Cum organizam un playgroup. Socializarea bebelusilor si a mamelor

Cum organizezi un playgroup pentru bebelusi sau copii mici care inca nu merg la gradinita. Socializarea bebelusilor si a mamelor este importanta si necesara pentru ca acomodarea la gradinita sa fie usoara.

Cand avem un bebelus sau un copilas mai mare de 1 an si nu este la cresa, este foarte important sa ne ocupam de socializarea acestuia cu alti copii, ca sa se obisnuiasca sa relationeze cu copiii de mic.

Sunt o multime de locuri in care poti merge cu cel mic la socializare in Bucuresti dar in acelasi timp poti sa organizezi si tu un playgroup, un grup de joaca la tine acasa cu cativa copii iar prin rotatie, grupul de joaca sa se tina la fiecare dintre participantii la playdate. Copiii care inca nu merg la grdinita au nevoie sa intalniri regulate cu alti copii de varsta lor, in plus acest lucru ii ajuta ulterior sa se acomodeze mult mai usor la gradinita.

Iti recomandam intalnirile si grupurile de joaca pentru copii mici de la Academia de Creativitate, Playgroup pentru copii intr 1 an si 4 ani.

Prin urmare ne-am gandit sa iti oferim cateva idei sugestii despre cum organizam un playgroup pentru ca cel mic sa aiba parte de stimulare si joaca.

Cum organizam un playgroup?

Pentru ca intalnirile dintre copii sa fie armonioase si placute este necesar sa tinem cont de mai multe lucruri cand organizam un playgroup:

  1. Numarul de participanti la playgroup: un grup de 4-6 este ideal si cel mai comod pentru parinti este sa fie numar par ca sa se joace si in perechi, sa nu ramana nimeni pe dinafara. Se stie ca la un moment dat copiii fac aliante si unii dintre ei raman in afara grupului.
  2. Compatibilitatea bebelusilor: este important ca cei mici sa se armonizeze intre ei, sa aiba interese apropiate, dar cel mai important este sa fie pe aceleasi etape de dezvoltare. O diferenta mai mare intre copii, de 4-6 luni, sa va vedea in relatiile lor. Copiii se pot intelege mi bine daca sunt toti baieti sau fete sau un numar egal de baieti – fete.
  3. Compatibilitatea parintilor ca valori de familie, metode de crestere si educatie a copiilor, principii – dorinte comune privind alimentatia copiilor, limbajul folosit, jucarii acceptate.
  4. Locul de intalnire: unde sa mergeti? Din casa in casa, in parc, la un loc de joaca sau intr-un loc linistit pentru copii?


Te-ar putea interesa si aceste articole:

Loc de joaca si lectura pentru copii, Ludoteca Bucuresti

Activitati si evenimente de weekend pentru copii in Bucuresti


5. Cand sa aiba loc intalnirile cu bebelusii?

Recomandarea este sa incepeti cu maxim o ora de joaca apoi perioada se poate extinde pe masura ce copiii se obisnuiesc unii cu altii. Alegeti o ora la care copiii sa fie destul de odihniti, satui si veseli.

6. Planificati-va sa va intalniti regulat caci ii ajuta pe copii sa stabileasca relatii de incredere, de prietenie.

7. Seteaza reguli de siguranta de baza: ex: cand e bolnav un copil nu participa la playdate.

8. Stabiliti reguli generale privind functionarea grupului:

  • Igiena si comportament: Stabiliti de la inceput cine curata jucariile si spatiul de joaca, clarificati limitele la joaca, disciplina. Alegeti jucarii care pot fi folosite in acelasi timp de catre toti: seturi de constructii, set de masa sau ceai, creioane de colorat si hartie sau planse de colorat identice, colectie de masinute ca sa ajunga cate o masinuta la fiecare copil.
  • Atentie la jucariile cu un singur obiect pana cand copiii vor sti sa imparta si sa astepte la rand. Nu uita cand copilul tau este gazda, sa vorbesti cu el inainte de intalnire pentru a stabili daca doreste ca jucariile lui preferate sa fie puse deoparte.
  • Reguli cu mancarea. Discutati si stabiliti impreuna ce gustari se pot servi: fructe de diverse culori si texturi, gustari sanatoase, biscuiti facuti in casa, placinta de casa, budinci cu quinoa, chia sau orez si fructe, cereale, nuci si seminte, etc.
  • Supravegherea copiilor: e necesar ca cei mici sa fie supravegheati, dar dati-le si pauze in care se joaca singuri, fara interventie, lasati-i sa-si rezolve micile dispute singuri, si interveniti doar daca se lovesc, se musca, etc.

9. Alegeti ce tipuri de activitati vor face copilasii: cantecele, planse de colorat, jocuri simple cu cuburile sau puzzle simplu, modelaj in plastilina, desenat, pictura, etc.

Daca organizezi sau participi la un astfel de playgroup te invitam sa ne povesteti cum este experienta voastra. Ce sfaturi a-i da mamicilor care vor sa stie mai multe despre cum organizam un playgroup reusit?


Vezi si:

ALIMENTATIE: Sfaturi pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi

ACTIVITATI: Selectie de cantecele pentru copii de gradinita pe care copilul tau le va indragi pe loc. 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

2 COMENTARII

  1. Eu am inceput de curand sa organizez astfel de ateliere din dorinta de a socializa atat eu cat si fetele mele. Maii sunt cateva aspecte de corectat, dar per ansamblu e tare placut.

    • Buna Paula, iti multumim pentru vizita si comentariu. Daca iti doresti sa impartasesti experienta grupului tau, GOKID iti sta la dispozitie! Ne dorim sa ajutam mamicile sa aiba chiar ele initiativa de a se intalni si de a le oferi celor mici aceasta experienta de grup. Poti posta aici sau ne poti scrie la contact[la]gokid[punct]ro.

ADAUGĂ COMENTARIU