Campanie de informare si responsabilizare a cadrelor didactice privind importanta cunoasterii si aplicarii manevrelor de prim ajutor

Primul ajutor de la tine poate salva viata copilului meu” este singura campanie de informare si responsabilizare a cadrelor didactice privind importanta cunoasterii si aplicarii corect a masurilor si manevrelor de prim ajutor.

 Aceasta campanie are rolul de a sustine viata si este initiata de Izabela Caragea Marinescu cu sustinerea conf. prof. dr. Tudor Ciuhodaru. 

Scopul acestei campanii este ca toate cadrele didactice sa inteleaga necesitatea dobandirii acestor notiuni de prim ajutor, de cele mai multe ori salvatoare de viata.

Pentru mai multe detalii acceseaza: https://izabelacaragea.wordpress.com/tag/cadre-didactice/

Stiati ca 70.000 de romani MOR anual pentru ca NU au fost resuscitati la timp?

Am primit sustinerea conf prof dr Tudor Ciuhodaru, specialist in Medicina de urgenta si membru in Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor. Pana la modificarea legislatiei, cu tot cu stabilirea normelor metodologice de aplicare a acesteia, putem invita profesorii constienti sa participe la astfel de cursuri de prim ajutor.

Sunt lucruri care par banale, dar care pot face diferenta dintre viata si moarte. Ar trebui cunoscute de toate persoanele, inca de la scoala, predate la orele de educatie pentru sanatate.

Tratamentul rapid al unei plagi sau al unei arsuri, imobilazarea unui traumatism, suportul intr-o criza epileptica, modul de actiune in ingestia sau inhalarea unui corp strain, ABC-ul resuscitarii nu ar trebui sa lipseasca din ,,programa” pregatirii unei persoane ce are grija de copii. Aceste manevre ar trebui cunoscute de toti parintii si de toate cadrele didactice”, este de parere conf. univ. dr. Tudor Ciuhoraru, sustinator activ ai campaniei.

Pentru ca pana la a duce copilul la asistentul sau medicul de serviciu, si acela cu program scurt cateodata, fiecare educator, invatator, profesor trebuie sa nu se piarda cu firea si sa stie ce este de facut!*

*(am in lucru un interviu la Ministerul Sanatatii despre Medicina Scolara, despre care s-a tot declarat oficial in presa ca „nu mai exista”)

Stiati ca e important sa comunicati la 112 detalii cat mai exacte pentru eficienta interventiei si pentru a salva o viata? Trebuie sa evaluati corect victima cam 10 secunde- PAS (privesc, ascult, simt)!

Legislatia noastra este destul de ambigua in acest sens.

Stim sigur ca “Primul ajutor este definit in legea privind reforma in domeniul sanatatii ca fiind efectuarea unor actiuni salvatoare de viata!” Insa „in Legea nr.319/2006 privind securitatea și sanatatea in munca art.10 alin.(1) lit.a) prevede ca una dintre obligatiile angajatorului este aceea de acordare a primului ajutor. Nu face referire la vreo obligatie a angajatorului expresa de a face cursuri de prim-ajutor, dar reiese indirect din cuprinsul articolului acest aspect”, spun avocati in dreptul muncii de la casa de avocatura “Vasiliu Miclea”

Sunt jurnalist, mama a doi copii integrati in colectivitate, sunt certificata sa acord prim ajutor, conform celor mai recente norme europene, am intampinat situatii ingrijoratoare in sistemul de invatamant, lucrez cu zeci de elevi, dar si cu cadre didactice zilnic. Astfel am identificat acest gol in scoli si gradinite, care trebuie umplut pentru siguranta si sanatatea copiilor nostri.

Am descoperit ca exista un astfel de curs dedicat dascalilor, avizat de Ministerul Educatiei, care nu este accesat din pacate. Sunt in discutii cu Fundatia care il propune sa vedem cum il putem face accesibil tuturor.

Ca scop final acestei campanii am propus finantarea de astfel de cursuri de prim ajutor pentru persoanele incadrate in invatamant. Pornim cu municipiul Bucuresti, unde gasim peste 12.000 de cadre didactice, dar nevoie este in toata tara! Sunt in discutii zilele acestea cu Casa Corpului Didactic, urmeaza sa semnam un protocol pentru a putea pune in circulatie un chestionar pe care l-am lucrat impreuna, la care sa aibe acces cati mai multi dascali din capitala, prin care sa evidentiem necesitatea acestor cursuri.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU