Portul Popular de Sărbătoare. Expoziție de costume tradiționale românești la Muzeul Satului

22-24 Mai 2024
București

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită în Sala Gheorghe Focșa, la vernisajul expoziției Portul Popular de Sărbătoare. Expoziția cuprinde peste 160 de piese de port din toate zonele țării, aflate în colecțiile muzeului. Zadii, fote, vânice, cămăși, pieptare, sumane, ornamente pentru cap, toate ne arată încă o dată cât de talentată era femeia româncă și cum a reușit să creeze adevărate opere de artă devenite în timp embleme identitare.

Costumul tradițional alături de limbă, obiceiuri și tradiții reprezintă un reper și arată apartenența la un spațiu cultural și spiritual și are țesut, brodat în el sentimente, trăiri, atitudini, valori sociale, morale, estetice. Așa se explică interesul și admirația cu care costumul popular a fost primit încă de la început la marile expoziții universale de la Paris (1867), Viena (1873), Paris (1900). Iar interesul pentru înțelegerea lui a continuat și continuă până în zilele noastre.

Enciclopedistul britanic Thomas Carlyle, în lucrarea să “Filosofia vestimentației” afirmă că “în haine este inclus (…) tot ceea ce oamenii au gândit, au visat, au făcut și au fost; întregul Univers exterior și tot ceea ce reprezintă ele nu sunt altceva decât haine”.

Prin aceste 167 de piese expuse ne-am propus să introducem vizitatorul în Universul Satului românesc prin intermediul culorii, broderiei, țesăturilor, filosofiei de viață a țărăncii românce și nu numai.

Expoziția va fi deschisă în perioada 10 mai-10 iunie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.

Vă așteptăm cu drag!

📍Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” – Vezi pe hartă/traseu

TOATE EVENIMENTELE


⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!

Sursa: https://www.facebook.com/events/789608519519522/


 RECOMANDARE

Detalii Eveniment

Perioada:
22-24 Mai 2024

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL