Antropologie generală ca fundament al pedagogiei. Ciclu de conferințe

Sâmbătă 16 Martie 2019
București

Ciclul de conferințe cu acest titlu a fost ținut de Rudolf Steiner înaintea inaugurării primei școli Waldorf, ca parte a pregătirii viitorilor ei profesori.

La festivitatea de deschidere a noii școli, el a făcut observația – în ciuda deplinei sale prețuiri pentru metoda științifică și pentru realizările ei remarcabile – că modul de a simți și sentimentele ce decurg din știința și tehnica actuale nu permit configurarea unei arte a educației – ori, numai aceasta poate face să renască ce este viu în om, din ceea ce este lipsit de viață în el. În cercetarea legilor naturii anorganice și în aplicarea lor în tehnică, omul își dezvoltă inteligența, dar își slăbește deopotrivă zonele mai profunde ale sufletului, din care trebuie să se nască entuziasmul, ce se cere în educație. Totodată, se slăbește și voința, iar individul nu se situează armonios în existența socială. Este necesar, spune Rudolf Steiner în continuare, să se formeze convingerea că spiritul este activ pretutindeni în natură și că el poate fi cunoscut. Și adaugă: noi căutăm o știință care este totodată și viață, o știință care, odată ce pătrunde în suflet, dezvoltă aici puterea de a trăi în el ca iubire, pentru a curge apoi, prin activitate cufundată în căldură sufletească, spre ceea ce este viu, spre omul în devenire – copilul.

***

Prezentarea acestui ciclu de conferințe, orientate spre cunoașterea ființei umane din perspectivă sufletească, spirituală și trupească, se recomandă atât educatoarelor Waldorf, pedagogilor Waldorf și pedagogilor curativi, cât și celor care intenționează să-și diversifice abordarea naturii umane.

Datele și temele conferințelor:

Sâmbătă, 10.11.2018

1. Sarcina noii pedagogii: stabilirea legăturii dintre elementul spiritual-sufletesc și elementul corporal-trupesc.

I. Perspectiva sufletească

Sâmbătă, 01.12.2018

2. Fundamentarea unei psihologii spiritual-științifice. Reprezentare și voință. Natura polară a vieții sufletești. Legătura dintre elementul sufletesc și alcătuirea trupească.

Sâmbătă, 19.01.2019

3. Obstacole în calea înțelegerii omului. Dublul raport al omului față de natură. Acțiuni reciproce între natură și om. Gândirea pură.

Sâmbătă, 16.02.2019

4. Trepte de dezvoltare a voinței. Relația acesteia cu ființa trupească, cu cea sufletească și cu cea spirituală a omului. Educarea voinței.

Sâmbătă, 16.03.2019

5. Viața sufletească – relații între voință și gândire; poziția mediană a vieții de sentiment.

II. Perspectiva spirituală

Sâmbătă, 13.04.2019

6. Cele trei stări de conștiență. Relația Eului cu stările de conștiență și cu trupul fizic. Stări de conștiență și trepte superioare de conștiență.

Sâmbătă, 11.05.2019

7. Trup, suflet și spirit pe parcursul vieții. Natura senzației. Stările de conștiență și aspectul spațial al naturii umane. Somnul și veghea în relație cu aspectul temporal al naturii umane.

Sâmbătă, 08.06.2019

8. Amintirea și uitarea în relație cu trezirea și adormirea. Cele douăsprezece simțuri. Diferențierea acestora în simțuri de voință, simțuri de sentiment și simțuri de gândire. Conlucrarea lor în formarea judecăților.

Sâmbătă, 28.09.2019

9. Gândirea logică – concluzie, judecată, noțiune. Pașii logici în spiritul și sufletul omului. Noțiunile vii. Atitudini fundamentale implicite în primele trei septenale de viață.

***

Întâlnirile vor avea loc cu frecvența de o sâmbătă pe lună, în sala „Pietrei fundamentale“ din Casa Rudolf Steiner, strada Vișinilor nr. 17, sect. 2, cu următorul program:

10.00 – 11.00: euritmie (îmbrăcăminte lejeră, pantofi cu talpă joasă și flexibilă!)

11.00 – 11.30: pauză

11.30 – 13.00: prezentarea conferinței

13.00 – 13.30: discuții pe marginea temelor conferinței

Conferențiar: Sorin Toma
Euritmie: Laura Pokker

Detalii Eveniment

Data:
Sâmbătă 16 Martie 2019

Program:
10:00 - 13:30

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL