Zilele Bucureștiului 2019

20-22 Septembrie 2019
București

Cu prilejul împlinirii a 560 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti (20 septembrie 1459), a 360 de ani de când Bucureştiul a devenit Capitala Ţării Româneşti (1659), Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează, în perioada 20-22 septembrie 2019, o serie de evenimente culturale reunite sub genericul „Zilele Bucureștiului”: ateliere pentru copii, conferințe, lansarea Audioghidului MNLR și concerte de muzică folk. Menționăm că sâmbătă, 21 septembrie, Muzeul Național al Literaturii Române este deschis până la ora 24.00.

20 septembrie 2019

19.00 – Concert Eugen Cristea
Spectacolul este construit cu migală pe o temelie solidă de poezie, comedie și muzică. Încă de la sfârșitul studenției jucase deja la Teatrul Ion Creangă și fusese în celebrul Cenaclu Flacăra, susținând momente muzicale cu chitara și vocea. Din anul 1980 și până azi, a jucat pe scena Teatrului Național din București în peste 40 de piese, cu o poftă și o dragoste pentru scenă la fel de proaspătă, de energică și de vie, nediminuată în toți acești ani. A ieșit la pensie de la Teatrul Național, dar e neobosit în teatrul independent.

21 septembrie 2019

10.00-12.00,12.00-14.00 și 14.00-16.00
Atelierele pentru copii
Copiii între 8 și 12 ani sunt invitați să contureze o hartă a străzilor din București și a stațiilor de metrou explorând sălile expoziționale din Casa cu literaturi. Unde a locuit Ioan Slavici când a ajuns în București? Ce scriitori au locuit în apropierea Sălii Palatului sau a Pieței Amzei? Dar pe Calea Victoriei nr. 9?

17.00 – Bucureștiul literar

Conferință susținută de acad. Răzvan Theodorescu, istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, profesor la Universitatea de Arte, membru titular al Academiei Române, despre Bucureștiul literar. Veți afla că Muzeul Național al Literaturii Române se află în apropierea caselor în care au locuit scriitori precum Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Geo Bogza. Veți asculta povești misterioase care s-au petrecut într-un Bucureşti cu adevărat european, cunoscut sub denumirea de Micul Paris și dominat de case vechi, boiereşti, interesante, de palate de tip parizian. Academicianul va vorbi și despre cărțile publicate de Editura Muzeului Literaturii Române „Muzeele Bucureștiului de ieri și de azi” și „Monumentele Bucureștiului”.

18.00 – Lansarea Audioghidului MNLR

În parteneriat cu Radio România și TVR, MNLR lansează Audioghidul MNLR. După prezentarea publică din luna martie a Audioghidului pentru copii și, respectiv, a celui pentru adolescenți, MNLR așteaptă studenții, părinții, profesorii și iubitorii de literatură să exploreze spațiul expozițional din Strada Nicolae Crețulescu 8 ascultând povestea scrisă de Radu Băieșu și interpretată de Attila Vizauer. Audioghidul include, de asemenea, o fină selecție a tablourilor din expoziția de bază prezentate de criticul de artă Pavel Șușară, precum și interviuri, lecturi și confesiuni ale autorilor români la radio sau la televiziune. Vor participa echipa de proiect și invitații speciali: Irina Negraru, Attila Vizauer, Mihai Lungeanu.

Echipa de proiect: Ștefania Coșovei, Anița Grigoriu, Alina Nicoleta Ioan, Andra Ispas, Cristina Milca, Iuliana Miu, Olimpia Novicov, Eugenia Oprescu, Oana Oros, Loreta Popa, Luana Stroe, Eugenia Țarălungă, Loredana Voicilă (documentare); Luigi Bambulea, Bianca Cernat, Paul Cernat, Radu Sergiu Ruba, Pavel Șușară (consultanți științifici); Radu Băieșu (text); Attila Vizauer (lectură); Mihai Lungeanu (regizor artistic); Mihnea Chelariu (regizor tehnic); Daniel Paul Ciobanu, Marian Cristian Golescu, Alexandru Ursu (multimedia); Gabriela Toma (coordonator proiect).

19.00 – „Povestea bribanocului” cu interpreta de muzică veche Doina Lavric-Parghel. Venită din Suceava în Bucureşti la îndemnul lui Grigore Leşe, Doina Lavric Parghel şi-a şlefuit continuu talentul, cu migală şi răbdare, până a ajuns să strălucească precum diamantul. După ce a scos discul Poveste din Bucovina, însoţit de un album grafic impresionant semnat Virgiliu Parghel, pictor şi grafician consacrat, lumea a aflat ce povestitoare neîntrecută este.

22 septembrie 2019

19.00 – Concert folk Ștefania Iacob

Cântă de la 13 ani muzică folk. Tangențe cu muzica a avut de mică, fiind îndrumată de la 7 ani spre liceul de artă. A ascultat o piesă de-a Tatianei Stepa și așa s-a îndrăgostit de mesajul transmis de muzica folk și a simțit că-l poate duce mai departe. La 16 ani avea deja un album, „De dorul ochilor căprui”, care conține opt piese compuse de Ștefania Iacob pe versurile lui Sorin Poclitaru. Acum lansează al treilea album în Grădina MNLR.

Prin aceste manifestări, Muzeul Naţional al Literaturii Române își dorește să readucă în memoria publicului parfumul de altădată, o lume colorată în soarele de acum un veac, dintr-un oraş cu o poveste fără sfârşit – Bucureşti, sau Micul Paris, cum i se spunea cu căldură odinioară.

În acest sfârșit de săptămână, Muzeul Național al Literaturii Române vă mai propune vizionarea proiecției filmului „Orizont”, regia Marian Crișan, vineri, 20 septembrie, de la ora 20.30, și „Orașul cântă”, sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20.00. „Orașul cântă” îmbracă Bucureștiul într-o haină muzicală pe toată perioada de desfășurare a Festivalului Internațional George Enescu. Astfel, fiecare turist sau rezident al Bucureștiului se poate bucura de experiența extraordinară pe care festivalul o creează la fiecare ediție. Iar duminică, 22 septembrie, de la ora 15.00, vă așteptăm la două lansări de carte, „detectivu’ Șarlahoms” de Matei Ungureanu și „De ce eu?” și „Povești de pe la noi” de Camelia Morda Baciu, apărute la Editura Minela.

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!


 RECOMANDARE

Detalii Eveniment

Perioada:
20-22 Septembrie 2019

Ora incepere:
10:00

Orasul:
București

Detalii Locație

Muzeul Naţional al Literaturii Române

Județ:
București

Oraș:
București

Adresa:
Strada Nicolae Crețulescu, 8

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL