Luna lui Ion Creangă 2024 – Povești și Amintiri din copilărie. Reprezentații teatrale și ateliere pentru copii

01-31 Martie 2024
București

Evenimentul dedicat celui mai iubit dintre povestitorii noștri continuă cu o nouă ediție la Teatrul Ion Creangă. Inițiat anul trecut, „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ aduce între 1 și 31 martie, atât la Sala Mare (Str. Piața Amzei 13), cât și la Sala Mică (Str. Biserica Amzei 21-23), peste 30 de reprezentații teatrale și ateliere pentru copii, toate inspirate din opera celui care ne-a lăsat texte ce au scris istorie atât în marea carte a literaturii, cât și în rândul interpretărilor regizorale.

„Ursul păcălit de vulpe“, „Fata babei și fata moșului“ sau „Punguța cu doi bani“, ca să amintim doar câteva dintre spectacolele TIC create după scrierile popularului autor, sunt adaptări pline de imaginație ale titlurilor omonime și unele dintre reprezentațiile iubite de publicul tânăr. Dinamismul, umorul, pofta de a vorbi a personajelor și, nu în ultimul rând, învățăturile subtile, inserate de-a lungul întâmplărilor, le-au făcut să fie extrem de bine receptate de către copii.

În „Luna lui Ion Creangă“, se vor organiza, de asemenea, și o serie de ateliere tematice menite să îi implice pe spectatori și mai mult în acest univers, într-un mod ludic și cât mai creativ. De exemplu, în cadrul Atelierului de teatru „Fata babei și fata moșului“ dedicat copiilor cu vârsta peste 4 ani, coordonat de actorii Vera Linguraru și Oliviu-Cristian Bughiu, copiii vor avea posibilitatea nu doar să aprofundeze personajele ori conținutul acțiunii, ci să aleagă și finalul poveștii.

PROGRAM LUNA MARTIE

La cireșe – Atelier de teatru și bricolaj (4+)

Coordonator: Nicoleta Rusu
31.03, ora 11:00
Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

Aveți vreo amintire acum pe care vreți să o țineți minte toată viața? Ei bine, Ion Creangă a avut câteva pe care le-a așternut în scris ca să încânte generații întregi de copii. La atelierul de teatru și bricolaj „La cireșe“ cei mici se vor aventura prin poveștile lui Ion Creangă și împreună îl vor ajuta pe Nică să fure poame din cireșul mătușii sale.

Aventurile lui Săgeată (6+)

31.03, ora 11:00
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Personajul Săgeată este o minge dezumflată și abandonată de către proprietarul său. Singur și lipsit de utilitatea pentru care era cândva prețuit, el își dă seama că viața lui nu se poate termina în acest punct. Trebuie să îl revadă pe cel căruia i-a aparținut! În peripețiile sale, Săgeată va descoperi „universul“ parcului, un univers vast, plin de mituri și legende, care nu ne este accesibil nouă, oamenilor. Va realiza cât de importanți sunt prietenii și de ce încrederea în cei apropiați îți poate schimba destinul. Dar, cel mai important, va conștientiza valoarea celei de-a doua șanse și implicit eforturile pe care aceasta le presupune.

Visul unei nopți de vară (6+)

31.03, ora 18:00
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Ce poate fi mai frumos decât un vis de vară în miez de noapte? Când lumea oamenilor și cea a ființelor magice se întâlnesc într-o pădure fermecată, oare ce poate să iasă? O poveste haioasă, plină de poezie, cu eroi pe care de îndată îi veți îndrăgi. Ei vor fi ghidați în poveste de trei ființe atotputernice – Titania, Oberon și Puck –, aflați și ei într-un alt fel de conflict. Astfel, întâmplări peste întâmplări veți afla, fapte multe veți avea de vă amuza, în a noastră comedie clasică, „Visul unei nopți de vară“, adaptată după William Shakespeare, pe înțelesul celor mici!

Fata babei și fata moșului (3-6)

28.03, ora 18:00
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este întotdeauna răsplătită. Povestea lui Ion Creangă tocmai despre bunătate ne învață. Fata moșului, curată la suflet, va câștiga în călătoria ei inițiatică mulți aliați, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, va rămâne singură și fără ajutor.

La scăldat – Atelier de teatru și bricolaj (4+)

Coordonator: Nicoleta Rusu

30.03, ora 18:00
Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23)

Cu toții ne-am gândit la un moment dat să lipsim de la școală și să dăm fuga la distracție. La atelierul de teatru și bricolaj „La scăldat“ cei mici vor pătrunde în amintirile lui Creangă și o vor întâlni pe mama lui Nică alături de care vor crea un obiect frumos decorat din lână toarsă.

Amintiri din copilărie (6+)

30.03, ora: 18:00
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Copilăria este și va rămâne mereu un tărâm nemărginit al posibilităților. Pe scena Teatrului Ion Creangă vor păși personajele care au impresionat generații, Nică, Irinuca, Mătușa Mărioara, Smaranda și mulți alții care vor revigora spațiul satului idilic românesc. Spectacolul „Amintiri din copilărie“ le va aminti părinților ce înseamnă să fii copil, iar celor mici le va dezvălui aspecte ale copilăriei, pe care, poate, nu le-au descoperit încă. Protagonistul nostru îi va purta pe spectatori prin aventuri palpitante și le va aminti și de ce este important să îți asculți părinții.

Creanga prin povești (3-6)

30.03, ora 11:00,
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

„Creanga prin povești“ este un spectacol-colaj, de-a lungul căruia spectatorii vor călători în universul poveștilor scrise de Ion Creangă. Vor cunoaște cele mai diverse tipologii de oameni, dar și animale vorbitoare sau personaje de basm, cum ar fi Făt-Frumos. Se vor amuza pe seama pățaniilor din „Prostia omenească“, vor învăța ce înseamnă buna credință în „Fata babei și fata moșului“ și vor afla adevărul așa cum apare în „Povestea porcului“.

Ursul păcălit de vulpe (3-6)


29.03, ora 18:00,
Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Un urs flămând întâlnește o vulpe vicleană, ca toate vulpile. Grămada de pește din jurul acesteia îl face pe urs să poftească la hrana vecinei sale. Însă, o baltă întreagă doar pentru el sună mai bine decât un singur pește. Din gelozie pentru coada frumoasă despre care se vorbește în toată pădurea, vulpea îi plănuiește acestuia o farsă. Despre cum l-a păcălit vulpea pe urs ne va povesti chiar peștele, mărul discordiei. Lăcomia și falsa prietenie îi vor da ursului din poveste o lecție pe care nu o va uita prea curând.

*

Dacă surpriza primei ediții a „Lunii lui Creangă“ a fost premiera spectacolului-colaj „Creanga prin povești“ (inclus și în programul actual), anul acesta factorul de noutate este rezervat unui spectacol cel puțin la fel de special. Regizat și cu un scenariu imaginat de Dan Tudor, „Amintiri din copilărie“ se va juca pentru prima dată pe scena TIC chiar de 1 martie, și nu există mărțișor mai frumos și mai plin de fantezie pe care echipa de creație și implicit actorii să îl fi dăruit spectatorilor noștri. Părinții, la rândul lor, vor retrăi alături de copii vârsta inocenței, a vremurilor vesele și fără griji.

Năzdrăvanul Nică, gălăgioasa pupăză din tei, ambițioasa, dar iubitoarea mamă Smaranda, amuzanta mătușă Mărioara, Smărăndița cea pusă pe șotii și alte personaje memorabile din universul lui Creangă ne vor ține captivi în poveștile lor, de la prima până la ultimă scenă. Din distribuție fac parte Alexandru Prica, Cerasela Popescu, Alexandra Velniciuc, Ana Toda, Andreea Mera, Ioana Bîndac, Marius Boboc, Oliviu-Cristian Bughiu, Marius Nănău, Cristian Boeriu şi Ionuț Antonie. Orchestrația este semnată de Vlad Crețu, scenografia asigurată de Alina Herescu, iar coregrafia de Florin Fieroiu.

Spectacolul va fi, de asemenea, completat în cadrul evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ de activități care pleacă de la momente-cheie din aventurile lui Nică. „Pupăza din tei – Atelier de teatru“, „La Scăldat – Atelier de teatru și bricolaj“ și „La Cireșe – Atelier de teatru și bricolaj“ le antrenează imaginația participanților, motivându-i să se implice activ în interpretarea întâmplărilor și să creeze diferite obiecte plecând de la „recuzita“ din „Amintiri“ (de exemplu, decorațiuni din lână toarsă ori cireșe). Accesul adulților însoțitori la aceste întâlniri este gratuită.

Într-un context al celebrărilor de seamă în lumea culturii – în martie sărbătorim Ziua Teatrului pentru copii și tineret (20 martie), Ziua mondială a poeziei (21 martie) și a Teatrului (27 martie) – „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ este cel mai frumos dar pe care îl putem aduce marelui prozator născut în Humulești la 1 martie 1837. Opera lui, originală prin felul în care a interpretat istorisirile din folclor sau în care a rememorat anii dulci ai vieții, copilăria, este o necontenită sursă de inspirație pentru regizori, o sursă care nu și-a pierdut din rafinamentul stilistic nici la aproape 150 de ani de la publicarea primului text.

📍Teatrul Ion Creangă

TOATE EVENIMENTELE


⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!

Fata babei și fata moșului Jack și vrejul de fasole Amintiri din copilărie_Banner 1920x1080 px

Detalii Eveniment

Perioada:
01-31 Martie 2024

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL