La Povestea de Duminică Seara #132 de astăzi citim povestea Semăn cu bunicul, dar sunt unic, de Claudia Groza Lazăr. O poveste scurtă dar frumoasă despre ereditate, curiozitate şi petrecerea unui timp de calitate împreună cu cei mici.
ζ ♠ ζ
–
SEMĂN CU BUNICUL, DAR SUNT UNIC
de Claudia Groza Lazăr
–
De curând, Matei auzise cuvântul ereditate. A tot căutat informații, dar nu prea înțelegea. Poate vă întrebați de unde a pornit această curiozitate și cercetare.
Ei bine, Matei nu semăna cu niciunul dintre părinții săi. Nici fizic, nici măcar la comportament. În timp ce părinții lui aveau părul negru ca penele corbilor și ochii la fel, negri ca tăciunii, Matei era blond, cu ochi albaștri și o piele albă, dar care prindea repede culoarea caramel în razele soarelui. În plină eră a tehnologiei, Matei iubea apicultura și animalele, dar și grădinăritul. Când ai lui au pronunțat cuvântul ereditate, atunci băiețelul a început să caute răspunsuri.
– Seamănă bucățică ruptă cu bunicul! rosti mama. Ereditatea asta!
– Da! Dar nu văd o problemă în asta, completă tatăl, privindu-și mândru băiatul.
– Voiam să fie atras de tehnologie, să lucreze într-un birou.
– Nu este timpul pierdut! Fii liniștită!
Citeşte şi: Omida Invidioasă. Poveste Terapeutică despre Invidie
Atunci, Matei a alergat la bunicul său. El citea foarte mult și avea răspunsuri la multe întrebări, fără a căuta pe internet.
– Bunicule, bunicule, ce înseamnă ereditate?
– Bună ziua și ție, nepoate!
– Iartă-mă! Bună, bunicule!
– Dragul meu, ereditate înseamnă totalitatea trăsăturilor fizice și comportamentale pe care părinții le transmit copiilor în momentul în care ei vin pe lume.
– Dar de ce nu semăn cu părinții mei, ci mai mult cu tine?
– Ei, Matei scumpule, în interiorul nostru se află o substanță foarte importantă numită pe scurt ADN. Ea se află în fiecare celulă a corpului nostru. Este alcătuită din două șiruri care se răsucesc una în jurul celeilalate! Arată ca niște panglici pe care le punem noi în brad de Crăciun.
– Sunt lungi?
– Da. Destul de lungi. Pe aceste șiruri sau lanțuri se găsesc patru litere foarte importante și prietenoase. A, T, C și G. Ele se recunosc două câte două.
– Cum adică?
– Păi A se leagă strâns de T, iar T de A. Sunt precum frații. Iar C se leagă și mai strâns de G, iar G de C.
Îţi recomandăm: Turul Virtual al Capitalelor Europene cu Rick Steves
– Dar prin ce se leagă unele de altele?
– Bună întrebare! Ei bine, ele se leagă prin legături sau punți – ca niște poduri de cristal din poveștile citite împreună – de hidrogen. Acestea sunt duble între A și T, T și A și triple între C și G, G și C. Astăzi ne vom juca și vom realiza un ADN, ce zici?
– Daa! Îți mulțumesc! Bunicule, dar de ce semăn cu tine?
– Ah! Uneori, literele acestea se combină foarte interesant. Literele acestea imprimă ca o ștampilă pe hârtie, anumite trăsături: forma nasului, culoarea ochilor, amprentele, vocea, și multe altele. Se pare că literele acestea ale mele, au fost în ADN-ul mamei tale și au ajuns la tine. Aceasta este ereditatea sau moștenirea unor trăsături.
– Dar nu e ceva rău, nu? rosti Matei.
– Chiar deloc! Așa se asigură originalitatea fiecăruia dintre noi. De fapt, fiecare organism este UNIC. Indiferent dacă este bacterie, virus, plantă, ciupercă, animal sau om. Chiar și gemenii sunt diferiți!
– Păi eu sunt unic dacă semăn cu tine?
– Da! Ești unic! Ești o combinație între părinții tăi, bunici și chiar străbunici. Nu semeni 100% cu nimeni! murmură bunicul, încântat de această discuție.
Vezi şi: 5 Animații Impresionante despre Natura Umană şi Adevăruri Incomode din Societatea Modernă
– Ce interesantă este viața! De abia aștept să realizăm ADN-ul!
– Hai să pregătim materialele!
Matei și bunicul s-au pus pe treabă, zâmbind și fericiți că pot petrece timp de calitate împreună.
Voi ce trăsături ați moștenit de la părinți? Dar de la bunici?
Sfârşit!