Megaeveniment la Antipa cu un megamamifer disparut

Duminică 27 Octombrie 2013

Conferința: Gigantul tărâmurilor noastre – Deinotherium gigantissimum 27 0ctombrie 2013, ora 11.00 la Muzeul Antipa

21d7c39b675a88fc91f205d7f0919da4Demult, cam cu 15 – 2,5 milioane de ani în urmă, adică de pe la mijlocul Miocenului și până la jumătatea Pliocenului, condițiile de viață din țara noastră erau diferite față de cele actuale. În acea perioadă clima era cald-temperată, cu tendințe de răcire, temperaturile medii anuale fiind mai ridicate decât cele actuale; flora existentă atunci era asemănătoare celei subtropicale actuale.

În zonele din jurul apelor, vegetația subtropicală era completată de zone întinse, înierbate, care se prelungeau către mijlocul continentului. Acesta este ”decorul” în care a trăit Deinotherium gigantisimum, gigantul tărâmurilor noastre. În limba română, denumirea știintifică s-ar traduce ca ”animal teribil, înfricoșător”, căci în greaca veche, therion înseamnă animal, iar deinos – îngrozitor. Deinotheriumul a fost cel mai mare reprezentant al Proboscidienilor (mamifere preistorice înzestrate cu trompă).

Acest uriaș preistoric a dispărut în Cuaternar, la începutul glaciațiunilor. Primul schelet, aproape complet al unui Deinotherium a fost descoperit în 1890, la Mânzați (VS), de către geologul și paleontologul Gregoriu Ștefănescu (1836-1911), profesor, la acea dată, la Universitatea din București. După 15 ani de săpături au fost dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al exemplarului. Pentru montarea lui pe suport metalic, în 1906, Prof. Ștefănescu aduce în țară, pentru trei luni, pe renumitul restaurator belgian Louis de Pauw. Scheletul de Deinotherium gigantisimum expus la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București este cel pe baza căruia s-a descris, pentru prima dată în știință, această specie (holotip). Este o piesă de valoare științifică mondială, importantă pentru cunoașterea faunei preistorice, fiind și un exponat de excepție din patrimoniul cultural deținut de România.

Conferința se va desfășura în Sala Multimedia a Muzeului. Accesul publicului în sală se face în intervalul 10.45 – 11.00, pe baza biletului de vizitare a Muzeului.

Prezintă: geobiolog Mirela Dragoș

Conferința face parte din ciclul de articole și conferințe din cadrul proiectului „Istoria lumii vii în 10 exponate”

Proiect realizat de către Muzeul „Antipa” și revista educațională Terra Magazin ce își propune să prezinte elevilor și publicului larg cele mai importante 10 piese din expunerea permanentă a Muzeului.

Inscrieri la

telefon 021.31288.26 tasta 4

email: [email protected]

Detalii Eveniment

Data:
Duminică 27 Octombrie 2013

Program:
11:00:00 - 11:00:00

Orasul:

Detalii Locație

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Județ:
Sector 1

Oraș:
Bucuresti

Adresa:
Sos. Kiseleff nr. 1

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din !
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL