezolve conflictele intr-o maniera calma. Te poti folosi de un joc de rol cu papusi, de povesti terapeutice pentru gestionarea furiei, poti sa initiezi discutii pe baza experientei lor. Cateva exemple de la care poti porni discutia sunt : «  Cum ati fi putut sa rezolvati altfel, fara sa va certati?», « Crezi ca daca ai fi negociat mai bine cu fratele tau te-ar fi refuzat in continuare ? »

Citeste si cartea despre: Cum gestionam crizele de furie ale copiilor?

Evita sa intervii de fiecare data

Incearca sa nu intervii chiar de la inceput, pentru ca astfel risti sa le rapesti copiilor prilejul de a negocia, de a se afirma, de a invata singuri sa gestioneze relatia, de a media conflictele. Lasati-i sa-si gaseasca singuri propriile solutii si propune-ti sa intervii numai daca este cu adevarat necesar.

Pastreaza-ti calmul

Chiar daca rivalitatea dintre ei este exasperanta pentru tine, fa un efort si ramai stapan pe tine. Ca sa poti sa-ti calmezi copiii, este nevoie ca tu sa fii calm. Daca tu tipi la ei incercand sa faci pace, probabil ca nu iti vei atinge scopul (poate pe moment se vor opri de frica, dar ulterior pot apela si ei la tipete pentru a rezolva conflictele).

Fa-l pe copil sa fie mai constient de emotiile lui

Inainte ca micutul tau sa apuce sa-si lovesca sora sau fratele, cauta sa-i spui : « Pari cam furios/ furioasa, cred ca esti suparat tare de-ti vine sa il bati pe fratele tau cu care iti place sa te joci atat de mult!»

Aceasta atitudine ajuta mai mult decat ar ajuta o atitudine critica, caci pe de o parte, ii validezi emotia copilului , pe de alta parte ii dezvolti copilului capacitatea de constientizare a consecintelor (ar putea lovi pe cineva pe care iubeste si cu care ii place se se joace).

Citeste si: Cum gestionam emotiile cand apare rivalitatea intre frati. Interviu cu Gabriela Maalouf, NLP Parenting trainer

Dezvolta-i abilitatile de comunicare

De foarte multe ori, copiii apeleaza la comportamente agresive pentru ca nu stiu cum sa rezolve aceste conflicte pe cale verbala. Pentru a antrena abilitatile de comunicare asertiva, puteti alege sa participati impreuna la un atelier de dezvoltare personala. Centrul Educational Edu&Care desfasoara astfel de ateliere de dezvoltare personala ce au ca obiectiv dezvoltarea abilitatilor sociale si gestionarea emotiilor.

Lauda-l atunci cand interactioneaza pozitiv

Este important sa le arati cand esti multumit de ei si cand aprecizi momentele bune. Asadar, nu ezita sa ii lauzi daca ei merita asta. Asta le va intari comportamenele pozitive si vor avea tendinta sa repete ceea ce le-a adus gratificarea din partea parintilor.

Evita sa-i impui unuia dintre ei sa faca compromisuri

Chiar daca este cel mai mare copil, cel mai calm sau cel mai ascultator, nu-i impune sub imperiul unor astfel de pretexte sa cedeze. Asta ar putea sa-l faca sa se simta neindreptatit si sa accentueze rivalitatea sau gelozia dintre ei.

Apeleaza la ajutorul specialistilor

Pentru a asigura starea de bine si echilibrul emotional al copilului tau, ar fi util sa apelezi la un psiholog specializat in psihoterapia copilului. Astfel, vor putea fi abordate problemele din spatele acelor comportamente ce te ingrijoreaza.


Cabinetul de psihoterapie PsyHelp ofera consiliere parentala si programe specializate de psihoterapie pentru copii. Autor articol : Ionela Buroaga, psiholog EDU&CARE

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU