Ghidul Complet al Sarcinii: Totul despre fiecare saptămână de la concepție la naștere

Săptămânile de sarcină sunt cele mai lungi, de aceea trebuie să știm cum să ne comportăm. 

Vom afla ce se întâmplă cu corpul unei femei pe timpul sarcinii, care sunt simptomele ce ne anunță că suntem însărcinate și tot șirul de întâmplări care au loc în cele 40 de saptămâni de sarcină.

Sarcina este o perioadă grea în viața unei femei, însă este pe departe cea mai frumoasă experiență. În primul trimestru de sarcină este important să monitorizăm cu atenție orice schimbare semnificativă în starea de sănătate și să informăm medicul de orice îngrijorări.

Îți recomandăm și:

I. Trimestrul 1 de Sarcină: Ghid Informativ Complet

II. Trimestrul 2 de Sarcină: Riscuri, Simptome și Sfaturi Utile

III. Trimestrul 3 de Sarcină: Ghid Informații Sfaturi Utile pentru Mamă și Făt

Săptămâna 1 de sarcină

În prima saptămână de sarcină nu suntem conștiente de ceea ce se întâmplă, iar în cele mai multe cazuri femeile nu știu că sunt însărcinate. În primele 2 săptămâni nu ești, de fapt, însărcinată.

Aceasta este ultima săptămână în care poți să te bucuri de normalitate și în care nu vei suferi schimbări fizice vizibile.

Ce se intâmplă cu bebelușul in prima săptămână de sarcină?

Celula se fixează de peretele uterului, ceea ce duce la o ușoară sângerare, asemanătoare cu menstruația. Este timpul sa renunți la obiceiurile nesănătoase, de exemplu fumatul sau consumul de băuturi alcoolice.

Citește mai mult despre săptămâna 1 de sarcină.

Vezi şi: Odiseea sarcinii. Aparitia si dezvoltarea copilului in imagini

Odiseea Sarcinii in imagini Săptămâni de sarcină

Săptămâna 2 de sarcină

Dacă apar dureri abdominale este posibil să fie din cauza sarcinii. De aici începe călătoria de mămică. Micul amalgam de țesuturi își începe călătoria spre uter, unde va poposi pentru 40 de săptămâni.

Învață să ai grijă de corpul tău, cu o crema anticelulitica sau anti-vergeturi. Nu renunța la viața ta de până acum. Continuă să ieși în oraș cu prietenele și fă sport, însă mai întâi asigură-te că exercițiile pe care le practici sunt recomandate pentru femeile însărcinate.

Săptămâna 3 de sarcină

Până în săptămâna 3 de sarcina bebelușul tău ajunge la dimensiunea de 0.015 cm, fiind alcătuit de câte 23 de cromozomi de la tine și partenerul tău. Pe timpul acestei săptămâni lichidul amniotic incepe deja sa se depună în jurul embrionului, adăpostind bebelușul pe perioada celor 9 luni.

Citeşte şi:

Eşti Pregatită Să Fii Mamă? 20 de Lucruri Pe Care Mi-Aş Fi Dorit Să Le Ştiu Înainte Să Am Copil

9 Sfaturi Utile despre Suzete. Mituri şi Reguli de Bază în Folosirea Suzetei

Concediul de ingrijire a copilului. Noile norme si cum poti beneficia de indemnizatie

Săptămâna 4 de sarcină

La sfârșitul acestei săptămâni vei sesiza lipsa menstruației, iar inima îți va bate mai repede, cu 15 bătăi în plus pe minut. Din această cauză te vei simți mai obosită până volumul sângelui se coordonează cu batăile inimii.

În această perioadă se dezvoltă organele bebelușului, deci trebuie să ai mare grijă la alimentele pe care le consumi. El își caută un loc confortabil în uter și este hrănit de placentă. Continuă să faci sport și să mănânci sănătos.

Săptămâna 5 de sarcină

Se dezvoltă sistemul nervos al bebelușului, mușchii si inima care va incepe chiar să pompeze sânge. Nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu fizicul tau, deoarece aceste fenomene nu te vor ingrășa, deci nimeni nu își va da seama că ești însărcinată. Pe de altă parte nu ai cum să ratezi primele simptome ale sarcinii: dureri de sâni sau nevoia de a urina mai des. Greața și oboseala vor deveni din ce in ce mai resimțite.

Săptămâna 6 de sarcină

Bebelușul are acum ochii, nările, urechile, iar sângele începe să îi străbată tot corpul.

Săptămâna 7 de sarcină

Ochii bebelușului sunt conturați mai bine decât până acum, ba chiar își folosește acum propriul sânge.

Corpul tău nu se schimbă, însă este posibil să apară o mica umflatură în josul abdomenului. Nu te panica! Nu va trebui să îți cumperi alte haine…deocamdată.

Săptămâna 8 de sarcină

Bebelușul tău are acum pleoape, mâinile și picioarele se lungesc și ele, însă degetele sunt încă lipite. De acum trebuie să începi să iei vitamine prenatale, care îți vor reduce grețurile. Sânii vor începe să crească, pentru că este nevoie de loc pentru hrană. Dacă îți cumperi un sutien pentru gravide, ia unul mai mare pentru a nu fi nevoită să îl schimbi în fiecare săptămână.

Săptămâna 9 de sarcină

Capul, mâinile și picioarele sunt funcționale, fața se conturează și ea mai bine, iar asta înseamnă că nasul si gura sunt mai bine pronunțate. Pleoapele se lipesc de ochi și rămân așa până in a 27-a săptămână. Organele sexuale se dezvoltă, însă medicul nu va putea încă să vă spună dacă este baiețel sau fetiță.

Săptămâna 10 de sarcină

Bebelușul intră acum în etapa fetală, deci de acum va crește și se va dezvolta mult mai rapid, iar șansele unor malformații au scăzut.

Săptămâna 11 de sarcină

Pielea bebelușului are mai multe straturi, seamană din ce în ce mai mult cu o membrană și nu mai este transparentă ca până acum.

Săptămâna care urmează este cea mai importantă in dezvolarea lui pentru că se poate dubla in această perioadă de timp.

Săptămâna 12 de sarcină

Este momentul să anunți pe toată lumea că ești insărcinată!

În curând vei putea afla sexul copilului, căci săptămâna asta se dezvoltă foarte bine organele genitale. Creierul produce celule nervoase, hormoni, rinichii produc urina, iar copilul se hrănește singur.

5 Pătuțuri de Bebe Populare din Lemn pentru un Somn Liniștit în Familie

Săptămâna 13 de sarcină

Capul bebelușului este mult mai mare decât corpul, însă și corpul va crește foarte mult în această săptămână. Intestinele sunt formate, iar pancreasul începe să producă insulină.

Este posibil să simțiți dureri abdominale. Ele sunt din cauză că uterul se mărește din ce în ce mai mult pentru ca bebelușul să se poată așeza. Nu este totuși un motiv de îngrijorare, căci durerile nu vor persista. Din acest moment scade și riscul de a pierde sarcina.

S-a terminat primul trimestru al sarcinii și primul șir de emoții incontrolabile!

Săptămâna 14 de sarcină

Grețurile au scăzut considerabil, iar burtica și-a făcut apariția. Deja nu mai există o diferență mare de dimensiuni între capul și corpul celui mic.

Dacă simți că te-ai ingrășat nu trebuie să te îngrijorezi și în niciun caz nu trebuie să începi o dietă.

Vezi şi:

Evenimentele pentru Copii şi Părinţi de Săptămîna Asta

Ferma La Tzara, destinatie de aventura pentru copii si adulti langa Bucuresti

Piscina Urbană Loc de Joacă pentru Adulţi şi Copii în Bucureşti

Săptămâna 15 de sarcină

Este timpul să te relaxezi, te-ai obișnuit deja cu faptul că ești gravidă. Începi să te bucuri de sarcină, însă trebuie să te odihnești la fel de mult ca până acum.

Bebelușul tău începe să iși sugă degetul, iar plămânii lui respira lichid amniotic, ceea ce va face ca întreg sistemul respirator să fie puternic.

Burtica ta crește în continuare, iar uterul ajunge la 8 cm sub buric. Medicul îți măsoară distanța de la uter la osul pubial pentru a-ți spune cât mai exact data nașterii.

Săptămâna 16 de sarcină

Bebelușul nu mai stă cu bărbia în piept, ci iși ține capul drept, iar piciorușele vor începe să crească mai lungi decât mâinile. Ochii și urechile sunt acum la locul lor.

Aici intervine unul dintre cele mai frumoase momente pe perioada sarcinii și anume momentul în care fătul lovește cu pumnii pentru a se așeza cat mai confortabil.

Săptămâna 17 de sarcină

Copilul începe să semene cu mămica și tăticul. Vei începe să simți dureri în zona uterului.

Se mișcă mai mult, sistemul osos se întărește. Deși poate nu realizezi, te poate auzi, deci comunicați.

În săptămâna a 17-a, unele femei sufera de o boală numită tunelul carpian, ce se caracterizează prin inflamarea și amorțeala încheieturilor de la mâini și de la picioare. Aceste lucruri vor dispărea după naștere, deci nu trebuie să vă alarmați în acest sens.

Săptămâna 18 de sarcină

Dacă până acum medicul nu a putut să îți spună dacă ai băiețel sau fetiță, ar fi cazul să faci o scanare cu ultrasunete, căci organele genitale sunt acum dezvoltate.

Din cauză că burta crește pe zi ce trece, îți poți lua adio de la dormitul pe burtă până te obișnuiești.

Săptămâna 19 de sarcină

Bebelușul începe să producă materii fecale, care nu sunt îngrijorătoare, doar în cazul în care sunt cantități mai mari decât cele normale.

Tu vei avea parte de dureri în zona buricului, pentru că ligamentele sunt întinse ca fătul să aibe loc.

Săptămâna 20 de sarcină

Bebelușul are acum aproximativ 300 de grame! Iși antrenează sistemul digestiv înghițind fluidul.

Pe corpul tău apar vergeturi proeminente, dar pot fi tratate cu o cremă.

Vezi pe pagina următoare ce este important să ştii despre celelalte săptămâni de sarcină.

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU