Weekend de sarbatoare la Muzeul Antipa

24-25 May 2014

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” împlinește 106 ani de la deschiderea sa în sediul actual

Afis 24 maiSambata 24 mai sarbatoarea Muzeului Antipa! La data de 24 mai 1908, în prezenţa regelui Carol I, a familiei regale, a miniştrilor şi a preşedintelui Academiei – Anghel Saligny – a avut loc inaugurarea Muzeului de Zoologie în noua clădire. Se puteau vizita 16 săli în care erau expuse în premieră mondială dioramele biogeografice: deşertul Sahara, savana africană, preria americană şi tundra arctică. Ulterior acestea au devenit model pentru alte instituţii similare din lume: Berlin, Paris, New-York, Sankt Petersburg.

Pe 23 mai 1933, cu ocazia unei sesiuni jubiliare, regele Carol al II-lea a decis ca în semn de omagiu muzeul să poarte numele organizatorului său, doctor Grigore Antipa. Acesta conduce muzeul până în 1944, când se stinge din viaţă.

Spirit vizionar, Grigore Antipa a realizat un muzeu modern atât prin modalităţile de expunere cât şi prin rolul atribuit unei astfel de instituţii și și-a înscris numele în muzeologia mondială prin organizarea și prezentarea publică a primelor diorame cu fundal pictat din lume.

Cu această ocazie,începând cu ora 11,00, în sala multimedia a Muzeului, Dr. Iorgu Petrescu va susține conferința intitulată Medicul HilariusMitrea – cel mai mare donator al Muzeului „Grigore Antipa”

 

Hilarius Mitrea, pe numele său cel adevărat, Bucur Mitrea, s-a născut  în 1842, la Răşinari, lângă Sibiu. În vara anului 1866, participă ca medic militar, în corpul austriac de voluntari, la războiul civil din Mexic. Până la pensionarea sa, în 1893, participă și la principalele acţiuni militare din Sumatra, Borneo, Java şi Celebes. S-a achitat în mod excepţional de atribuţiile de serviciu, dar a găsit timp şi pentru a strânge un minunat dar pentru ţara sa, pentru Muzeul de Istorie Naturală din Bucureşti: o colecţie fabuloasă de animale cuprinzând aproximativ 1.000 de exemplare cu care, soseşte în România, în 1881. Pentru gestul său, dr. Hilarius Mitrea a fost răsplătit de Regele Carol I cu o medalie. La mai bine de 100 de ani de atunci, multe dintre animalele aduse de el continuă să încânte ochii vizitatorilor Muzeului „Grigore Antipa”.

Culorile Lumii” – programul, interdisciplinar de zoologie şi arte plastice aplicate pentrucopii, organizat sâmbăta, continuă cu tema ”Animale dispărute din habitat”; atelierele se desfășoară începând cuora 10,00  – pentru preșcolari și de laora11,30  – pentru școlari.

 

Duminică, 25 mai 2014, Muzeul ”Antipa” susține și promoveazănecesitatea ocrotirii faunei ihtiologice amenințate prin organizarea de manifestări dedicate“Zilei Internaționale a Peștilor Migratori”

Organizată la iniţiativa Wanningen Water Consult din Olanda, înacest an, celebrarea Zilei Internaţionale a Peştilor Migratori se va desfășura prin organizarea a peste 250 evenimente publice, desfășurate în întreaga lume, cu sprijinul muzeelor, institutelor de cercetare, acvariilor, organizaţiilor non-guvernamentale, instituţiilor publice etc. Acestea își propun conştientizarea publicului cu privire la declinul speciilor de peşti migratori, ca urmare a pescuitului excesiv şi a impactului antropic asupra habitatelor acvatice naturale, dar și promovarea măsurilor de protejare a acestor specii.

 

În intervalul 11,00 -13,00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”GrigoreAntipa”, Grupul de Acţiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force) și WWF-România invită publicul ”să pornească” în căutarea sturionilor din fauna autohtonă a Dunării, a Deltei Dunării și a MăriiNeagre; exemplare de pești aparținând acestui grup deosebit, vor putea fi văzute, vii – în acvariul special amenajat cu sprijinul Caviar Factory, Fish Kings şi a Centrului Piscicol S-H., dar și ca piese naturalizate, incluse în dioramele și vitrinele expunerii permanente.

La ora 11.00, copiii și părinții sunt așteptați în Sala Multimedia a Muzeului, unde vor avea loc prezentările “Sturionii, peștii contemporani cu dinozaurii” (din cadrul proiectului LIFE+ ”Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării) şi “Sturionii – Marii călători ai Dunării”, urmate de un film scurt de animație ”Vulnerabilitatea Deltei Dunării la schimbările climatice”. Și pentru că ne adresăm și copiilor, transmiterea informațiilor științifice către cei mici se va face printr-un program de jocuri interactive, selectate din pachetul educative „Cartea Mării Negre”. În România, proiectul educativ “Cartea Mării Negre” este coordonat de către WWF și Mare Nostrum, cu sprijinul financiar al UNDP, în cadrul Programului  “Fiecare picătură contează” (www.carteamariinegre.ro.)

 

Pănă la terminarea programului de vizitare a Muzeului (ora 19,00), în Sala ”Grigore Antipa” , vor fi prezentate publicului, în premieră și, numai în această zi, piese de excepție din Colecţia de peşti dulci coli Bănărescu – Nalbant. Acad.Dr. Doc.Petru Bănărescu – unul dintre cei mai renumiţi ihtiologi din lume, în colaborare cu dr. Theodor Nalbant – un alt mare cercetător român, au descris, pentru prima dată în știință, mai multe specii de pești din fauna autohtonă și din cea mondială; exemplarele care folosesc descrierii de specii noi în știință sunt numite ”exemplare tip” și reprezintă cel mai valoros patrimoniu pe care îl poate deține un muzeu de istorie naturală.

 

Atelierele duminicale pentru copii și părinți se desfășoară, și în această zi, după programul obișnuit:

ora10.30 – Aventura Dezvoltarii, modulul Micul Antreprenor (Sala Atelier 1, grupa școlari)

ora10.30 – Programul de pictură pe ceramică, atelierul”Flori de mai” (Sala Atelier 2, pentru copii și părinți)

 

Înscrierea participanților la evenimente și ateliere se face pe adresa [email protected] sau la telefon:021.305.60.31

Detalii: www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa

Detalii Eveniment

Perioada:
24-25 May 2014

Ora incepere:
00:00:00

Ora terminare:
00:00:00

Orasul:

Detalii Locație

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Județ:
Sector 1

Oraș:
Bucuresti

Adresa:
Sos. Kiseleff nr. 1

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din !
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL