Premiile Cărturino, la prima ediție. Un proiect Cărturești dedicat scriitorilor și ilustratorilor români de carte pentru copii

12 Februarie - 10 Martie 2024
Online

Un nou proiect Cărturești a prins viață: Premiile Cărturino dedicate cărților pentru copii, un demers de recunoaștere a valorii literaturii pentru copii, a importanței ei în piața de carte românească și în procesul de a crește cititori încă de mici.

În cadrul ediției de anul acesta există două secțiuni principale: Premiul pentru cartea ilustrată pentru copii a anului în valoare de 2000 de euro, împărțiți în mod egal între scriitor și ilustrator, și Premiul pentru cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro acordat doar scriitorului. În plus, se vor adăuga două mențiuni speciale: Premiul Copiilor și Premiul Librarilor, în valoare de 500 de euro fiecare.

Puteți consulta lista celor 10 finaliști la secțiunea Cartea de literatură pentru copii a anului și a celor 10 finaliști la Cartea ilustrată pentru copii a anului.

La prima ediție, au fost înscrise 125 de titluri eligibile în total, dintre care 54 de titluri la secțiunea Cartea de literatură pentru copii a anului și 71 de titluri la secțiunea Cartea ilustrată pentru copii a anului.

În contextul creșterii constante a segmentului de cărți pentru copii pe piața românească în ultimii ani – inclusiv a celor semnate de scriitori și ilustratori români –, cu titluri apărute în condiții grafice tot mai curajoase și atent curatoriate, se impune o formă suplimentară de recunoaștere a lor, cu atât mai mult cu cât, cu excepția trofeelor acordate de edituri pentru manuscrise publicate ulterior, nu există în România premii dedicate cărților pentru copii.

Premiile Cărturino continuă, de asemenea, misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, aflate la ediția 4, dar și Rezidențele de creație vizuală de la Viscri, inițiate în 2023; Short. Festivalul de proză scurtă, desfășurat în luna decembrie în fiecare an, Carte și miere, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.

Juriul, alcătuit din ilustratori, scriitori, graficieni și oameni din industrie care urmăresc atât relevanța, inovația și creativitatea în scrierea și ilustrarea unei povești, cât și atenția la detalii în ceea ce privește produsul final, cartea, ca obiect, a evaluat toate titlurile înscrise și a ales așadar cele 10 finaliste ale fiecăreia dintre secțiunile principale.

Juriul principal a fost  alcătuit la această ediție din Iulia Iordan (scriitoare), Maria Surducan (ilustratoare), Carla Duschka (grafician), Oana Purice (agent literar) și Mădălina Oprescu (membru în echipa de organizare Cărturești) va desemna câștigătorii pentru Cartea pentru literatură pentru copii a anului și Cartea ilustrată pentru copii a anului.

Câștigătorii Premiilor Cărturino vor fi anunțați în cadrul unei gale de premiere, care se va desfășura pe 10 martie 2024.

Premiile Cărturino sunt primele premii din România dedicate cărților pentru copii scrise și ilustrate de români. Misiunea lor este de a susține și propulsa piața de carte pentru copii, de a crea noi oportunități de promovare pentru scriitorii si ilustratorii români și de a forma repere care să îndrume cititorii spre cărțile valoroase.

Cărturino, numele sub care au ieșit în lume premiile, s-a născut din imaginația lui Carmen Tiderle și a prins contur în ilustrația lui Ștefan Georgescu.

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 50 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară și un spațiu care găzduiește săptămânal evenimente culturale.

Detalii Eveniment

Perioada:
12 Februarie - 10 Martie 2024

Orasul:
Online

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din Online!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL