Evenimente Speciale în Muzee pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, la București

Miercuri 24 Ianuarie 2024
București

Pe 24 ianuarie 2024, muzeele din București ne așteaptă cu programe speciale de evenimente în cadrul celebrării Zilei Unirii Principatelor Române. De asemenea, în Capitală se va desfășura o solemnitate de depunere de coroane de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Partriarhiei Române, la ora 10:00.

Muzeul Național Cotroceni se va deschide pentru vizitare în data de 24 ianuarie, cu ocazia celebrării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. În această zi specială, publicul va avea acces la o expoziție temporară dedicată perioadei de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, prezentând uniforme militare românești, armament și documente semnate de Al. I. Cuza din colecția Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. De asemenea, vor fi expuse medalii, pașapoarte și regulamente din acea perioadă, aparținând colecției Daniel Obreja. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze și obiecte de patrimoniu permanente, inclusiv sabia de paradă primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici.

Tot pe 24 ianuarie, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București invită publicul să descopere expoziția „Universul lui Salvador Dalí” la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei. O alternativă interesantă de petrecere a timpului liber în această zi aniversară, expoziția poate fi vizitată între orele 10:00 și 20:00, iar biletele pot fi achiziționate atât online cât și de la casa de bilete de la intrarea în str. Gabroveni 50-53.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își va deschide porțile pe 24 ianuarie, între orele 10:00 și 18:00. Printre atracțiile muzeului se numără patru expoziții temporare, precum „Români de poveste”, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture, care prezintă 20 de personalități remarcabile din diverse domenii. De asemenea, expoziția „Antipa și Racoviță – exploratori de poveste” oferă o incursiune în mediul școlar al celor doi savanți, provocând vizitatorii să exploreze un „laborator de studiu”. Alte două expoziții, „Creaturi ascunse” și „EDUboost – Protecția Mediului”, oferă o perspectivă fascinantă asupra unor creaturi misterioase și aduc informații despre sustenabilitate și protecția mediului.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” ne așteaptă cu brațele deschise pe 24 ianuarie, pentru a sărbători împreună Mica Unire. Sub denumirea de „Hora Unirii”, evenimentul va debuta la ora 11:00 cu proiecția filmului documentar „Zidiri de timp” (o producție TRINITAS din 2019) despre viața în satul românesc. Pentru cei mici, între orele 11:00 și 12:30, vor fi organizate ateliere de creație speciale dedicate Unirii Principatelor Române, coordonate de către profesoara Luminița Voica. Un prilej deosebit de a marca și de a învăța despre istoria și cultura românească într-un mod interactiv și creativ.

Muzeul Municipiului București vă așteaptă să vă alăturați unei seri deosebite cu un concert special dedicat Zilei Unirii Principatelor Române. Evenimentul va avea loc miercuri, 24 ianuarie, începând cu ora 17:00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2). Concertul va fi interpretat de soprana Arlinda MORAVA, acompaniată la pian de Adriana ALEXANDRU, și va beneficia de prezența remarcabilă a actriței Theodora STANCIU. Oaspete special în cadrul serii va fi solista Ioana SANDU.

Tot la Muzeul Municipiului București, la ora 19:00, seara continuă cu un recital de muzică barocă susținut de prestigioasa Formație de Muzică Veche ABARIS, ce va avea loc la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Artiștii care vor încânta audiența sunt Irina Nanushi (vioară), Ruxandra Rus (flaut traverso), Iurie Surguciov (viola da gamba) și Ina Creciun (clavecin). Programul recitalului cuprinde opere semnate de mari compozitori precum J.S. Bach, G. Ph. Telemann, M. Blavet, J.M. Leclair și A. Vivaldi.

La Muzeul Național de Artă Contemporană, numele ales pentru următoarea ediție a Serilor de Lectură la MNAC, dedicată în mod special zilei de 24 ianuarie, se potrivește atât pentru cei pasionați de istorie, cât și pentru cei care încă nu au explorat în totalitate farmecul acesteia. Într-un format live, ne vom reuni în Centrul de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale „Mihai Oroveanu” din cadrul MNAC.

„Istoria lui Răzvan” de Horia Corcheș oferă o lecție captivantă de istorie, potrivită pentru toate gusturile, făcându-ne garanția unei experiențe de neuitat! Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să poți traversa granițele timpului? Dacă ai putea călători în trecut și întâlni eroi sau oameni obișnuiți din alte epoci, ce i-ai întreba? Ce informații ai dori să afli de la ei? Ar fi sfaturi pentru a te impune mereu în competițiile cu colegii tăi sau poate dorința de a descoperi secretele magice ale iubirii? Ai căuta putere, inteligență, viclenie sau poate înțelepciune? Și dacă ai putea extrage învățăminte din trecut, cum crezi că ar arăta viitorul tău? Aceste întrebări, la fel ca și ale lui Răzvan, devin subiectul fascinant al căutărilor sale în vremuri istorice, unde interacționează cu soldați din Antichitate, artiști celebri și voievozi, asistând la lupte și evenimente memorabile din istoria românilor. Istoria lui Răzvan devine, poate, și istoria ta! Descoperă-i secretele pentru a răspunde și întrebărilor tale!

Detalii Eveniment

Data:
Miercuri 24 Ianuarie 2024

Program:
Toata ziua

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL