Programul SAMAS – Sanatate pentru Mame si Sugari

 

Încă 4 orașe din România beneficiază de programul SAMAS – Sănătate pentru Mame şi Sugari  

samasBucurești, 17 septembrie 2014: NUTRICIA, Fundaţia Crucea Albă şi Crucea Roşie Filiala Sector 6 continuă programul de consiliere perinatală SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari și se extinde în alte 4 orașe din România. Astfel, Craiova, Iași, Galați și Bistrița sunt orașele care vor beneficia de acest proiect care își dorește să ofere mamelor şi viitoarelor mame servicii esenţiale de sănătate în perioada maternităţii.

România este în continuare clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt în ceea ce privește indicatorii de sănătate, care sunt semnificativ mai mici în comparaţie cu media Europei, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Același studiu atrage atenția asupra mortalității infantile, țara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, înregistrând valori duble faţă de media europeană. De asemenea, în România doar 12,6% dintre mame alăptează, raportat la celelalte țări europene, unde una din două femei alăptează. Vorbim, astfel, despre cea mai mică rată a alăptării din Europa. Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport şi de informare a mamelor, care abandonează alăptarea bebeluşului din primele săptămâni după naştere. 

Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamei şi a bebeluşului este principalul motiv pentru care cei 3 parteneri (NUTRICIA, Fundaţia Crucea Albă și Crucea Roşie Filiala Sector 6) au pus bazele acestui program integrat de consiliere, Sănătate pentru Mame şi Sugari – SAMAS, care se derulează încă din septembrie 2013. 

În perioada septembrie 2013 – februarie 2014, un număr de 60 de asistenţi medicali s-au specializat prin modulele de formare SAMAS, la finalul cărora au fost abilitaţi să furnizeze servicii de sănătate viitoarelor şi proaspetelor mame din comunitatea lor, atât în cadrul spitalului sau cabinetelor în care profesează, cât şi în mod independent. Asistenții Samas sunt certificați să furnizeze servicii  prenatale prin ședințe de consiliere și informare despre schimbările care intervin pe perioada sarcinii, despre nașterea naturală, operația de cezariană și nașterea medicalizată. De asemenea, sunt avizați să ofere consiliere în alăptare, recuperarea abdo-perineală după naștere și să țină cursuri de diversificare corectă a bebelușului și de nutriție a copiilor cu vârste între 1 și 3 ani. Astfel, mamele pot beneficia de servicii personalizate în cea mai importantă perioadă a maternităţii: sarcina, naşterea, perioada postpartum şi îngrijirea copiilor până la 3 ani.

La numai 1 an de la inițiere, programul a creat prima Reţea de Asistenţă de Sănătate pentru Mame şi Sugari, care se dezvoltă în București și în județele limitrofe, pentru a ajuta mamele să ia decizii pertinente în ceea ce priveşte îngrijirea lor şi a bebeluşului. Pentru a continua această misiune, cei 3 parteneri extind proiectul în Craiova, Iași, Galați și Bistrița, unde un număr de 150 de cadre medicale vor beneficia de modulele de formare SAMAS. De asemenea, în acest an se va mai crea încă o grupă de formare de asistenți SAMAS în București.

„Programul SAMAS răspunde unei cereri latente pentru astfel de servicii de sănătate. SAMAS îşi propune creşterea gradului de educare a mamelor, serviciile îmbină educaţia pentru sănătate în sarcină, pregătirea corpului pentru naştere precum şi suportul după naştere când proaspăta mamă are nevoie de îndrumare pentru a-şi alăpta bebeluşul şi a-i diversifica alimentaţia corect după primele 6 luni de viaţă”, declară Ana Măiţă, Purtător de Cuvânt al programului.

Fiind o companie producătoare de formule de lapte pentru copii, intenţia noastră merge dincolo de performanţa afacerii. Cu o experienţă de peste 100 de ani în nutriţia specializată ne simţim responsabili să contribuim la asigurarea unui început optim pentru o viaţă mai bună a generaţiilor viitoare. Suntem cu adevărat preocupaţi de condiţiile întâmpinate de femeile însărcinate, mame şi copii, în România şi, de aceea, căutăm în permanenţă parteneri responsabili alături de care să ne canalizăm resursele”, susţine Olivier Gachon, din partea NUTRICIA.

Programul SAMAS a fost conceput pentru a valorifica dedicarea şi competenţa moaşelor şi asistentelor medicale practicante și vine în sprijinul mamelor şi gravidelor prin servicii specializate de pregătire pentru maternitate. Pentru asistenţi, SAMAS este o oportunitate profesională flexibilă pentru suplimentarea veniturilor, prin obținerea creditelor EMC, dar și prin creşterea prestigiului instituției medicale unde lucrează . În plus, din 2014, modulele de formare SAMAS conțin și cursuri de instruire pe inițierea unei practici profesionale pe cont propriu, dar și cursuri de folosire a calculatorului în activitatea curentă.

Programul este susţinut de OAMMR (Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România) şi SRP (Societatea Română de Pediatrie). Pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile programului, vă rugăm să accesaţi site-ul www.programsamas.ro.

***

Despre iniţiatorii SAMAS:

Cu peste 100 de ani experienţă în nutriţia specializată şi peste 3 decade de cercetare a laptelui matern, NUTRICIA este alături de mamele din toată lumea pentru a suţine creşterea sănătoasă a copiilor lor. Bazându-se pe experienţa şi moştenirea unice, NUTRICIA România se alătură profesioniştilor medicali, ONG-urilor şi asociaţiilor locale pentru a contribui împreună la îmbunătăţirea sănătăţii femeilor gravide, a mamelor şi a bebeluşilor din toată ţara.

Crucea Albă este o organizaţie fondată pentru a oferi îngrijire medicală perinatală, ocupându-se de managementul medical în beneficiul mamei şi al copilului. Crucea Albă a înfiinţat Centrul de Sănătate Maternă, o instituţie mică şi uşor de gestionat, accesibilă şi sustenabilă, care să ofere servicii complete de sănătate maternă. Militând pentru drepturile mamelor, scopul principal al organizaţiei este să îmbunătăţească serviciile de maternitate din România, conform modelelor validate în state cu nivel de sănătate superior.

Crucea Roşie este o organizaţie cu o tradiţie de 137 de ani în România şi cea mai extinsă reţea teritorială, care protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană şi sprijină comunităţile să facă faţă situaţiilor de criză şi suferinţei umane.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU