Pregătirea pentru naștere și informarea sunt cheia unei nașteri de succes

12 decembrie | București. Conferința Social Moms – Pregătirea pentru naștere” a fost despre alegerile pe care părinții le fac înainte ca bebelușul să se nască și care au impact asupra lui: naștere naturală sau cezariană, ce mănâncă mama în sarcină si dupa naștere, pregătirea fizică și emoțională pentru naștere. Evenimentul a fost susținut de Elevit, Medicover, Stem Sure și de partenerii Aqua Carpatica și Pronatalita.

Evenimentul a adus în sală mai mult de 150 de viitori părinți, iar în online a fost urmărit de 13.000 de persoane.

Dr. Silviu Iștoc – Medic Primar Obstetrică și Ginecologie la Medicover – a vorbit despre naștere din punct de vedere medical, despre cum evoluția omului, de la mersul biped la dezvoltarea creierului, a influențat dificultatea nașterii, despre avantajele și dezavantajele nașterii naturale și nașterii prin cezariană.

Avantajele și beneficiile nașterii naturale sunt importante, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș: spitalizare scurtă, recuperare este rapidă, risc redus de sângerare, infecție și tromboză venoasă profundă, lactația se instalează rapid, comprimarea plămânilor fetali cu exteriorizarea fluidelor, contactul cu bacteriile benefice din mediul vaginal.

Dezavantajele posibile în cazul nașterii naturale sunt: travaliul prelung și istovitor, risc ridicat de hipoxie fetală, rupturi ale canalului nașterii, durere perineală prelungită, traumatisme fetale (scalp, craniu, claviculă, plex branhial).

Nașterea prin cezariană are ca avantaje: evitarea travaliului, posibilitatea de a programa nașterea, evitarea injuriilor la nivelul canalului nașterii, risc nul de hipoxie fetală. Dezavantajele sunt legate de spitalizarea mai lungă și recuperarea îndelungată, risc crescut de sângerare și risc crescut de tromboză venoasă profundă.

În plus, psihologic, nașterea poate însemna depresie portpartum, însă incidența depresiei postapartum în cazul nașterii prin cezariană este de două ori mai mare (1 din 10 femei , respectiv 2 din 10 femei).

Contactul dintre mamă și copil este posibil atât după nașterea naturală, cât și după cezariană.

Ramona Roșu – Fiziokinetoterapeut, Educator Prenatal, Doula la Pronatalita – ne-a povestit despre pregătirea fizică și emoțională înainte de naștere și despre rolul moașei și doulei într-o naștere.

Nașterea este un proces fizic în care sunt implicați mulți dintre mușchii corpului uman, de aceea este important să ne pregătim fizic. Gimnastica prenatală trebuie adaptată condițiilor corpului matern. Gimnastica poate însemna și 10 minute de plimbat prin parc, importantă fiind respirația: să fie amplă, lungă și cât mai profundă.

Pregătirea psihologică se poate face la cursurile Lamaze: mamele află ce se va întâmplă în procesul natural al nașterii, informații complete despre travaliu și naștere astfel încât mintea să știe la ce să se aștepte, ce este normal și care sunt semnalele de alarmă, alături de măsuri concrete de confort in travaliu și la naștere.

Ramona ne recomandă să avem grijă și de latura spiritială, prin observație a ceea ce se întâmplă cu noi și cu ceilalți, cursurile de yoga prenatală fiind foarte potrivite și indicate.

Dr. Ruxandra Pleșea – Medic diabet și boli de nutriție – ne-a vorbit despre nutriția mamei înainte și după naștere, punând accentul pe faptul că nutriția mamei înainte, în timpul și după sarcina are impact asupra dezvoltării și sănătății copilului.

Dieta se începe cu 3 luni înainte de perioada concepției pentru a influența atât calitatea ovocitului, cât și pe cea a spermatozoidului, nutriția ambilor părinți fiind deci importantă.

În timpul sarcinii, se recomandă o dietă normală din punct de vedere caloric, echilibrată și foarte variată, evitându-se restricția severă de calorii, dar și excesul de calorii. Este important ca mama să rămână în graficul greutății optime.

Studiile arată că nu este indicată dietă de tip „low carb” ci este indicată dieta cu carbohidrați lenți într-o cantitate suficientă însă cu evitarea carbohidraților rapizi: dulciuri, cereale rafinate, porții mari de glucide, sucuri de fructe”, declară Dr. Pleșea.

Pentru îmbunătățirea echilibrului hormonal și efect antiinflamator se recomandă aportul echilibrat de grăsimi, în special grăsimi de tip omega 3 și omega 6.

Micronutrienții (vitaminele și mineralele) nu îngrașă, pentru că nu generează calorii, insistă Dr. Pleșea, și au un rol crucial atât în dezvoltarea bebelușului pe termen lung chiar și după naștere, cât și starea de sănătate a mamei, tot pe termen lung.

Mama are nevoie de o dietă echilibrată pentru a putea oferi la rândul ei bebelușului nutrienții de care el are nevoie. Formula Elevit bine dozată, special creată pentru cele 3 etape: preconcepție, sarcină și alăptare este un suport important pentru mame și viitoarele mame, pentru un aport echilibrat de nutrienți.

Anca Leibovici – mămică și blogger la ancasdiary.com ne-a povestit despre cum arată experiența nașterii în alte țări, povești culese de la prietenele ei. Prezentarea a fost un teaser al proiectului pe care îl pregătește pe blog care va conține 11 astfel de povești, din diferite țări de pe glob, proiect numit Born Abroad.

Deși fiecare naștere este unică, câteva aspecte similare pot fi observate în toate țările: operația de cezariană se poate face doar la recomandarea medicului, iar rolul moașei este foarte important; skin to skin imediat după naștere; susținere și inițiere în alăptare; vizite la domiciliu după naștere.

Trei viitoare mămici au plecat acasă cu câte un kit de recoltare a celulelor stem câstigate la tombola organizată de către Stem Sure, numele norocoaselor gravide fiind extrase de dr. Bogdan Ivănescu realizator Doctor MIT. Iar o altă norocoasă mămică a câștigat, tot la tombolă, o pompă dublă de sân, oferită de Spectra.

Evenimentul a fost moderat de Gabriela Maalouf, blogger @gabrielamaalouf.ro.

Conferinţa s-a transmis LIVE pe Facebook Social Moms și în pagina evenimentului socialmoms.ro , fiind urmărită online de peste 13.000 de părinţi, iar înregistrarea este disponibilă pe pagina evenimentului.

Parteneri media: gabrielamaalouf.ro, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, ruxandraluca.ro, blogintandem.ro, pisicapesarma.ro, mamadematei.ro, zanascutecel.ro, pisicapesarma.ro.


 RECOMANDARE

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU