8 pasi pentru un somn odihnitor al copilului. Interviu cu Mona Ciurezu, specialist in somnul bebelusului

Interviu despre somnul bebelusului si al copilului cu Mona Ciurezu, consultant specialist în somnul copilului de 0-10 ani.  Mona îi ajută pe părinți și copiii lor să doarmă mai bine.

Zina Nichita (GOKID):Esti primul specialist in somnul copilului din Romania, poate si singurul? Cum ai ajuns sa iti doresti sa te specializezi pe o astfel de nisa?

Mona Ciurezu: Au fost 2 factori importanti care mi-au indreptat pasii catre acest drum. In primul rand, mi-am dat seama ca nu poti sa fii mama a 2 copii, sa petreci timp de calitate cu acestia si in acelasi timp sa lucrezi la cerintele ridicate dintr-o multinationala si sa mai si evoluezi in cariera. Asa incat, m-am hotarat ca vreau sa fac altceva, care sa-mi ofere flexibilitatea necesara pentru a raspunde mai bine nevoilor celor 2 copii si, in acelasi timp, sa-mi aduca satisfactii. Drept urmare, am facut o analiza amanuntita a ceea ce mi-ar placea sa fac si, analizandu-mi ultimii ani, mi-am dat seama ca ajunsesem sa am o afinitate legata de somnul copilului, iar asta mai ales dupa ce reusisem sa il invatat pe Darie, baiatul meu, sa adoarma singurel. Reusita mea inspirase pe multe dintre prietenele mele, iar pe masura ce ma asaltau cu intrebari, eu incepeam sa aprofundez domeniul, cautand informatii pertinente si specializate. Soarta a facut ca tocmai in momentul in care imi cautam noul drum, sa experimentez probleme de somn cu fetita mea, asa numita regresia de somn de la 4-5 luni. Asadar, ma aflam in plin proces de a o invata sa adoarma singura, un proces complicat intrucat ea era foarte, foarte diferita de baiat. Am ajuns astfel sa caut inca si mai multe informatii legate de problemele de somn si, intr-o dimineata, sa imi dau seama ca asta mi-ar placea, de fapt, sa fac. Si asa a inceput totul, iar de 3 ani ajut parintii si pe copiii lor sa doarma mai bine, dar nu oricum, ci tinand cont de nevoile diferite ale fiecarei familii si luand in calcul foarte multi factori care tin de teoria atasamentului, disciplinarea pozitiva, exprimarea emotionala si multe aspecte suplimentare pe care m-am specializat in ultimii anii.

As mai adauga ca, din dorinta mea de a raspunde cat mai bine nevoilor parintilor, deoarece somnul nu este doar un proces fiziologic, ci este o piesa dintr-un mare puzzle, am simtit nevoia sa fac foarte multe specializari suplimentare, dar si sa urmez cursurile celei de-a doua facultati – Facultatea de Psihologie, pe care o voi finaliza anul acesta – iar in paralel sa ma formez in Psihoterapia de familie. Totul pentru a ajuta la atingerea acelui echilibru familial atat de dorit de noi toti.

Te-ar putea interesa si acest articol:

Parentaj sensibil si inteligent. Sa ne intelegem pe noi insine, pentru a creste copii fericiti. Daniel J. Siegel, Mary Hartzell

ZN: Care sunt conditiile necesare pentru ca somnul bebelusului sau copilului sa fie odihnitor? Cum ne putem asigura ca doarme bine?

Mona Ciurezu: Nu exista raspunsuri general valabile la aceaste intrebari, insa voi incerca sa formulez unul plecand de la principiile si cunostintele asimilate, dar mai ales de la experienta practica din ultimii 3 ani.

In primul rand, trebuie sa ne cunoastem bebelusul, temperamentul pe care il are, in ce masura reuseste sa isi implineasca singur nevoia de somn sau daca, mai degraba, tinde sa se lupte cu somnul si sa prioritizeze tot timpul altceva.

Daca avem de-a face cu un copil care are un asa zis „buton de stop”, parintii vor constata ca acest copil doarme bine, toata noaptea, chiar de la 2 luni, si ca, atunci cand se afla intr-un mediu strain sau agitat, adorm rapid in momentul in care li se face somn. Cand in schimb, parintii au de-a face cu un copil total opus, se vor intreba ce au facut gresit, de ce la ei nu este asa. Eu le spun acestor parinti ca ei nu au facut nimic gresit, ca mai degraba nu au avut acces la informatiile potrivite, nu au ajuns sa isi cunoasca bine copilul, sa ii inteleaga temperamentul si cum functioneaza somnul in cazul sau. In aceste situatii, important este ca acesti parinti sa inteleaga ca oricand se pot face face schimbari menite sa-i asigure micutului un somn odihnitor. Niciodata nu este prea tarziu.

Jocul ii poate ajuta pe copii sa se relaxeze inainte de culcare. Cum ne ajuta jocul in relatia cu copiii? Citeste despre cartea lui Lawrence J. Cohen: Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau.


IESIRI: Restaurante cu loc de joaca pentru copii in Cluj Napoca si Bucuresti

Loc de joaca si lectura gratuit pentru copii, Ludoteca „Apolodor din Labrador”

PARENTING: Plansul si crizele de furie, mecanisme de vindecare ale copiilor


8 pasi pentru ca somnul bebelusului sa fie odihnitor 

 

Pe scurt, parintele unui bebelus cu varsta mai mare de 4 luni care experimenteaza probleme cu somnul ar trebui:

  • Sa se asigure ca il ajuta sa isi formeze un program regulat de somn, program care sa-i avantajeze si pe ei ca parinti, si sa nu astepte de la acesta sa-si faca singur un astfel de program. Copiii tind mai degraba sa transmita semnale atunci cand sunt obositi, decat atunci cand le este somn, iar cand face acest lucru este deja prea tarziu.
  • Sa faca intuneric la somnul de zi. Dupa 6-8 saptamani, copiii pot face singuri diferenta intre zi si noapte, asa ca nu este nevoie sa ii mai invatati.
  • Sa inteleaga ca asocierile de somn, care creaza acea zona de confort ce incepe sa se formeze la 6-8 saptamani si isi intra in drepturi complete la 4 luni (odata cu saltul mental al “asteptarii”), pot genera mai multe probleme nocturne. Aceste asocieri de somn pot fi diferite (adormire de seara, readormirea de noapte, adormirea de zi si readormirea de zi) si ca schimbarea acestora, respectiv formarea unor noi legaturi neuronale si consolidarea lor, dureaza in medie 3 saptamani.
  • Sa se asigure ca ei, parintii, se afla in echilibru, sa se uite la copiii lor ca la niste oglinzi. Daca ei sunt stresati, ingrijorati si nu au grija de ei insisi, copilului ii va fi greu sa se relaxeze.
  • Sa ia in considerare ca frustrarile de peste zi se pot manifesta noaptea si ca anumite mecanisme de distragere a atentiei de la emotiile pe care le resimt copiii ziua pot duce la treziri nocturne. Este important sa ii invatam pe copii sa-si traiasca emotiile atunci cand acestea apar, sa le consume, nu sa le ignore si sa le fie distrasa atentia de la ele, intrucat ele reflueaza si de cele mai multe ori acest lucru se intampla noaptea.
  • Sa creeze predictibilitate in viata copilului lor prin reducerea activitatilor dinainte de somn si crearea unei rutine pentru toate somnurile, nu doar pentru cel de seara. In acest fel vor diminua lupta copilului cu somnul.
  • Sa urmareasca oboseala: daca exista variatii mari ale orei de trezire dimineata, daca copilul adoarme fie mai repede de 5 minute, fie mai greu de 20 de minute, se trezeste des sau se trezeste dimineata mai devreme ori tinde sa doarma mai mult sa recupereze o noapte mai grea.
  • Sa nu mentina o ora fixa de culcare seara. Seara este momentul in care corpul poate recupera un somn pierdut din acea zi sau din urma.

ACTIVITATI: Oua de paste marmorate. Activitati creative pentru copii

EVENIMENTE: Unde mergem cu copilul in weekend

PARENTING: Retete de jocuri pentru relaxare inainte de culcare


ZN: De cate ore de somn are nevoie un copil? La cate ore pe zi ar trebui sa ajunga in total somnul bebelusului? 

Mona Ciurezu: Pana la 6 luni, copiii au nevoie de 14-18 ore de somn pe zi, intre 6 si 12 luni in medie 14 ore pe zi, apoi, intre 1 si 3 ani, discutam de 12-14 ore de somn. In ceea ce priveste copiii mai mari, intre 4 si 6 ani, care tind sa renunte la somnul de pranz, au nevoie cam de 11-13 ore de somn, iar scolarii intre 10 si 12 ore de somn.

Studiile arata ca, din pacate, tot mai multi copiii dorm mai putin decat ar trebui din cauza expunerii la ecranele cu lumina albastra (tv, tableta, telefon) in cele 90 de minute dinainte de somn, a faptului ca cei mici au multe activitati peste zi si ca parintii termina serviciul tarziu si doresc sa petreaca timp cu ei. Toate acestea se intampla insa in defavoarea orelor de somn ale copiilor, ceea ce duce la scaderea concentrarii si atentiei, cresterea nivelul de hiperactivitate, fiind numeroase cazurile cand avem impresia ca un copil are ADHD, cand de fapt el este doar foarte obosit.

 

Mona Ciurezu este consultant specialist în somnul copilului 0-10 ani si este detinatoarea site-ului www.bebedoarme.ro.

Mona are urmatoarele acreditari:
• Educator certificat pentru somnul copilului al „Family Sleep Insititute” – 2013
• Educator certificat in linistirea bebelusului al programului „The Happiest Baby” /”Cel mai fericit bebelus al Dr KARP”  2014
• Educator al programului „Dustan Baby Language”, un real ajutor in descifrarea plansului bebelusului – 2014
• Educator certificat in „Parenting pozitiv” fara pedepse si fara recompense al Programului „Positive Discipline” – 2014
• Educator Parental in cadrului Programului „Circle of Security” , centrat pe teoria atasamentului – 2015

Mona îi ajută pe părinți și copiii lor să doarmă mai bine, indiferent de tipul de parenting pe care l-au ales.

Iti recomandam si cartea: Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor – de Francoise Dolto, o carte care contine o multime de sfaturi practice.

Alte argumente pentru care o noapte intreaga de somn este benefica:

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU