Romanian Chamber Orchestra la București | 3 Noiembrie

Duminică 03 Noiembrie 2019
București

Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, cu violonistul Alexandru Tomescu concertmaestru, în premieră la Sala Radio.

Un nou ansamblu orchestral, înființat la inițiativa directorilor săi artistici, violonistul Alexandru Tomescu și violistul Ladislau Cristian Andriș, Romanian Chamber Orchestra – în concert la Arad pe 1 noiembrie (Sala Filarmonicii de Stat), la Timișoara (Sala Filarmonicii „Banatul”) pe 2 noiembrie și la București, la Sala Radio, pe 3 noiembrie.

Unde? Casa Radio – Sala Radio, Str. General Berthelot nr. 60-64, Sector 1, Bucuresti

Romanian Chamber Orchestra reunește muzicieni români de marcă: unii dintre ei au importante cariere solistice, cum este concertmaestrul Alexandru Tomescu, binecunoscut melomanilor români. Alții sunt membri ai unor importante orchestre internaționale și românești. Nu în ultimul rând, cei mai tineri membri ai Romanian Chamber Orchestra sunt bursierii orchestrei, pregătiți în cadrul cursurilor de măiestrie susținute de Alexandru Tomescu (vioară), Ladislau Cristian Andriș și Yizhak Schotten (violă), Dragoș Bălan (violoncel) și Răzvan Popescu (contrabas).

Irina Simon Renes – șef partidă vioara a doua – este șefa partidei de vioara a II-a a Mahler Chamber Orchestra, membră a Orchestrei Festivalului din Lucerna; Emil Bolozan – ajutor de șef al partidei de vioara a doua din cadrul Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, ansamblu din care face parte și violonista Melita Murgea; violistul Ladislau Cristian Andriș – șeful partidelor de violă al Orchestra of Europe și al Swiss Orchestra; violistul Alexandru Bota a făcut parte din Orchestra de Cameră a Australiei și este violistul Cvartetului Navarra din Londra; violoncelistul Dragoș Bălan – șeful partidei de violoncel al Orchestrei Operei din Madrid; Răzvan Popescu este de 3 ani șeful partidei de contrabas al Filarmonicii din Dresda.

Din unele din cele mai importante orchestre românești – Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Națională Radio din București, Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio -, fac parte pe poziții de șefi de partidă sau soliști instrumentiști alți membri ai Romanian Chamber Orchestra: violonistul Rafael Butaru, violonistul Radu Dunca, violistul Adrian Vasile, violonceliștii Radu Sinaci și Octavian Lup.


 RECOMANDARE


Dirijor este un nume deja celebru: Cristian Măcelaru, actualul dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln – Germania, cu o prodigioasă activitate internațională la pupitrul unor celebre ansambluri orchestrale din Statele Unite ale Americii și din Europa. Dirijorul Lawrence Foster îl numea pe Cristian Măcelaru drept “viitorul Sergiu Celibidache al românilor”, referindu-se la cariera și statura internațională a lui Cristian Măcelaru, cel care a putut fi aclamat și la București, în septembrie 2019, când a dirijat, în cadrul Festivalului „George Enescu”, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam.

Romanian Chamber înseamnă 21 de muzicieni, un dirijor reputat și un singur scop: acela de a fi, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească, prin promovarea muzicii clasice compusă pentru această formulă orchestrală, interpretată la un nivel excelent comparabil cu cele mai bune orchestre de cameră din lume.
Programul propus de Romanian Chamber Orchestra la București, duminică, 3 noiembrie, ora 19.30, cuprinde Divertismentul de Béla Bartók, MikroDivertisment de Dan Variu și Serenada op. 48 în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea semnată de Dan Variu este interpretată în primă audiție absolută: Romanian Chamber Orchestra a organizat un concurs de lucrări scrise de compozitori români contemporani; dintre cele 11 lucrări concurente, Cristian Măcelaru a selectat opusul lui Dan Variu, inspirat de sonoritățile Divertismentului de Béla Bartók.

Concertul de la București al Romanian Chamber Orchestra este inclus în cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, ce-și propune să-i aducă la Sala Radio pe cei mai valoroși tineri muzicieni români cu prestigioase cariere internaționale, dar care apar mai rar în concerte acasă, în România.

Detalii Eveniment

Data:
Duminică 03 Noiembrie 2019

Program:
19:30 - 21:30

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL