Noaptea la MARe. Noaptea Muzeelor 2022

Sâmbătă 14 Mai 2022
București

”Noaptea la MARe”, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2022 se va desfășura sâmbătă, 14 mai, între orele 19:00 și 00:00 (ultimul vizitator).

Oferta noastră presupune 4 proiecte distincte (3 expoziții și o instalație sonoră):

1. Colecția Permanentă (etajele 1 & 2). Prin accentul pe care-l pune pe arta românească produsă din anii 60 până astăzi, MARe oferă vizitatorilor o perspectivă critică asupra riscurilor, a reușitelor și a compromisurilor artiștilor români în timpul dictaturii comuniste și după căderea regimului în 1989. În expoziția permanentă apar lucrări-cheie de Ion Țuculescu, Andrei Cădere, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Ștefan Bertalan, Nicolae Comănescu, Roman Cotoșman, Pavel Ilie, Diet Sayler, Alexandru Chira, Horia Bernea, Florin Mitroi, Marian Zidaru, Ioana Bătrânu, Vioara Bara, Teodor Graur, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo, Victor Man, Ecaterina Vrana, Vlad Nancă, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Ovidiu Feneș, Cristina David, Ion Bârlădeanu și mulți alții.

2. Arnulf Rainer. Not Being An Angel / Nefiind Înger (Spațiile inter-etaje). Arnulf Rainer este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți artiști austrieci contemporani. Opera sa combină body art și performance, fotografie, pictură și instalații într-un veritabil reper conceptual al tipului austriac de artă experimentală. El deviază tehnicile artistice tradiționale, pictura și desenul, le mixează cu acționismul și fotografia pentru a produce o estetică nouă, o experință concomitent introspectivă, vitalistă, spirituală și politică.
Operele selectate pentru expoziția de la MARe, realizată în colaborare cu galeria Thaddeus Ropac din Salzburg, acoperă perioada anilor 60-90, cea mai densă și reprezentativă din creația lui Arnulf Rainer, fiind incluse în expoziție și o serie de lucrări-cheie dintre cele expuse de Arnulf Rainer în universal aclamata sa expoziție personală din 1978, în Pavilionul Austriei de la Bienala de la Veneția.

3. Culturi agricole. Agricultura în arta românească modernă și contemporană (etaj -1 și 3) cartografiază peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru agricultură și pentru lumea rurală în cultura vizuală a țării noastre. Prin lucrările provenite din colecțiile a peste zece muzee din țară, din colecții private și din colecția proprie a MARe, Culturi agricoleprezintă modul în care subiectul este abordat de-a lungul timpului, potrivit canoanelor și condiționărilor istorice, sociale și politice. Prezentând lucrări definitorii, realizate de artiști români marcanți, expoziția este mai mult decât o încercare academică de a ataca acest subiect, ea presupune o îndrăzneală: îndrăzneala de a recupera și de a prezenta importanța și rolul culturii agricole în cultura vizuală a țării, pe fondul unei hegemonii deseori iluzorii a culturii urbane.

4. Octavian Nemescu (1940 – 2020).“MUZICA ORELOR”. Instalație sonoră durațională de la miezul zilei la miezul nopții. (Auditorium, etaj -1). Deși va rula de la ora 12:00, intrarea va fi gratuită doar de la ora 19:00, în rest, accesul fiind permis în prețul biletului de vizitare a întregului muzeu.

Eveniment realizat la MARe de ICSM Romanian Section. https://fb.me/e/1v0ciMs7m

Compozitor original, profund, Octavian Nemescu rămâne în istoria muzicii românești și universale prin ideile și viziunile sale concretizate într-o creație dedicată orientării arhetipale, prin care a propus încă de la finalul anilor ’60 ai secolului trecut, o recuperare înnoitoare a esențelor culturale decontextualizate și „curățate” de trăsături spațio-temporale (geografice și istorice), cărora le-a oferit încărcătură de simboluri muzicale. Muzicile sale sunt astfel ritualuri, care prin mijlocirea arhetipurilor-simboluri, propun întoarcerea artei la funcțiile originare, străvechi. Pe această direcție s-a născut ciclul de lucrări intitulat „Muzica Orelor”, în care, pentru fiecare oră există o piesă ce preia trăsăturile și energia momentului indicat al cântării sau audiției, din zi sau din noapte, aranjate pe „etajele” unei piramide imaginare.

Harta-program a Nopții Muzeelor pentru București

https://noapteamuzeelor.org/wp-content/uploads/2022/05/Harta_NM_2022_online.pdf

Detalii Eveniment

Data:
Sâmbătă 14 Mai 2022

Program:
19:00 - 23:59

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL