Săptămâna Sunetului | Carsten Seiffarth & Erwin Stache

Vineri 08 Martie 2019
București

Săptămâna Sunetului | Carsten Seiffarth, prezentare despre sound art + Erwin Stache, concert cu dispozitive neobișnuite.

19.00 ⏩ Sound art in public space. Prezentare de Carsten Seiffarth (DE)

⇛ Arta sonoră sub forma artei instalațiilor are un acces particular la spațiul public. Deoarece arta sonoră este o formă de artă fixată în spațiu și timp. Cu alte cuvinte, spațiul în toate dimensiunile sale diverse reprezintă baza acestei munci. Iar sunetul se numără printre aceste dimensiuni. Acest lucru este valabil deopotrivă pentru instalațiile din spațiile interioare și exterioare. Relațiile sunt însă mai complexe în ultimul caz, deoarece spațiile exterioare nu au fost concepute per se pentru artă, ci sunt spații în care se desfășoară viața cotidiană și care posedă utilizări și neutilizări variate.

20.00 ⏩ Concert solo cu dispozitive neobișnuite cu Erwin Stache (DE)

⇛ Prin utilizarea obiectelor dincolo de scopul inițial pentru care au fost realizate, Erwin Stache dă naștere unor universuri sonore simple și complexe. Artistul transformă mișcarea obiectelor în sunete și zgomote. Senzori măsoară rotații, unghiuri și accelerația, pe care apoi un microcomputer și module sonore le fac audibile. Picioarele de masă devin senzori de curent, bare vibrante devin dispozitive de aruncat sonore, iar cuiere de lemn se transformă în dispozitive care produc sunete de bas. Obiectele sunt manipulate însă întotdeauna în manieră muzicală, iar datorită impreciziei lor sonore parțial dorite, necesită un mod particular de a cânta la ele. Se obțin astfel rezultate sonore și procese de mișcare noi și interesante.

⚫ Carsten Seiffarth este fondatorul și directorul artistic al galeriei de sound art singuhr – hoergalerie. Născut în 1963, Carsten a studiat muzica orchestrală, muzicologie și sociologie la Weimar și Berlin. Produce evenimente de muzică contemporană și sound art din 1991. Între 2005 și 2007 a fost unul dintre directorii artistici ai laboratorului de media art TESLA Berlin. Carsten Seiffarth a creat în 1996 singuhr – hoergalerie, singura galerie de sound art din Germania, devenită azi un reper în domeniul instalației sonore cu peste 70 de expoziții personale germane sau internaționale.
În ultimii ani a fost curator invitat pentru numeroase galerii și muzee. Din 2010 este curator și director al Bonn Hoeren, un proiect de sound art urban din Bonn, iar din 2011 este directorul artistic al programului Sound Exchange – Enclaves of Experimental Music Culture in Central Eastern Europe. Contribuie regulat în cadrul proiectului despre arhitectură și sunet Tuned City și a editat mai multe cărți: Singuhr 1996-2006; Tesla 2005-2007; Sam Auinger: A Hearing Perspective; Paul DeMarinis: Buried in Noise; Gordon Monahan: Seeing Sound.​

⚫ Erwin Stache, a crescut în Leipzig, unde a studiat fizica și matematica și a luat lecții de pian și orgă. În anii 70, și-a construit propriul sintetizator, dar și o orgă electronică și alte dispozitive fabricate din aparate audio vechi găsite. A cântat jazz, blues și rock, și a fondat propriile grupuri de muzică experimentală și contemporană. Din 1983, lucrează independent ca muzician, compozitor și constructor de obiecte sonore. Colaborează cu grupuri de teatru libere, grupuri de dans, instrumentiști, regizori de film și poeți, precum și proiecte cu copii și tineri adulți. În 1996/1998 a organizat „Ganz Ohr sein”, un festival de „Ver-rückte Musik” din Jena. În 2001, a primit un premiu de la programul cultural Siemens și premiul Gellert.

Intrarea liberă!

Unde? Goethe-Institut, Calea Dorobanți, nr.32, Bucuresti

Detalii Eveniment

Data:
Vineri 08 Martie 2019

Program:
19:00 - 21:00

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL