Festivalul Filmului Francez la Cluj-Napoca | 17-19 martie 2023

17-19 Martie 2023
Cluj-Napoca

📽 Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România ajunge la Cluj-Napoca în 𝟭𝟳–𝟭𝟵 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲, la 𝗖𝗶𝗻𝗲𝗺𝗮 𝗩𝗶𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮 și 𝗖𝗶𝗻𝗲𝗺𝗮 𝗔𝗥𝗧𝗔.

❤ Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.

Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. La Cluj-Napoca veți putea vedea filmul său 𝘔𝘦𝘴 𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵𝘦𝘴 𝘢𝘮𝘰𝘶𝘳𝘦𝘶𝘴𝘦𝘴 (1974) în versiune restaurată.

📌 Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al Organizației Iinternaționale a Francofoniei, festivalul include în premieră în programarea sa secțiunea 𝗣𝗲́𝗽𝗶𝘁𝗲𝘀 𝗳𝗿𝗮𝗻𝗰𝗼𝗽𝗵𝗼𝗻𝗲𝘀, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. Două filme din acestă secțiune se văd la cinema Arta din Cluj și anume 𝘓𝘢 𝘭𝘪𝘨𝘯𝘦 𝘥𝘦 𝘜𝘳𝘴𝘶𝘭𝘢 𝘔𝘦𝘪𝘦𝘳, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale și filmul tulburător 𝘋𝘢𝘭𝘷𝘢 al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot distins cu premiul FIPRESCI Semaine de la critique la Cannes 2022.

📌 Secțiunea 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗮, secțiunea emblematică a festivalului, prezintă 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în rândul publicului și al criticilor din Franța, în 2023. Printre ele se numără comedia polițistă 𝘓’𝘪𝘯𝘯𝘰𝘤𝘦𝘯𝘵 de Louis Garrel, care deschide oficial festivalul la Cluj-Napoca, vineri 17 martie, de la ora 19.30, după ce a fost prezentat în afara competiției la Festivalul de la Cannes 2022 sau 𝘚𝘢𝘪𝘯𝘵 𝘖𝘮𝘦𝘳 de Alice Diop, „Leul de Argint” la Festivalul de la Veneția 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internațională de film.

📌 𝗖𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁̗𝗶𝗮 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘁𝗮𝗹𝗲𝗻𝘁𝗲 – 𝗹𝘂𝗻𝗴𝗺𝗲𝘁𝗿𝗮𝗷 pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără 𝘔𝘰𝘶𝘳𝘪𝘳 𝘢̀ 𝘐𝘣𝘪𝘻𝘢 de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și 𝘈𝘴𝘵𝘳𝘢𝘬𝘢𝘯 de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiția Festivalul de la Locarno, în 2022, și este o explorare a copilăriei într-un ton naturalist și oniric.

🙋 3 filme dedicate publicului tânăr sunt incluse în programul festivalului la Cluj-Napoca, iar clasele de elevi sunt invitate vineri, 17 martie, ora 12, la cinema Victoria, la proiecția filmului 𝘓𝘢 𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵𝘦 𝘣𝘢𝘯𝘥𝘦 de Pierre Salvadori, urmată de o discuție cu Daniel Iftene, lector la Facultatea de Teatru și Film, UBB. Intrarea la acest film este gratuită pentru elevii și profesorii care însoțesc grupurile de elevi, pe baza înscrierii de către profesor prin acest formular: https://forms.gle/MnpQb6gDgRE81Lon7.
Programul complet va fi disponibil în curând.

⚙ Festivalul filmului francez este organizat de Institutul Francez din România în perioada 15–26 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Detalii Eveniment

Perioada:
17-19 Martie 2023

Ora incepere:
12:00

Ora terminare:
22:00

Orasul:
Cluj-Napoca

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Cluj-Napoca!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL