7 Locaţii Minunate Încărcate de Istorie de Vizitat în Familie lângă București

5.

Domeniul Ghica

@ Cartierul Ghergani, orașul Răcari, Județ Dâmbovița

Domeniul Ghergani Locatii Minunate langa Bucuresti de Vizitat Familie biserica monumente
facebook.com/DomeniulIonGhica/

Situat aproape la jumătatea drumului dintre București și Târgoviște, Conacul de la Ghergani a fost reconstruit în două etape între 1869-1888, după schițele și viziunea lui Ion Ghica de arhitecții Dimitrie Berindey (1831-1884) și apoi de George Mandrea (1855-1916), fiind considerat o reședință boierească de epocă din categoria maisons de plaisance. Alexandrina și Ion Ghica au reușit să îi dea o notă particulară, conferindu-i un profil intelectual și artistic.

Distranță de București: 42 km

Domeniul Ghergani Locatii Minunate langa Bucuresti de Vizitat Familie biserica de susDenumirea de Ghergani își are originea în numele “Gherghe” sau “Ghirgan”, oameni ai lui Gherghe – conducători de obște liberă.

VIDEO. 11 Oraşe Europene Pitoreşti Vizitate la Pas. Tururi virtuale 4K în Centre Istorice de Neuitat

Accesul la Muzeul de la Ghergani se face în fiecare zi de luni până vineri. Spațiul generos al locației permite organizarea de evenimente culturale iar curtea permite amenajarea spațiului pentru petreceri private.

Conacul de la Ghergani este marcat de prezența unor personaje importante ale vremii. În scrisorile sale către Alecsandri, Ion Ghica scrie despre amintirile sale din copilărie, când tatăl său îi primea pe haiducii Iancu Jianu și Ioniță Tunsu, la început de secol XIX. Mai apoi s-a considerat Gherganiul ca loc în care s-a discutat Unirea Principatelor. Istoria însă ne dezvăluie cum s-au desfășurat lucrurile înainte de Unire, noi putând doar să tragem concluziile.

Domeniul Ghergani Locatii Minunate langa Bucuresti de Vizitat Familie biserica parcPrima atestare documentară a așezării Ghergani datează din 1590, și proprietatea a trecut succesiv în posesia familiilor Săcuianu, Bucșanu, Văcărescu și Ghica (înrudite). Aici se pare că au fost 6 generații de conace. Ion Ghica a intrat în posesia domeniului în 1845, a inițiat reconstrucția conacului existent, dar s-a mutat aici cu soția sa, Alexandrina, cu reședința permanentă abia în 1890, de unde a și trimis câteva dintre scrisorile către Alecsandri.

Domeniul Ghergani Locatii Minunate langa Bucuresti de Vizitat Familie conac

Sursa: domeniul-ghica.ro

Viziunea care a făcut Gherganii să arate așa cum îi vedeți astăzi i-a aparținut lui Ion Ghica, “marele nostru memorialist, economist, om politic, prinț de Samos, diplomat și, lucru mai puțin cunoscut, inginer”, după cum amintea Greceanu în articolul Capela din Ghergani.

Citește și: 5 Excursii în Familie la Cai în Transilvania. Cluburi de Echitaţie şi Ferme Kid-Friendly

„Toată lumea dorește să vadă Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit să ne vadă au povestit minunății și minunății, iar lumea vorbește în oraș despre bunul-gust, simplitatea și frumusețea micii noastre așezări de la țară.” Ion Ghica către Alexandrina, Ghergani, 1867.

Domeniul Ghica se afla pe Strada Ion Ghica, in cartierul Ghergani din centrul orașului Răcari, judetul Dambovita, pe drumul care leaga Bucuresti de Targoviste. Drumul din Bucuresti la Ghergani dureaza aproximativ 30-40 de minute. Din Bucuresti se poate iesi prin cartierul Chitila. Se trece pe sub Podul Constanta, dupa care, la stanga, sa mergeti pe Soseaua Chitila care va fi semnalizata printr-un indicator rutier. Se trece pe sub podul Soselei de Centura, unde se afla un sens giratoriu, din care va indreptati spre Chitila. Mentineti drumul spre Targoviste la bifurcatia care va aparea la iesirea din Baldana. Cand ajungeti in orasul Racari, mergeti inainte, spre centru. Ca puncte de reper sunt Primaria si farmacia care se afla pe dreapta. Dupa aproximativ 1,5 km veti trece peste un pod peste raul Ilfovăț. Din indepartare veti putea vedea parcul Domeniului cu arbori inalti. Pe dreapta veti vedea zidul care imprejmuiește Domeniul, de culoare portocalie. Pe zid veți vedea și un semnalizator care va indica intrarea.

  • Adresa: DN 71 (București – Târgoviște), acces din Strada Ion Ghica – cartierul Ghergani, orașul Răcari
  • Website: domeniul-ghica.ro

Vezi următoarea recomandare:

PALATUL BRÂNCOVENESC DE LA POTLOGI

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU