Războiul auxiliarelor – cine poate câștiga, cine pierde sigur, când se va însănătoși educația în România?

Legea Educației Naționale din 2011 oferea cadrelor didactice libertatea de a-și alege auxiliarele după care vor lucra la clasă cu elevii, cu precizarea că acestea trebuie să fie avizate de către Minister.

Deși în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc pe 26 octombrie 2017, Liviu Pop a susținut faptul că problema auxiliarelor trebuia clarificată încă de acum 6 ani, de când a fost adoptată Legea Educației Naționale, e important de precizat că au existat edituri care au îndreptat către MEN propunerea unor noi avizări, însă instituția publică a eludat aceste inițiative, invocând lipsa unor comisii sau metodologii de avizare.

Anul acesta însă, cu puțin timp înainte de începerea anului școlar, Liviu Pop a emis un ordin prin care anula avizele tututor auxiliarelor, cu promisiunea că până în data de 9 septembrie o comisie înființată va crea metodologia de aprobare a unei liste noi de auxiliare.

Deși în acest moment această listă nu este încă definitivată în totalitate, iar elevii din clasele Pregătitoare (unde nu există manuale) nu au – legal – materiale didactice după care să învețe, demnitarul a susținut pe 26 octombrie 2017 faptul că „Eu nu sunt convins că astăzi tot ce se fotocopiază, tot ce se folosește la școală este în regulă din punct de vedere al programei școlare“. În plus, această întârziere are repercusiuni serioase îndeosebi pentru clasele Pregătitoare sau grădinițe, unde nu se utilizează manuale, ci numai materiale didactice ajutătoare (fișe sau caiete de lucru individual, cărți de colorat, planșe), precum şi pentru clasele a VI-a – a XII-a unde nu există manuale în conformitate cu programele școlare în vigoare.

Așadar, învățământul românesc se confruntă cu un paradox: în absența unor auxiliare avizate în mod oficial, în condițiile în care profesorii/ învățătorii nu au materiale didactice după care să lucreze, ministrul Pop nu acceptă materialele fotocopiate – materiale ce reprezintă, în fapt, soluții de compromis la care au apelat cadrele didactice pentru ca elevii să nu piardă, totuși, un semestru întreg de școală.

Grav este însă faptul că, potrivit Procedurii Operaționale pentru aprobarea/ avizarea auxiliarelor didactice emisă de Centrul Național de Evaluare și Avizare, „În mod excepțional, în anul școlar 2017/ 2018 prima sesiune de evaluare a auxiliarelor didactice în vederea aprobării/ avizării se derulează pe parcursul a 60 de zile numărate de la încheierea perioadei de depunere respectiv, data de 8.10.2017, cu mențiunea că, rezultatele evaluării vor fi comunicate în data de 5.01.2018.“

Intuitext (grup SOFTWIN)

Intuitext, compania specializată în educație din cadrul grupului Softwin, are în portofoliu editura cu același nume, comunități educaționale (www.didactic.ro, www.admitereliceu.ro, www.suntparinte.ro, www.olimpiade.ro, www.viitoriolimpici.ro ), dar și produsele educaționale www.scoalaintuitext.ro (dedicat copiilor din clasele I-III) și www.examenultau.ro (pentru copiii din clasele VII-VIII care își doresc să se pregătească eficient atât pentru temele zilnice la Matematică și Limba Română, cât și pentru Evaluarea Națională).

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU