Importanta socializarii pentru copii

Socializarea reprezinta o parte importanta a dezvoltarii corespunzatoare a copiilor. Reperele sociale ii ajuta sa gestioneze corect sentimentele personale, sa inteleaga nevoile celorlalti si sa interactioneze intr-un mod respectuos si acceptabil.

Inca de la varste fragede, cei mici au tendinta de implicare in tot ce ii inconjoara. La varsta de 1 an, de exemplu, copiii incep sa practice comunicarea primara, emitand sunete de tot felul si gesticuland la interactiunea cu figuri familiare. De aceea, este spre binele dezvoltarii mentale corecte a celui mic sa vorbim cu el / ea, chiar daca pare ca nu intelege nimic. In fapt, copiii inteleg totul, chiar daca nu se pot exprima coerent la aceasta varsta.

In preajma varstei de 2 ani, copilul deja deprinde ideea de joc colectiv, fie ca asta se intampla in compania unui membru al familiei, fie a unui prieten / prietena de varsta apropiata. Acesta este un prim moment oportun de a i se transmite importanta empatiei pentru alti parteneri de joaca, ce nu dispun de jucariile sale. Ce presupune, de fapt, sa fii darnic si imparti cu ceilalti bucuria personala.

Inaintand spre 3 ani, copilul trebuie ghidat spre intelegerea emotiilor, fie prin reprize educative de citit carti pentru copii, fie prin vizionarea desenelor animate. In perioada copilariei, mintea omului are o aviditate nemarginita de a absorbi informatii, din acest motiv, este foarte important la ce este expus copilul. Chiar daca trebuie sa ii facem cunostinta si cu situatiile negative, trebuie sa avem grija sa I le punem in lumina intr-un mod pozitiv.

Doar socializand cu cei mici ii putem forma corect pentru anii ce vor urma. Cele mai recente sondaje reflecta o crestere nefasta a cazurilor de copii neadaptati societatii din care fac parte. Motivele sunt multe. Parinti plecati in strainatate, libertate deplina de a alege dupa bunul plac si in necunostinta de cauza, educatie incomplet acordata.

Dupa varsta de 4 ani, copiii incep usor usor sa doreasca sa fie independenti. Dau dovada de ambitie in a reusi singuri sa manance, sa se incalte, sa se schimbe de haine sau sa-si stranga jucariile. In acest caz nu trebuie sa fim deloc absenti. Ba din contra, ii incurajam in actiunile pozitive pe care le initiaza, dandu-le astfel satisfactia unor realizari de succes in ceea ce-i priveste. Incepand cu acesti mici pasi in viata, punem baza unei educatii solide, consolidandu-le incet si sigur locul in societate.

Alegerea activitatilor pentru a ne ajuta copilul sa socializeze

Multi copii se bucura inca de la varste mici de cursuri de arta, muzica sau de dans. Cei mai activi dintre ei aleg sportul, precum fotbal, tenis, baschet, inot. Chiar daca cei mici refuza aceste activitati, nu este bine sa-I fortam. Le putem da, in schimb, alte idei. Pot fi incantati de drumetiile cu bicicleta sau trotineta, alaturi de un grup de prieteni sau pot fi captivati de diferite jocuri de societate jucate in sanul familiei.

Permitandu-le celor mici sa-si exprime opiniile si dorintele nu face altceva decat sa le sporeasca respectul de sine si curajul de a spune ce gandesc. In ceea ce priveste diversitatea jocurilor de societate, putem opta pentru informatiile corecte ce se pot regasi online pe site-urile de informatii si recenzii.

Mediul in care cel mic se dezvolta nu trebuie sa fie deloc vitreg principiilor de baza. In general, copiii copiaza ce vad la parintii lor. In cazul in care in familie exista intelegere si bunadispozitie, respect si perseverenta, ei vor percepe toate acestea ca fiind caracteristici de baza in societate. In medii nocive nu se pot dezvolta, decat foarte rar, copii care sa devina adulti model. Si aceia doar daca au o capacitate mare de intelegere, care sa-i ajute sa priceapa ca singura lor optiune este de a fi autodidacti.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU