36 de intrebari pentru Valentine’s Day. VIDEO

Cum decizi cine merita iubirea ta si cine nu? Cum ramai indragostit cand devine dificil, si cum stii cand sa te rupi si sa fugi? Intrebari de Valentine's Day.

Poate ca nu suntem cu totii fani ai sarbatorilor importate. Cu totii insa ne dorim sa iubim si sa fim iubiti. Valentine’s Day poate fi doar un pretext pentru a ne gandi la ceea ce simtim pentru partener si sa ne propunem sa facem un mic Valentine’s Day din restul zilelor anului.

Te invitam sa (re)vezi o poveste care facut inconjurul lumii in anul 2015, publicata intr-un articol din New York Times. Pornind de la un studiu complex din 1997, coordonat de Arthur Aron (State University of New York at Stony Brook), scriitoarea canadiana Mandy Len Catron, autoarea articolului din NY Times, povesteste in prezentarea TED de mai jos experienta personala in intelegerea si aplicarea studiului.

Studiul citat isi propunea apropierea interpersonala dintre studenti folosind ceea ce Aron a numit „auto-dezvaluire sustinuta, progresiva, reciproca, personala”. Mandy spune ca studii ulterioare au folosit protocolul lui Aron de împrietenire rapidă ca mod de a crea rapid încredere și intimitate între străini. A fost folosit in scopuri diverse: între membrii poliției și cei ai comunității, între oameni cu ideologii politice opuse. Versiunea originală a poveștii, cea pe care autoarea articolului a încercat-o, însoțește întrebările personale cu patru minute de contact vizual.

La finalul articolului poti citi cele 36 de intrebari ale studiului. Vei intelege nivelul de intimitate in cunoasterea partenerului pe care studiul il propune pentru inceputul unei relatii.

„Povestea din media despre cele 36 de întrebări era că poate există o scurtătură ca să te îndrăgostești. Poate există o cale de a atenua parte din riscul implicat, iar asta e o poveste foarte tentantă, deoarece a te îndrăgosti sună minunat, însă e şi înspăimântător. În clipa în care recunoşti că iubeşti, accepţi şi că ai mult de pierdut şi e adevărat că aceste întrebări oferă un mecanism de a cunoaşte rapid pe cineva, dar şi un mecanism de a fi cunoscut, şi cred că asta e ceea ce majoritatea vrem de la iubire: să fim ştiuţi, văzuţi, înţeleşi. Cred, însă, că în cazul iubirii, suntem prea dispuşi să acceptăm varianta scurtă a poveştii. Acea variantă care întreabă „Mai sunteţi împreună?” şi e mulţumită cu da sau nu.

În locul acestei întrebări, aş propune să punem întrebări mai dificile, de genul: Cum decizi cine merită iubirea ta şi cine nu? Cum rămâi îndrăgostit când devine dificil, şi cum ştii când să te rupi şi să fugi? Cum trăieşti cu îndoiala că inevitabilul se furişează în fiecare relaţie, sau, mai greu, cum trăieşti cu îndoiala partenerului? Nu ştiu neapărat răspunsul la aceste întrebări, dar cred că sunt un început important în a avea o conversaţie mai profundă despre ce înseamnă să iubeşti.”

Subtitrare in romana.

Iata si lista de intrebari, preluata dintr-un articol descopera.ro:

Setul 1

1. Dacă ai putea să alegi orice persoană din lume, pe cine ai vrea să ai ca musafir la cină?
2. Ţi-ai dori să fi celebru (celebră)? În ce fel?
3. Înainte de a da un telefon, faci vreodată o repetiţie a ceea ce ai de gând să spui? De ce?
4. Ce ar însemna, din punctul tău de vedere, o zi „perfectă”?
5. Când ai cântat ultima oară de unul singur/de una singură? Dar altei persoane?
6. Dcaă ai putea trăi până la 90 de ani şi ai putea să păstrezi fie corpul, fie mintea unei persoane de 30 de ani în ultimii 60 de ani ai vieţii, ce anume ai alege?
7. Ai vreo bănuială obscură în privinţa felului în care ai să mori?
8. Numeşte trei lucuri pe care tu şi partenerul tău/ partenera ta păreţi să le aveţi în comun.
9. Pentru ce aspect din viaţa ta te simţi recunoscător în cea mai mare măsură?
10. Dacă ai putea schimba ceva în modul în care ai fost crescut(ă), ce anume ai schimba?
11. Petrece 4 minute spunându-i partenerului povestea vieţii tale cât poţi de amănunţit.
12. Dacă mâine te-ai putea trezi înzestrat(ă) cu o nouă calitate sau capacitate, care ai vrea să fie aceea?

Setul 2

13. Dacă un glob de cristal ţi-ar putea dezvălui adevarul despre tine însuţi/însăţi, viaţa ta, viitorul sau orice altceva, ce anume ai dori să ştii?
14. Există vreun lucru pe care visezi de mult să-l faci? De ce nu l-ai făcut?
15. Care este cea mai mare realizare din viaţa ta?
16. Ce aspect preţuieşti cel mai mult într-o prietenie?
17. Care este cea mai dragă amintire a ta?
18. Care este cea mai groaznică amintire a ta?
19. Dacă ai şti că peste un an vei muri subit, ai schimba ceva în felul în care trăieşti acum? De ce?
20. Ce înseamnă prietenia pentru tine?
21. Ce roluri joacă dragostea şi afecţiunea în viaţa ta?
22. Spuneţi-i partenerului ce consideraţi drept o caracteristică pozitivă a sa. Fiecare dintre cei doi parteneri trebui să spună câte 5 astfel de caracteristici, alternând rolurile.
23. Cât de apropiată şi iubitoare este familia ta? Simţi că ai avut o copilărie mai fericită decât a majorităţii celorlalţi oameni?
24. Ce simţi în legătură cu relaţia dintre tine şi mama ta?

Setul 3

25. Fiecare dintre parteneri să facă 3 enunţuri adevărate care să se refere la „noi”. De exemplu: „Ne aflăm amândoi în această cameră, simţindu-ne…”
26. Completează fraza: “Aş vrea să fi avut pe cineva cu care să pot împărtăşi…”
27. Dacă ar fi să devii prieten apropiat al partenerului tău, spune-i ce anume ar fi important ştie despre tine.
28. Spune-i partnerului ce îţi place la el; fii foarte sincer şi spune-I lucruri pe care nu i le-ai spune cuiva pe care abia l-ai cunoscut.
29. Povesteşte-i partenerului un moment jenant din viaţa ta.
30. Când ai plâns ultima oară de faţă cu altcineva? Dar singur?
31. Spune-i partenerului un lucru care deja îţi place la el.
32. Dacă există vreun lucru prea serios pentru a glumi despre el, care consideri că ar fi acela?
33. Dacă ar fi să mori în seara asta, fără a mai avea prilejul că mai comunici cu cineva, ce ai regreta cel mai mult că n-ai spus cuiva? De ce nu i-ai spus încă acel lucru?
34. Să spunem că ţi-a luat foc casa, în care se găseşte tot ce ai. După ce i-ai salvat pe cei dragi şi animalele de casă, ai avea timp să mai dai fuga, pentru ultima oară, să mai salvezi un singur lucru. Care ar fi acela? De ce?
35. Dintre toate persoanele din familia ta, a cui moarte ţi s-ar părea cea mai dureroasă? De ce?
36. Împărtăşeşte-i partenerului tău o problemă personală şi întreabă-i ce-ar face în locul tău. Roagă-ţi partenerul să îţi spună cum i se pare că te te simţi legat de acea problemă.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU