Cea de a XVII-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.
Activitățile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta iubitorilor de cultură de către muzee și case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane și studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcașe de cult sau case ale experimentelor.
Noaptea Muzeelor este organizată anual de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.După experiența inedită de anul trecut când ediția a fost una exclusiv online, anul acesta majoritatea covârșitoare a muzeelor s-a reîntors la normalitate. Muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca și celelalte entități culturale care se branșează an de an la acest proiect muzeal european. Pentru această ediție avem intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știința și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie. Ca în fiecare an, Românian Design Week se alătură evenimentului și îi da o notă aparte de estetic și un plus de inovație.
Noaptea Muzeelor se va desfășura în 2021 în nu mai puțin de 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi, din 37 de judeţe ale ţării. Dintre acestea, 43 de puncte culturale de interes din Bucureşti, în care publicul se poate bucura de o serie de intervenţii artistice şi culturale inedite şi interactive.
Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.
Vezi aici lista muzeelor participante.