10 lucruri pe care NU trebuie sa le faca o mama de fete. Interviu cu Ana Nicolescu – Mamica Urbana

Mamica de 2 fetite dulci. Implicata in multe proiecte sociale. Am vorbit cu Ana Nicolescu de la Mamica Urbana despre lucrurile pe care NU trebuie sa le faca o mama de fete si alte subiecte interesante pentru mamici.

Pe Ana o stiu de 3 ani, detine blogul MamicaUrbana.ro, ne vedem la diverse evenimente pentru parinti sau pentru bloggeri parinti si ori de cate ori o vad este frumoasa si zambitoare. Este mamica de 2 fetite dulci. Si este implicata in multe proiecte sociale, Nu stiu cum ii reusesc toate astea, asa ca am fost curioasa si am intrebat-o direct cum face sa fie frumoasa, zambitoare si vesela. Si pentru ca tot am zis ca facem interviu, nu puteam sa vorbim tot interviul despre asta….asa ca te invit sa descoperi mai jos si celelalte curiozitati ale mele.

Zina Nichita: Cum faci pentru a te mentine vesela si energica?

Ana Nicolescu: Multumesc pentru aprecieri. Mare parte din frumoasa, zambitoare si vesela consider ca se datoreaza mostenirii genetice. Parintii mei m-au adus pe lume cu aceste calitati si le sunt extrem de recunoscatoare. Tot ce fac eu este sa le conserv. Uneori, treaba asta vine firesc. Alteori, cand ma deconectez de la propria mea sursa de putere, si implicit, de echilibru, devine o treaba grea. (Si) din acest motiv, am inceput de cativa ani pe drumul meu catre mine. Mergand pe acest drum, al autocunoasterii, descopar comori edenice care imi dau energie, veselie, vitalitate, imi descopar sursa mea de lumina si ma conectez la ea de fiecare data cand apar obstacole in viata mea: o cumpana, critica excesiva, o criza in familie etc. Așadar, energia vine din interior, in cea mai mare parte.

Si pentru ca viata nu are doar un singur drum, nu e doar intr-un fel sau altul, pentru ca am fost incredintati cu procesul autocrearii, pe langa meditatie, yoga si spiritualitate, adaug si alimentatie echilibrata, sport, timp in natura, carti pe care le citesc pe-ndelete intr-un an, fara sa ma grabesc, muzica pe care o dansez ca sa ma eliberez de frustrari, de frici si de energia negativa, optimism, proiecte care rezoneaza cu sufletul meu, ajutor oferit altora, intalniri cu oameni pe care ii admir si care ma inspira, mantre, fotografii, mandale, desen eliberator… As putea spune ca acesta este antrenamentul meu pentru fericire.

Iti recomandam: Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor – de Francoise Dolto.

NU trebuie sa le faca o mama de fete Ana Nicolescu

Z.N. Cum este viata cu doua fetite? Cum se inteleg surorile si cum iti place cel mai mult sa iti petreci timpul cu ele?

A.N. Viata cu doua fetite este jucausa, provocatoare, implinitoare, solicitanta, plina de afectiune, de daruire, de intrebari si, pe alocuri temeri, pe care incerc sa nu le transform in fobii.

Relatia dintre ele doua este una pur frateasca, cu iubire si acceptare uneori, cu furie si neacceptare alteori, cu jucat impreuna, cu impartit, cu certat si impins, smuls, bautut, cu impacare, cu manipulare, cu copiere, cu admiratie, cu invidie, cu de toate, cum consider ca este normal sa fie intre surori. Nu cred ca as putea vreodata sa le oblig sa nu se certe, pentru ca astfel le-as obliga sa isi incalce identitatea, spatiul personal, pornirile, furia, le-as obliga sa accepte cu capul plecat orice li se pune in fata, fara sa aiba dreptul sa riposteze. Si nu mi-as dori asta pentru ele ca adulte, in viitor.

Ce am observat la ele atunci cand se cearta este ca Mariuca, cea mare, o impinge si vrea sa o indeparteze pe Julie, in timp ce Julie o trage (de par, de haine) pe Mariuca, vrand o confruntare corp la corp. Este clar pentru mine ca (aproape) mereu copilul cel mare va tanji dupa anii in care era singurul copil la parinti si si va incerca, in diferite forme, sa arate ca decizia de a mai avea un copil apartine parintilor, nu copilului mai mare.

Citeste si:

Cum gestionam emotiile cand apare rivalitatea intre frati. Interviu cu Gabriela Maalouf, NLP Parenting trainer

De ce este agresiv copilul meu? Cauze si solutii

Top 10 filme romanesti online pt copii din timpul comunismului

Cel mai mult imi place sa desenez cu ele. Probabil imi place asta pentru ca desenul ma calmeaza, ma face sa fiu mindful, imi scoate copilul interior la joaca, imi aminteste de verile in care mama ma ducea pe mine si pe sora mea la cursul de desen de la Muzeul Satului. Si fetelor le place sa coloreze. In fiecare zi ma roaga sa desenam sau sa pictam. Cu Julie inca mai avem de dus munca de lamurire sa deseneze doar pe anumite suprafete, nu si pe canapea, pe sandale, pe parchet…

NU trebuie sa le faca o mama de fete Ana Nicolescu Cu Julie

Lor cred ca cel mai mult le place sa dansam impreuna. Asta probabil pentru ca eu ma maimutaresc, cant tare, interpretez melodia teatral, spre deliciul lor si spre epuizarea mea.

Joaca-te mai mult cu copilul tau! Citeste:

 Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.

Z.N. Care sunt valorile pe care doresti sa le transmiti fetelor tale? Ce inseamna pentru tine sa educi o fata?

A.N. Principala valoare pe care imi doresc sa le-o transmit este sa aiba curaj sa fie mereu ele insele.

Le spun mereu ca este ok sa se inspire, dar sa nu copieze (desi asta merge de la o anumita varsta, cand deja au trecut prin mai multe personaje de poveste si au cernut ce e pentru ele si ce nu, si care este vocea lor interioara).

Le spun ca e uman sa greseasca si ca din greseli invatam.

Doar ca este nevoie sa isi recunoasca greseala, sa invete din ea si sa nu o mai repete. Insa, cu siguranta o vor repeta, pana cand lectia va fi invatata

Le incurajez sa spuna mereu adevarul, sa nu minta, orice-ar fi.

Mariuca are inclinatie spre manipulare si nu spune ca vrea sa mergem in parc, spune: Mami, ma gandeam ca ti-ar face bine o gura de aer proaspat, poate vrei sa faci qui walking sau sa imbratisezi un copac .

Le arat cum sa dea buna dimineata inimii lor, cum sa fie bune, sa ajute, sa aiba curaj, rabdare, ingaduinta si sa creada ca miracole exista (asta nu e greu, pentru ele magia chiar exista).

Pledez pentru alegeri sanatoase pentru corpul lor (alimentatie, somn, siguranta) si le transmit sa aiba grija de ele, atat de trup, cat si de suflet. Le dau voie sa faca aproape orice, atata timp cat nu se ranesc pe ele sau pe cei din jur.

Citeste si: Parenting neconditionat de Alfie Kohn

NU trebuie sa le faca o mama de fete Ana Nicolescu cu Mariuca

Pentru mine, sa le educ pe fete, inseamna sa le dau mare incredere in ele, sa le fac constiente de calitatile lor, sa le observ cu curiozitate talentele, inclinatiile, si sa merg pe ele, sa le dezvolt.

De multe ori cred ca a educa inseamna a te invata sa fii tu insati, a-ti da curajul de a fi tu insati, fara sa porti vreo masca.

 

Z.N. Care sunt, dupa parerea ta, 10 lucruri pe care NU trebuie sa le faca o mama de fete?

A.N. 10??? Pfff. Nu prea stiu pe negativ, mi-ar fi iesit mai bine pe pozitiv. Si cred ca voi spune unele lucruri valabile pentru orice copil, fie fata sau baiat.

  1. Sa nu iti critici copilul cu scopul de a-l educa. Nu ii vei produce evolutie, ci suferinta.
  2. Sa nu fi de partea celorlati, impotriva copilului tau, chiar daca face ceva aparent gresit. Cu siguranta exista un motiv si exista si punctul lui de vedere. De multe ori, adultii mint mai des si mai puternic/convingator decat copiii.
  3. Sa nu o lasi singura in momentele importante.
  4. Sa nu o desconsideri. Sa nu o umilesti.
  5. Sa nu ii arati doar bucuria reusitei, ci sa o inveti sa si piarda.
  6. Sa nu o pregatesti pentru a avea, ci pentru a fi.
  7. Sa nu lasi o zi fara sa ii spui cat de importanta e in viata ta si cat de iubita te face sa te simti. Sa ii multumesti ca te-a ales pe tine, ca mama.
  8. Sa nu uiti sa o intrebi daca se simta iubita, apreciata, respectata. De multe ori, din pacate, intentiile noastre ca parinti, ajung altfel la copii.
  9. Sa nu omiti sa o protejezi asa cum are ea nevoie, nu asa cum ai tu nevoie.
  10. Sa nu uiti ca daca vrei sa o educi, vei reusi cu influenta, nu cu putere. Iar daca vrei sa ai influenta, fetita ta va trebui sa te admire.

Ana Nicolescu scrie pe blogul Mamica Urbana si este co-fondator al agentiei ParentingPR. Citeste si afla mai multe detalii aici.

Vezi si:

ACTIVITATI: Ratusca cea urata. Desene animate online

ALIMENTATIE: 10 Principii de Alimentatie Sanatoasa de Aplicat in Familie

EVENIMENTE: Toate evenimentele pentru copii de astazi

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU