Festivalul Filmului Francez la Timișoara

09-13 Mai 2019
Timisoara

[RO]

🎬 Din 9 până în 13 mai vă invităm la film! Este din nou Festivalul Filmului Francez la Timișoara, cu invitați speciali și momente inedite!

Ajuns la cea de-a 23-a ediție, Festivalul Filmului Francez din România se va desfășura în perioada 8-19 mai, în 13 orașe, cu 146 de proiecții!

INVITAȚI / MOMENTE SPECIALE LA TIMIȘOARA (🔽programul complet, mai jos 🔽)

👉 9 MAI, ora 18:30, Universitatea de Vest, Aula Magna/ Deschiderea oficială
– Proiecția filmului Joueurs / Joacă-te cu focul, în prezența realizatoarei Marie MONGE.

👉 13 MAI, ora 18:00, Universitatea de Vest, Aula Magna/ Închiderea oficială :
– prezentarea proiectului de reabilitare a cinematografului de artă Cinema Studio Timișoara, în prezenţa Excelenţei Sale Dna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România.
– proiecția filmului Le Grand Bain/ Înoată sau te scufunzi (regia : Gilles LELLOUCHE).

Unul dintre evenimentele-cheie ale Sezonului România-Franța, actuala ediție a Festivalul Filmului Francez propune o temă care transcende timpul – 🗼 „Paris, toujours…” – purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până într-un prezent al tinerei generații, ce oscilează între deziluzie și dorința de reinventare.

Acest slogan este firul conducător al unei programări extrem de diverse, cinefilii fiind invitați să descopere o selecție de filme inedite, structurate în jurul a patru secțiuni devenite reper de-a lungul edițiilor precedente: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva.
Tinerii cineaști se bucură de o atenție deosebită în Competiția ce reunește șase regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Dotată cu un premiu de finanțare pentru distribuție oferit de TV5 Monde filmului preferat al publicului, secțiunea propune șase filme variate din punct de vedere stilistic, cuprinzând dramă, comedie, animație și documentar. Doi dintre tinerii regizori ale căror filme sunt prezentate în COMPETIȚIE vor fi prezenți în România, în cadrul Festivalului. Marie Monge, realizatoarea thrillerului Joueurs/ Joacă-te cu focul, o incursiune în viața subterană a Parisului jocurilor de noroc, va deschide festivalul la Timişoara, joi, 9 mai, la ora 18:30 în Aula Magna a Universității de Vest, mergând apoi la Bucureşti. Matthieu Baryere, realizatorul documentarului L’Epoque, o traversare nocturnă a Parisului contemporan, scenă a insomniilor tinerilor, va fi prezent la Bucureşti şi la Iaşi.

PANORAMA propune opt filme ale unor regizori consacrati – Stéphane Brizé, Christophe Honoré, Agnès Jaoui sau Gilles Lellouche – din ultimul an, care s-au impus în festivaluri, precum și în sălile de cinema, fiind apreciate deopotrivă de critici și de public. Printre cele mai așteptate filme ale secțiunii se regăsește LE GRAND BAIN / Înoată sau te scufunzi (r. Gilles Lellouche, 2018), o comedie inteligentă, profundă și originală despre fragilitate în lumea bărbaților și curajul de a descoperi un nou sens al vieții. Filmul va închide Festivalul la Bucureşti şi la Timişoara. În orașul de pe Bega, închiderea oficială va avea loc luni, 13 mai, de la ora 18, la Universitatea de Vest, sala Aula Magna, momentul prilejuind și prezentarea proiectului de reabilitare a cinematografului de artă « Studio », în prezenţa Excelenţei Sale Dna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România.

Săptămâna CAHIERS DU CINEMA se confundă cu „la muse roumaine”. Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco, muze românești care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului, revin pe marele ecran într-o selecție alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez.

RETROSPECTIVA este dedicată lui Claire Simon, realizatoare prolifică în a cărei filmografie se îmbină documentarul și ficțiunea. Protagoniștii filmelor sale sunt deseori femei, adolescenți și imigranți, cu povești analizate minuțios și realizate frecvent în tradiția cinema vérité. Adeptă a transformării prezentului în prezență, acțiunii în istorie, omului în erou și locului în spațiu, Claire Simon este o realizatoare atipică, neconvențională, care încarnează diversitatea cinematografiei franceze contemporane.

/// PROGRAM ///

JOI 9 MAI

16.00 FUNAN | Competiție
Regizor: Denis Do/Animație 14+
Dramă – Cambodgia, Franța, Luxemburg, Belgia (2017) – 82’

DESCHIDEREA OFICIALĂ
18.30 JOACĂ-TE CU FOCUL (Joueurs) | Competiție
Regizor: Marie Monge
Thriller – Franța (2018) – 105’ / În prezența regizoarei

VINERI 10 MAI

16.00 VREMURILE NOASTRE (L’Époque) | Competiție
Regizor: Matthieu Bareyre
Documentar– Franța (2019) – 94’

18.00 PRIMUL AN LA MEDICINĂ (Première Année) | Panorama
Regizor: Thomas Lilti
Dramă – Franța (2018) – 92’

20.00 EDMOND | CYRANO, MON AMOUR | Competiție
Regizor: Alexis Michalik
Comedie istorică – Franța, Belgia (2019) – 109’

SÂMBĂTĂ 11 MAI

16.00 GARA DE NORD (Gare du Nord) (Retrospectivă )
Regizor: Claire Simon
Dramă – Franța (2013) – 119’

18.30 AȘA ARATĂ DRAGOSTEA (C’est ça l’amour) | Competiție
Regizor: Claire Burger
Dramă – Franța (2019) – 98’

20.30 AMANDA | Panorama
Regizor: Mikhaël Hers
Dramă – Franța (2018) – 107’

DUMINICĂ 12 MAI

16.00 CEI NOUĂ BURLACI (Ils étaient neuf célibataires) | Cahiers du cinéma
Regizor: Sascha Guitry
Ficțiune, clasic – Franța (2003) – 125’

18.30 STEAGURI DE HÂRTIE (Les drapeaux de papier) | Competiție
Dramă – Franța (2018) – 102’

20.30 GREVA (En guerre) | Panorama
Regizor: Stéphane Brizé
Dramă – Franța (2018) – 113’

LUNI 13 MAI

18.00 ÎNCHIDEREA OFICIALĂ
Proiecție ÎNOATĂ SAU TE SCUFUNZI (Le grand bain) | Panorama
Regizor: Gilles LELLOUCHE
Comedie – Franța (2018) – 123’
Prezentarea proiectului de reamenjare a cinematografului de artă „Studio”
În prezența Excelenței Sale, dna Michèle RAMIS, Ambasadoarea Franței în România

Toate filmele sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română.
Intrarea este liberă!

Broșura care cuprinde programul integral al festivalului este disponibilă la adresa: https://issuu.com/ifbucarest/docs/brosura_fff_2019

Unde? Universitatea de Vest din Timisoara, Blvd. V. Parvan 4, Timisoara

Detalii Eveniment

Perioada:
09-13 Mai 2019

Ora incepere:
18:30

Ora terminare:
21:00

Orasul:
Timisoara

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Timisoara!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL