Depresia Postpartum. Simptomatologia si Cauzele care Contribuie la Dezvoltarea Depresiei

În jur de 10% din mămici dezvoltă după naștere simptome de depresie postpartum. Dacă ești o proaspătă mamă care imediat după naștere se aștepta să fie plină de bucurie și fericire, însă ai experimentat numai stări confuze și supărătoare, află că nu ești singura.

În jur de 70% din mamele care aduc pe lume copii experimentează stări de baby blues, o stare emoțională de teamă, nefericre, griji, îndoială și oboseală. Această stare durează, de obicei, în primele zile de la naștere și țin maxim două săptămâni. În cazul în care starea se agravează, iar simptomele nu trec în cele două săptămâni, s-ar putea să te confrunți cu depresie postpartum.

Ce este depresia postpartum?

Uneori poate fi greu de făcut diferența dintre depresie clinică și stresul normal și epuizarea proaspetei mame. Dar, în cazul în care sentimentele de tristețe sau disperare sunt atât de puternice încât să te împiedice să duci la bun sfârșit sarcinile zilnice – cum ar fi grija pentru tine și pentru alții – ai putea avea depresie postpartum.

Aproximativ 10% din proaspetele mame dezvoltă depresie postpartum, dar unii experți cred că numărul este chiar mai mare, deoarece multe femei nu solicită tratament.

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, depresia postpartum poate începe în săptămânile imediat următoarei nașterii sau chiar din timpul sarcinii. Aproximativ jumătate dintre femeile cu depresie postpartum au simptome în timpul sarcinii.

Care sunt simptomele depresiei postpartum?

Simptomele depresiei postpartum sunt aceleași și în timpul sarcinii și după naștere. Astfel, pentru a pune un diagnostic de depresie postpartum, trebuie să experimentezi următoarele stări:

  • tristețe extremă, lipsă de speranță,
  • pierderea interesului sau a lipsei de bucurie în activitățile obișnuite și în hobby-uri,
  • tulburări de somn, fie că vorbim de insomnie, fie de stare intensă de somnolență,
  • pierderea poftei de mâncare sau creșterea apetitului, pierderea bruscă a greutății sau creșterea ei bruscă,
  • sentimente copleșitoare de inutilitate sau de vinovăție copleșitoare,
  • neliniște,
  • dificultăți de concentrare sau de luare a deciziilor,
  • sentimentul că viața nu merită trăită
  • stări de furie, de nervozitate,
  • izolare socială și familială,
  • stări de îngrijorare excesivă pentru starea copilului,
  • senzație de epuizare.

6 Pompe de Sân Eficiente și Confortabile pentru un Bebe Fericit – Caracteristici Esențiale

Care sunt cauzele depresiei postpartum?

Depresia postpartum rezultă dintr-o combinație de factori hormonali, de mediu, emoționali și genetici care sunt incontrolabili. Unele femei se simt direct răspunzătoare pentru o astfel de afecțiune, însă sentimentul nu este deloc plauzibil, deoarece depresia nu se instalează din cauza dorințelor sau ca urmare a unor lucruri făcute.

33 Imagini Minunate cu Bebeluşi, care Te Ung pe Suflet! 

Depresia postpartum poate apărea, însă la mamele care au avut episoade de anxietate sau depresie și în timpul sarcinii sau înainte de sarcină. Alți factori care contribuie la dezvoltarea depresiei postpartum sunt epuizarea fizică după naștere, privarea de semn și sentimentele copleșitoare.

DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU