Capcana abundenței cadourilor de Crăciun! Când cadourile de Crăciun sunt prea multe

Atenție, părinți! Nu cădeți în capcana abundenței cadourilor de Crăciun!

Pe fondul unei oferte diverse și publicității extrem de agresive și din dorința de a-i face pe copii fericiți, tot mai mulți părinți cad în această perioadă în capcana de a umple sacul lui Moș Crăciun cu foarte multe cadouri, chiar și atunci când acestea implică un efort financiar susținut din partea întregii familii. În plus, deseori satisfacerea tuturor capriciilor celor mici și abundența de cadouri reprezintă încercări ale părinților de a compensa prin daruri timpul puțin petrecut alături de copii.

Totuși, specialiștii consideră că aceast fenomen are consecințe negative în dezvoltarea emoțională a copiilor: „Abundența de cadouri funcționează precum un anestezic care nu numai că îi face pe cei mici să minimalizeze importanța unor valori precum efortul, generozitatea și cumpătarea, dar îi transformă mai tarziu în adulți imaturi, capricioși și pentru care nimic nu va fi niciodată suficient. Este important ca părinții să se limiteze la câteva cadouri prioritare pentru copii și să nu apeleze la condiționări ce țin de performanțe sau comportament. Condiționări de tipul <<Numai dacă vei fi cuminte, va veni Moș Crăciun>> îi fac pe copii să creadă că nu pot greși, iar procesul de învățare constă tocmai în experiențe și greșeli”, afirmă Psih. Yolanda Crețescu.

În acest sens, Psih. Yolanda Crețescu ne atrage atenția că abundența de cadouri conduce la următoarele consecințe:

 1. Copleșirea. În fața unei multitudini de daruri, copiii riscă să fie copleșiți și să nu se mai poată bucura de niciunul în mod special sau să fie foarte încântați de cadoul preferat, iar pe restul să le uite abandonate într-un colț al camerei.

 2. Deziluzionarea. Copiii obișnuiți să primească multe cadouri, consideră acest lucru ca fiind o obligație a părinților. Ei pierd astfel din entuziasmul și misterul venirii lui Moș Crăciun. În loc să le înfrumusețeze copilăria, părinții le fură astfel una dintre cele mai frumoase emoții.

 3. Scăderea nivelului de toleranță la frustrare. Părinții care le oferă copiilor tot ce își doresc, fără a le explica sacrificiul care se ascunde în spatele fiecărui cadou, contribuie la formarea unei atitudini egocentrice. Drept urmare, copiii nu ajung să mai învețe cum să facă față provocărilor și frustrărilor, o abilitate esențială în viață.

 4. Limitarea imaginației. Excesul de jucării ajunge să provoace plictiseală și să împiedice dezvoltarea imaginației la copii. Deși cei mici au nevoie de jucării pentru a-și dezvolta abilitățile motorii și cognitive, ei se pot juca și fără jucării. În fapt exact acele momente când copilul nu are un scenariu prestabilit, sunt cele care le dezvoltă cel mai mult creativitatea.

 5. Dezvoltarea de anti-valori. Atunci când copiii primesc prea multe cadouri, tind să le devalorizeze și să dezvolte atitudini profund consumeriste și egoiste.

  Citeste si: Evenimente de sărbători pentru mici şi mari: târguri, concerte şi evenimente inedite care îşi aşteaptă vizitatorii.

Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, Psih. Yolanda Crețescu îi sfătuiește pe părinți:

 • Nu vă bazați pe cantitatea de cadouri, ci pe calitatea lor! Darurile sunt importante în viața copiilor, dar sub nicio formă nu trebuie să fie un substitut al atenției și iubirii oferite.

 • Diminuați orele petrecute în goana după cadouri și petreceți cât mai mult timp în compania familiei! (vezi lista noastra de recomandari de filme de vazut acasa)

 • Implicați copiii în toate activitățile ce țin de organizarea acestei sărbători, implicit în oferirea de cadouri pentru membrii familiei! Încurajați-i să își folosească imaginația și să achiziționeze sau să confecționeze daruri pentru frați, bunici, prieteni etc.

 • Organizați un moment special în care să compuneți împreună cu cei mici scrisoarea pentru Moș Crăciun.

Citeste si: Lista completă de patinoare București, atât în aer liber cât și în interior. Informaţiile se actualizează zilnic

Așadar, aceasta este perioada cea mai frumoasă a anului în care părinții le pot insufla copiilor una dintre cele mai importante lecții de viață, aceea că adevărata bucurie nu constă în abundența de cadouri, ci în timpul valoros petrecut împreuna cu cei dragi.

Iti recomandam: Afla care sunt cele mai comune 10 plante toxice care există în multe din curțile sau casele oamenilor.


Yolanda Crețescu este psiholog clinician și manager al Centrului Vocațional de Dezvoltare Armonioasă Happy Minds. Cu o experiență de peste 13 ani în acest domeniu, Yolanda a pus bazele programului Happy Minds, un concept unic în România. Acesta are la bază psihologia adleriană, conform căreia copilul este abordat la 360 de grade, folosind educația ca instrument de intervenție psihologică.


 RECOMANDARE

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU